Gönderen Konu: Ultimate A1200  (Okunma sayısı 189 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ital

• Retromanik
Ultimate A1200
« : 17 Haziran 2023, 01:55:39 »
eski needfull things bbs'i calistirdiğim a1200'ün boardunun parca parca dagilmaya çürümeye baslamasıyla değisik bi projeye giristim. planım o  boardu reamiga1200 yapmak ...ama su an icin diger parcalarla farklı bir yola girdim

a1200 boardu yerine RPI4 koydum... keyrah v3 aldim keyboardu oyle bagladım.  Greaseweazle floppy adapter siparis ettim bekliyorum .bu hafta gelecek..floppyi oyle takıcam. full arka portları 3d printer ile yaptim ..disardan baya a1200 gibi gozukuyor. amibian ile coffin os calistiriorum.

bu gercek amiga değil diyenler oldu ... orda burda ... bu lafı edenlerin cogu amiganın amiga oldugu zamanı yasamamıs ve fazla romantik anyway... bir takim config sorunları oluyor ama cozuluyor ..step by step daha iyiye gidiyor. ben 90'li yillarda da bi ton sorun yasiyordum... 040 kartım vardi. makinayı altına kaset kutusu koyup yukseltip pcmcia girisi yanından fan calistiridiğim bi makinaydi. isinma sorunları nedeniyle ... üstünde bbs calistiği icin mecburen 24 saat online olan bir aletti. bilmeyenler icin soyliyim bbs dediğimiz sistemler bugunku web serverlar gibi.. tek farkı baglanmak icin.com url yazmak yerine telefon numarasi ceviriyordunuz modemle.... o makina demoları, oyunları vs duzgun calistirmak icin 040 i full disable etmem gerekiyordu. bu sefer ram sorunu basliyordu... amibian üzerinde yaptıgım basic bi kac settingı ile  sorunları cozuyorum. gercek 1200 de o karti disable etmek o kadar kolay değildi.   gercek amiga denen seyi sonuna kadar yasadım. amiga dergilerinde yazdim...bilgisayarcilara oyunları dagittim. kod yazdım. muzik yazdım.. amigayi sonuna kadar support ettim. amiga ile album yaptım yahu. ama sonunda lanet olsun dediğim noktada cdtv vs ne varsa elimden cıkarıp sadece 1200 u tuttum ... o da dagildi... yerine bu rpi4 u koydum ...ama ben amiganın glory gunlerinde en hizlı makinaları kullanmıs biri olarak bu kadar seamless bi amiga deneyimi yasamadım..ve gercek amiga değil oyle mi ... bu na cidden cok kızdım. gercek ile simulasyon arasindaki farkı ayirt edemiosan o zaman gercek nedir ??? değil mi

bi ara bu aletin videosunu da paylasıcam
Ital of Freezers / Digital Corruption / Saints / Iris

retired Amiga Scene Superstar & sysop of legendary Amiga BBS Needful Things

International Music Producer & DJ w/
120+ record releases worldwide | hosting a weekly show on RADIO FG 93.8

https://instagram.com/mertyucel
https://mertyucel.com

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Ultimate A1200
« Yanıtla #1 : 18 Haziran 2023, 07:30:14 »
Bu çok çetrefilli bir soru ve çok çetrefilli bir karar. Polemiğe gidecek bir tartışma. Benim de evimde hem bir sürü raspberry pi'li amiga, hem yarı-raspi yarı-amiga bir arada (raspiZero denise emülatörü olarak çalışıyor), hem de saf amiga'lar mevcut.

Elbette günlük işlerde, hatta productivity halinde emülatör kadar konforlusu yok. Bu sebepten gerçekten üretim yapanlar için emülatör kaçınılmaz. Fakat bir amigayı parçalayıp içine raspi koymak bana da mutluluk getirmedi. Eğer emülatör kullanacaksak neden amiga kasasına koyuyoruz ki? Tek kolumuzu arkadan bağlamak gibi birşey bu. Winuae PC ekranında eksiksiz bir konfor sunuyor. BU sebepten içinde raspi olan amiga kasası hiç çalıştırılmadan yatıyor bende. Lazım olunca açıyorum winue'yi. İnternet var, windowsla tam entegrasyon var, lazım olur video kaydı alırsın, command line olsa da sağlam bir debugger var, yeri gelir snapshot alırsın, amiga dosyasını sürükleyip bırakıyorsun, masa üzerinde sanal bir disket içinde dosyanız kullanıma hazır. Bu konfor amibianda yok.

Raspi'deki UAE güzel ama bir Winuae değil, mutlaka bir emülasyon eksiğine takılacaksınız, emülasyon takılacak, ses cozurtacak, hadi onu geçtim, emülasyon deneyimine Amiga klavyesinin hiçbirşey kattığını da düşünmüyorum. Öyle bir durum olsa, USB'den bağlanan amiga klavyesini PC'ye takar engeli o şekilde aşmayı tercih ederdim.

Evinde sağlam bir pc olmayan ya da küçültülmüş bir klavye kullanan (bu ara çok moda, nümerik kısmı kırpıyorlar) ya da MacOS kullanan insanlar var, elbette onlara Winuae+PC bir alternatif değil, o zaman next best thing olarak raspi+amiga klavyesi ortaya çıkıyor. Yani içinde bulunduğumuz imkan havuzuna göre değerlendiriyoruz durumu.

Yani özetle, insanların itirazı emülasyona değil. Amiga kasasının içinde tamamen başka bir sistem olmasına. Amiga kasasına koyduğunuz bir raspi ya da bir PC anakartı da olabilir. Olay görüntü mü? Yani sizin sorunuzda "Gerçekle simülasyon arasındaki farkı ayırt edemiyorsan" kısmında, bu simülasyon değil, bu çakma simülasyon. Dışı gerçek, içi naylon. Bu ikilik de bir çatışmaya sebep oluyor.

Tabiiki reamiga1200 tamamlanana kadar emülasyonla idare edilebilir. Ama orta-uzun vadede emülatörlü amiganın köşede atıl kalmasına hatta daha ciddi bir sorun, sizin amigaya olan ilginizin sönmesine sebep olabilir.

Bu arada bir dipnot, reamiga zor bir iş. Hali hazırda çalışan anakartın onarımı hem daha kolay hem daha otantik olacaktır. Bu olasılığı kenara atmayın derim.

Tabii belki bu forumlara takılanların takıntılarının LCD vs. CRT tartışmasına kadar gittiğini de unutmamak lazım :D Birçoğumuz gözünü kırpmadan shadow masklı bir crt'ye çok paralar sayabiliyoruz. Yani kızmadan önce burdakilerin kafalarının baştan gidik olduğunu kabul edebiliriz :D

Çevrimdışı ital

• Retromanik
« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2023, 23:44:04 »
bro ben en son amibianı kurdum ... valla hersey calisiyor. malum son version cycle exact olmus. hic sorun yasamadım. ama soyle bisi var .. bak benim 040 kartım vardi. kıcı kırık 2 oyun oynamak icin atmadıgım takla kalmıodu. ilk jenerasyon 040 karttı. valla amibian da o kadar sorun yasamadım. ben de isterdim eski 1200 boardu adam gibi calissin. ama parca parca dagildi ya. chipler saglam. elimden de smd soldering gelio .. reamiga yapıcam onu yavas yavas. ama beni bu floppy olayı falan baya tatmin etti. hatta su 3d print kısmı bitsin bi video yapıcam ... makina icin ..gercekten güzel oluyor.. gecen bizim Nock/freezers/Hellfire a facetime'da gosterdim ..cok sasirdi.

bu arada tartismaya ben de katiliyim. bence amiga crt de calismalı ... onu da ayarladım :))) video da paylasıcam...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2023, 17:40:25 »
Yani özetle, insanların itirazı emülasyona değil. Amiga kasasının içinde tamamen başka bir sistem olmasına. Amiga kasasına koyduğunuz bir raspi ya da bir PC anakartı da olabilir. Olay görüntü mü? Yani sizin sorunuzda "Gerçekle simülasyon arasındaki farkı ayırt edemiyorsan" kısmında, bu simülasyon değil, bu çakma simülasyon. Dışı gerçek, içi naylon. Bu ikilik de bir çatışmaya sebep oluyor.

Otantik Amiga deneyiminde belli bir doygunluğa ulaşınca önemi kalmıyor şasinin içinde, keyboard' un altında ne çalıştığı. Bana göre. Çok uzak olmayan bir gelecekte çalışamayacak hale gelecekler zaten, custom chip' leri fpga uyarlamalarıyla değiştirmek zorunda kalacaz falan. Baktığın zaman kabaca hatırladığın şeye benzeyecek ama ayrıntılara indiğinde başka bir şey olacak tabii. Diğer taraftan sid gibi analog barındaıran bir şey değilki ruhundan eksilsin. Amiga software çalıştırıyorsa Amiga' dır işte.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı ital

• Retromanik
« Yanıtla #4 : 23 Haziran 2023, 00:38:05 »

Otantik Amiga deneyiminde belli bir doygunluğa ulaşınca önemi kalmıyor şasinin içinde, keyboard' un altında ne çalıştığı. Bana göre. Çok uzak olmayan bir gelecekte çalışamayacak hale gelecekler zaten, custom chip' leri fpga uyarlamalarıyla değiştirmek zorunda kalacaz falan. Baktığın zaman kabaca hatırladığın şeye benzeyecek ama ayrıntılara indiğinde başka bir şey olacak tabii. Diğer taraftan sid gibi analog barındaıran bir şey değilki ruhundan eksilsin. Amiga software çalıştırıyorsa Amiga' dır işte.

aynen bro ...sistemi sonunda 19'' CRT de calistidim ... her gecen gun daha iyiye gidiyor. bizim eski scener Nock a gosterdim ... facetime da ..inanamadı .. kendi 040 amigam bu kadar deildi dedi... ki haklı... bu hafta greazeweasel da gümrükten cıkınca floppysi de olacak cocugun. benim a1200 üm var ama full full perisan durumda .paslandi ... lehimler atti. ... muthis bir cozum oldu rpi ...hatta wiringpi ile disk erisim vs ledlerini de intact yaptım ... full bitince bi video yapıcam..