Gönderen Konu: Hangi Amiga alınmalı?  (Okunma sayısı 1366 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Hangi Amiga alınmalı?
« Yanıtla #30 : 22 Mart 2025, 13:27:27 »
amiga hakları şu anda aşırı fragmente olmuş durumda. üst üste 7-8 firmaya satıldı, aralarda bazı firmalar hakların bazılarını aldı falan yıllar içinde işin suyu çıktı.

hyperion zamanında amiga inc tarafından AmigaOS 4.0'ı yazmak için tutulmuş bir yazılım firması. Onlara (commodore'dan kalma) os 3.1 kaynak kodları verilmiş, halbuki o dönem Haage&Partner tarafından OS 3.5 ve OS 3.9 yazılmıştı fakat H&P bunların kaynak kodunu vermemiş. Söylentiye göre Hyperion, 3.1'den hareket edip 4.0'ı yazıyor ama 3.5 ve 3.9 uyumluluğunu da korumak zorunda, bu sebepten kontrattaki tarihe yetiştiremiyor ve ona verilen süre doluyor, bunun üzerine davalar başlıyor, sonunda Hyperion kazanıyor, ve OS4 çıkarılıyor (bu PPC amigalarda çalışıyor). Bu sırada Amiga Inc tekrar batıyor tabi, sanırım bir takım hakları Cloanto alıyor. O sırada davayı kazanmanın gazıyla Hyperion 68K amigalar için de os 3.2'yi çıkarıyorlar. Bu sırada artık haklar kimdeydi hatırlamıyorum, cloanto olabilir, Hyperion'u dava ediyor, kardeşim siz OS4'ü çıkarabilirsiniz, os 3.1 bizimdir diyor.

Hyperion'un o dönemde cloano'yu "hakları alıp üzerine oturmak ve platformu ilerletmek için çaba göstermemekle" suçluyor, hepimiz bu markadan ekmek yiyoruz, sen bizim emeğimizi sömürmekten başka ne işe yararsın diyor özetle. Amerikan mahkemesi hyperionu haklı buluyor, ve amigaOS'un tamamı hyperion'a kalıyor. Hyperion bu arada amigayı adam gibi ilerleten tek marka olabilir, yeni donanım üreticilerini bağlayıp AEON Efika falan, üzerinde OS4 çalışabilecek yeni amiga modelleri ürettiriyor.

Ben de bu hafta öğrendim ki hyperion birilerine satılmış ve yeni yönetim başa geçmekteymiş. Bu kulağa hiç hoş gelmiyor. Umarım hyperion az kazanıp çok çalışmaya devam eder çünkü bu piyasada para yok.

Retro Games ise Paul Andrews ve Chris Smith'in firması. Paul biraz gödlek bir arkadaşımız.  Chris tam bir hardware guru, işleri o halleder. Zaten Paul daha önce bir başka gödlek olan David Levy ile kavga ederek chris'i de peşine takıp Retro Games'i kurmuştu. Başta çok sevindik ama Paul'ün yapışkan tavrı orada da kendini hissettiriyor. ZX Spectrumcu bu arkadaşlar oradan tanıyoruz yıllardır. Fakat şu anda spectrumcular rahatsız. Yine de chris işini iyi yapar, sallama iş yapmaz. Paul ise benim tahminim şu anda Hyperion'a nasıl takarım tarzı bir hesap yapıyordur.

Yani özetle aralarında bir sıkıntı yok. Ama RGL ortamda bir hak karmaşasının olduğunu biliyor. Özellikle Hyperion'un aslında 3.1 ROM'u için evrakta bir hakkı yok ama mahkeme tarafından verilmiş bir "izni var" gibi. Yani düşününce amiga1200 için içine Amiga 3.0 bile koysalar tüm oyunlar çalışır. isteyen sonra kendi rom'unu atar zaten.

Bu sebepten RGL henüz hyperion ile iletişime geçmemiş.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #31 : 22 Mart 2025, 14:27:43 »
Resmen kimin eli kimin cebinde belli değil. Şu görüntü geldi gözümün önüne...

Çevrimdışı retter64

• Retromanik
« Yanıtla #32 : 26 Mart 2025, 00:09:21 »
Açıkçası Amiga markasına kene gibi yapışmış bu firmalar, sineğin yağını çıkarmak dışında, 30 yıldır olumlu anlamda ne gibi bir katkıları oldu çok merak ediyorum. Zaten niş bir kitleye hitap ediyorsun, gebermiş bir markayı diriltmek adına AmigaOne adı ile yine gebermeye mahkum PowerPc platformunda geliştirmek gibi saçma senaryolar da dahil olmak üzere ne yaptılar? Sürekli bir engel, yassag gardaşım havaları falan >:( Mesela AmigaOS halen neden açık kaynaklı değil? Bir diğeri baş harfi Cloanto olan firma, açık kaynaklı UAE veya ücretsiz WinUAE'yi kullanabiliyorken, ROM'u çatır çatır satıyor ve çeyrek yüz yıl boyunca yaptığı tek şey AmigaOS ve Kickstart'tan para kazanmaya çalışmak. 41 yıl önce piyasaya sürülmüş, zamanının ötesinde devrimsel diyebileceğimiz bir sistemin, bu hallere düşmesi ne kadar acı. Hele Commodore adı altında Çin'de üretilip marka basılan ucuz ve adi mp3 player, klavye vs satan firmaya hiç girmiyorum :'(
Retro Games A1200'ü bu yıl bitmeden çıkarabilirse verdiğim paraya acımadan hunharca satın alacağım. Hatta niahahha diye gülme efekti eklemek istiyorum müsaadenizle :D

Çevrimdışı dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #33 : 26 Mart 2025, 01:08:50 »
Hakiki Amiga'lar içinde 1200'ün iç organlarını, 600'ün ise kaportasını seviyorum. Keşke onu onun içine koymak mümkün olsa.

Amiga olmayan Amiga'lar arasında favorim MiSTeR'deki Minimig. https://www.youtube.com/watch?v=icYnPlVsD9I

Diğer alternatiflerim: Amigakit'in 600 GS'si oldukça olgunlaştı. Bu ekibin ARM tabanlı diğer ürünü 1200 NG henüz çok yeni ama ben sevmeye karar verdim. Şöyle bir arkadaş: https://blog.amigakit.com/index.php/2025/03/24/the-a1200-ng/

Böyleyken böyle.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #34 : 26 Mart 2025, 01:22:13 »
Natami balonundan sonra hiçbir fpga Amiga çözümü ilgimi çekmedi. Hatta artik Amiga bile ilgimi çekiyor mu emin değilim. "Her şey vaktinde güzel" noktasına geliyorum sanırım.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #35 : 26 Mart 2025, 11:31:25 »
amiga hakları şu anda aşırı fragmente olmuş durumda. üst üste 7-8 firmaya satıldı, aralarda bazı firmalar hakların bazılarını aldı falan yıllar içinde işin suyu çıktı.

hyperion zamanında amiga inc tarafından AmigaOS 4.0'ı yazmak için tutulmuş bir yazılım firması. Onlara (commodore'dan kalma) os 3.1 kaynak kodları verilmiş, halbuki o dönem Haage&Partner tarafından OS 3.5 ve OS 3.9 yazılmıştı fakat H&P bunların kaynak kodunu vermemiş. Söylentiye göre Hyperion, 3.1'den hareket edip 4.0'ı yazıyor ama 3.5 ve 3.9 uyumluluğunu da korumak zorunda, bu sebepten kontrattaki tarihe yetiştiremiyor ve ona verilen süre doluyor, bunun üzerine davalar başlıyor, sonunda Hyperion kazanıyor, ve OS4 çıkarılıyor (bu PPC amigalarda çalışıyor). Bu sırada Amiga Inc tekrar batıyor tabi, sanırım bir takım hakları Cloanto alıyor. O sırada davayı kazanmanın gazıyla Hyperion 68K amigalar için de os 3.2'yi çıkarıyorlar. Bu sırada artık haklar kimdeydi hatırlamıyorum, cloanto olabilir, Hyperion'u dava ediyor, kardeşim siz OS4'ü çıkarabilirsiniz, os 3.1 bizimdir diyor.

Hyperion'un o dönemde cloano'yu "hakları alıp üzerine oturmak ve platformu ilerletmek için çaba göstermemekle" suçluyor, hepimiz bu markadan ekmek yiyoruz, sen bizim emeğimizi sömürmekten başka ne işe yararsın diyor özetle. Amerikan mahkemesi hyperionu haklı buluyor, ve amigaOS'un tamamı hyperion'a kalıyor. Hyperion bu arada amigayı adam gibi ilerleten tek marka olabilir, yeni donanım üreticilerini bağlayıp AEON Efika falan, üzerinde OS4 çalışabilecek yeni amiga modelleri ürettiriyor.

Ben de bu hafta öğrendim ki hyperion birilerine satılmış ve yeni yönetim başa geçmekteymiş. Bu kulağa hiç hoş gelmiyor. Umarım hyperion az kazanıp çok çalışmaya devam eder çünkü bu piyasada para yok.

Retro Games ise Paul Andrews ve Chris Smith'in firması. Paul biraz gödlek bir arkadaşımız.  Chris tam bir hardware guru, işleri o halleder. Zaten Paul daha önce bir başka gödlek olan David Levy ile kavga ederek chris'i de peşine takıp Retro Games'i kurmuştu. Başta çok sevindik ama Paul'ün yapışkan tavrı orada da kendini hissettiriyor. ZX Spectrumcu bu arkadaşlar oradan tanıyoruz yıllardır. Fakat şu anda spectrumcular rahatsız. Yine de chris işini iyi yapar, sallama iş yapmaz. Paul ise benim tahminim şu anda Hyperion'a nasıl takarım tarzı bir hesap yapıyordur.

Yani özetle aralarında bir sıkıntı yok. Ama RGL ortamda bir hak karmaşasının olduğunu biliyor. Özellikle Hyperion'un aslında 3.1 ROM'u için evrakta bir hakkı yok ama mahkeme tarafından verilmiş bir "izni var" gibi. Yani düşününce amiga1200 için içine Amiga 3.0 bile koysalar tüm oyunlar çalışır. isteyen sonra kendi rom'unu atar zaten.

Bu sebepten RGL henüz hyperion ile iletişime geçmemiş.

@Ref Amiga haklarını anlatırken:

40 senelik bir sistem üzerinde hala bu kadar olayın dönmesi cidden çok acaip. Nasıl sevildiyse... Ben şahsen retro'nun A1200'ü düzgün bir şey olursa almalyı planlıyorum.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
« Yanıtla #36 : 26 Mart 2025, 14:01:25 »
@Hifly 'nin örneklediği görsel nedense The It Crowd  dizisini hatırlattı bana.
Gerçi Jeff abimizde tartışmasız Coupling'in yıldızıdır bana göre.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #37 : 29 Mart 2025, 21:28:30 »
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-oyun-konsol-oyun-konsolu-videolu-ilan-sitede-tek-amiga-500-plus-kasa-1mb-ram-fabrikasyon-1233052574/detay

şurada bir amiga500plus çıkmış ve çalışıyor durumda görünüyor, fiyatı tartışmıyorum, engeller falan neme lazım.

yok yok şaka, fiyat uçuk tabi 350$ çıplak makine, kasanın içini görmeden bişey diyemiyorum, ama hani sadece amiga500 kovalayan varsa buyursun.

Not.ilanla ilgim yoktur, kimdir necidir bilmem.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #38 : 29 Mart 2025, 21:57:31 »
https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-oyun-konsol-oyun-konsolu-videolu-ilan-sitede-tek-amiga-500-plus-kasa-1mb-ram-fabrikasyon-1233052574/detay

şurada bir amiga500plus çıkmış ve çalışıyor durumda görünüyor, fiyatı tartışmıyorum, engeller falan neme lazım.

yok yok şaka, fiyat uçuk tabi 350$ çıplak makine, kasanın içini görmeden bişey diyemiyorum, ama hani sadece amiga500 kovalayan varsa buyursun.

Not.ilanla ilgim yoktur, kimdir necidir bilmem.

Ben bu uçuk fiyatların altına direkt yazmaya başladım. Geçen 15.000 TL'ye bir 464 vardı monitörlü. İlanın altına yazdım, dedim "2 aydan beri aynı bilgisayar 10.000 TL'den ilanda,  satılmadı. Bir üst modeli 12.500'den ilanda, o da 1 aydan beri satılmadı. 45.000 TL'den ilana çıkana baktıysanız o da 3 seneden beri ilanda. Bu fiyata satamazsınız". 5 dakika sonra cevap geldi: "Bilgisayar satıldı, ilan kaldırıldı, teşekkürler". Yerseniz tabi. Bugün @unay bir tane yolladı bir bak diye. O da cpc6128, 43.000 mi ne istiyor. Aynı şeyleri yazdım altına. O nedense satılmadı hala  ;D Bu Amiganın altına da yazacağım şimdi, yetti birader, gödlekliğe gerek yok  ;D Bu lafı sevdim @Ref

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #39 : 30 Mart 2025, 08:23:52 »
Mis gibi fırsat ürünlerini üç kuruş ucuz alayım diye pazarlık vs işine girip kaçırıyorsun ondan sonra şöyle böyle. Satmış adam işte, sen şansına küs.
Ayrıca 15.000 dediğin 464, Schneider'dı monitörsüz ve de 25.000tl idi. Sen bakana kadar birisi 15 yap alayım demiştir ve satılmıştır.
Piyasayı aşağı çekmeye çalışma :)
Vakit uydurablirsem 464 ve 6128 koyacağım ilana fiyatları o zaman görürsün.
Zaten böyle 15-20 ye buldun mu ucuzdan toplamak lazım :p

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #40 : Dün, 15:56:34 »
Mis gibi fırsat ürünlerini üç kuruş ucuz alayım diye pazarlık vs işine girip kaçırıyorsun ondan sonra şöyle böyle. Satmış adam işte, sen şansına küs.
Ayrıca 15.000 dediğin 464, Schneider'dı monitörsüz ve de 25.000tl idi. Sen bakana kadar birisi 15 yap alayım demiştir ve satılmıştır.
Piyasayı aşağı çekmeye çalışma :)
Vakit uydurablirsem 464 ve 6128 koyacağım ilana fiyatları o zaman görürsün.
Zaten böyle 15-20 ye buldun mu ucuzdan toplamak lazım :p

evet, yıllardır o fiyat çukuruna ben de düştüm ama artık pes ettim. Fiyatlar sana bana yüksek, ama çalışan a500plus artık nadir kategorisinde olduğundan normal karşılamak gerekiyor. Bu sebepten burada paylaşmıştım, fiyatın yüksek olması o alete değmez anlamında değildi. Fiyat yüksek.

Hele ki "kopyalar asıllarını yaşatır" bağlamı sebebiyle, ne kadar çok yeni konsol üretilirse eskileri daha da değerleniyor. Alışverişlerinizde tüm bunları göz önünde tutup, önümüzdeki 10 yıl içinde amiga500'lerin 500-1000$ aralığına oturacağını tahmin ediyorum. Pistorm lite ile pratikte hiçbir gereği kalmamış olan ama daha da nadirleşen PPC kartların 2000-5000$ aralığına geleceği ise kesin gibi. Yani amiga ekosistemine girmeyi planlıyorsanız banka kredi oranlarını takip etmek şart.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #41 : Dün, 17:39:35 »

Hele ki "kopyalar asıllarını yaşatır" bağlamı sebebiyle, ne kadar çok yeni konsol üretilirse eskileri daha da değerleniyor. Alışverişlerinizde tüm bunları göz önünde tutup, önümüzdeki 10 yıl içinde amiga500'lerin 500-1000$ aralığına oturacağını tahmin ediyorum.

Ben buna kısmen katılmıyorum.
Bu cihazlara önem veren nesillerin en genç olanları 40 lı yaşlarındalar. Onlardan sonrakilerin bırakın bu cihazları ps serisine ya da sonraki ürünlere bile ilgi duyacağını sanmıyorum. Doğum tarihleri ilerledikçe sahip olma/erişme ve dolayısı ile tüketme hızları da artıyor. Ve en önemlisi, bu kişileri o günlere dair bir özlem duyma hissi yaratacak başkaca etkenler de yok maalesef. Bizimki sadece cihazlar ve bu cihazlarda geçirdiğimiz saatler ile yeni bir oyunun heyecanı, ya da kısıtlı imkanların sonuçlarından ibaret değil. Biz o günleri de özlüyoruz. Sonraki nesillerin kendi çocukluklarına ya da gençliklerine dair özlem duyacakları şeyler çok kısıtlı. Ya kolay erişip bol tüketmişler, ya da iz bırakacak kadar heyecan duymamışlar. Kötü bir örnek olacak ama biz nutellayı alamancı akraba ile görürdük, onlar marketten alabilirlerdi. Ki bu kolayca ulaştıkları nutella bizim güç bela gördüğümüz ile kıyaslanamaz kalitede... Nutella sevmem bu arada, varsa yoksa Sarelle derdim ama o da bozdu. Bir de Lost bozdu.

Öte yandan, 10 sene sonra çalışır durumda bulunacak bir Amiga 500 dahi bu fiyatları görebilir fakat talep çok daha kısıtlı olacaktır.
Şimdiden büyük bir kesim bu işlerden sıkılmış gibi duruyor. Bir de istifçiler mevcut ki, ellerinde onlarca makine var. Bu makineler bir şekilde piyasaya çıkarsa ki çok muhtemeldir, o zaman da makul fiyatlar söz konusu olacaktır.

Kişisel görüşüm, Amstrad/Commodore Sinclair 4000₺-7000₺ aralığında, Amiga 500/500plus 5000₺-10000₺ aralığında kondisyonuna göre fiyatlanabilir.

Ben, Amiga cahili olduğum için bu cihaza 10k vermem mesela.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #42 : Bugün, 00:55:48 »
Ref' i dinleyin. Replikalar ve yeni alternatifler üretildikçe orijinallerinin fiyatını artıyor, artacak. Nerede duracak kestirmek zor. Nesilden yaştan bağımsız bu. Sadece Amiga için değil, her türlü platform ve donanım için geçerli.

Mesela Gravis Ultrasound ses kartları için bir sürü replika projesi çıktı ortaya. Gus uyumlu sıfır bir ses kartı. Bazıları 200 dolarlık etiketlerle satıldı, satılıyor. Bir reprodüksiyon için 200 papel? Çüş! İşte böyle olunca iş inada bindi zira fonksiyon kadar otantiklik de deneyimin bir parçası olarak görülüyor. 200 Dolar çakmasına ateşlemek yerine 300 orijinaline veririm derken; 150 Dolara satılan Gus' lar 500, 500' e satılanlar 1000 oldu birden. Daha ne kadar olur bilinmez.

Bir de Lost bozdu.
Yani şunu yapmak istemezdim ama, çok bozdu baya bozdu öyle böyle değil. İnanılmaz bozdu çok fazla bozdu yani...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #43 : Bugün, 01:03:54 »
Nasıl bir metindir o ayrıca? Gençliğimin koleksiyonu, çeyiz sandığımın en mahrem yerinden çıkarıp...