amiga hakları şu anda aşırı fragmente olmuş durumda. üst üste 7-8 firmaya satıldı, aralarda bazı firmalar hakların bazılarını aldı falan yıllar içinde işin suyu çıktı.
hyperion zamanında amiga inc tarafından AmigaOS 4.0'ı yazmak için tutulmuş bir yazılım firması. Onlara (commodore'dan kalma) os 3.1 kaynak kodları verilmiş, halbuki o dönem Haage&Partner tarafından OS 3.5 ve OS 3.9 yazılmıştı fakat H&P bunların kaynak kodunu vermemiş. Söylentiye göre Hyperion, 3.1'den hareket edip 4.0'ı yazıyor ama 3.5 ve 3.9 uyumluluğunu da korumak zorunda, bu sebepten kontrattaki tarihe yetiştiremiyor ve ona verilen süre doluyor, bunun üzerine davalar başlıyor, sonunda Hyperion kazanıyor, ve OS4 çıkarılıyor (bu PPC amigalarda çalışıyor). Bu sırada Amiga Inc tekrar batıyor tabi, sanırım bir takım hakları Cloanto alıyor. O sırada davayı kazanmanın gazıyla Hyperion 68K amigalar için de os 3.2'yi çıkarıyorlar. Bu sırada artık haklar kimdeydi hatırlamıyorum, cloanto olabilir, Hyperion'u dava ediyor, kardeşim siz OS4'ü çıkarabilirsiniz, os 3.1 bizimdir diyor.
Hyperion'un o dönemde cloano'yu "hakları alıp üzerine oturmak ve platformu ilerletmek için çaba göstermemekle" suçluyor, hepimiz bu markadan ekmek yiyoruz, sen bizim emeğimizi sömürmekten başka ne işe yararsın diyor özetle. Amerikan mahkemesi hyperionu haklı buluyor, ve amigaOS'un tamamı hyperion'a kalıyor. Hyperion bu arada amigayı adam gibi ilerleten tek marka olabilir, yeni donanım üreticilerini bağlayıp AEON Efika falan, üzerinde OS4 çalışabilecek yeni amiga modelleri ürettiriyor.
Ben de bu hafta öğrendim ki hyperion birilerine satılmış ve yeni yönetim başa geçmekteymiş. Bu kulağa hiç hoş gelmiyor. Umarım hyperion az kazanıp çok çalışmaya devam eder çünkü bu piyasada para yok.
Retro Games ise Paul Andrews ve Chris Smith'in firması. Paul biraz gödlek bir arkadaşımız. Chris tam bir hardware guru, işleri o halleder. Zaten Paul daha önce bir başka gödlek olan David Levy ile kavga ederek chris'i de peşine takıp Retro Games'i kurmuştu. Başta çok sevindik ama Paul'ün yapışkan tavrı orada da kendini hissettiriyor. ZX Spectrumcu bu arkadaşlar oradan tanıyoruz yıllardır. Fakat şu anda spectrumcular rahatsız. Yine de chris işini iyi yapar, sallama iş yapmaz. Paul ise benim tahminim şu anda Hyperion'a nasıl takarım tarzı bir hesap yapıyordur.
Yani özetle aralarında bir sıkıntı yok. Ama RGL ortamda bir hak karmaşasının olduğunu biliyor. Özellikle Hyperion'un aslında 3.1 ROM'u için evrakta bir hakkı yok ama mahkeme tarafından verilmiş bir "izni var" gibi. Yani düşününce amiga1200 için içine Amiga 3.0 bile koysalar tüm oyunlar çalışır. isteyen sonra kendi rom'unu atar zaten.
Bu sebepten RGL henüz hyperion ile iletişime geçmemiş.