Gönderen Konu: Centronics bağlantıyı edge'e çevirme ?  (Okunma sayısı 191 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
Centronics bağlantıyı edge'e çevirme ?
« : 15 Şubat 2025, 18:27:32 »
Selamlar,

Centronics çıkışlı CPC6128 cihazın çıkışlarını edge konektöre çevirmenin TR içinde halledilebilecek kolay bir yolu var mıdır?
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Centronics bağlantıyı edge'e çevirme ?
« Yanıtla #1 : 15 Şubat 2025, 18:48:50 »
Türkiye'de hazır olarak satın alınacak bir çözüm bilmiyorum ama yapmak istersen çok zor bir olay değil. Senin elemanlar halledebilir. 50way Centronics konnektörü Karaköy/Menevşe Han'da falan bulabilirsin diye düşünüyorum.

https://www.cpcwiki.eu/index.php/Expansion_Converter

Geçen gün Sahibinden'de fantastik fiyatlı bir Schneider CPC vardı. Yoksa onu mu aldın ya da niyetlendin?

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #2 : 15 Şubat 2025, 19:01:05 »
Fantastik fiyatlı idi evet. Ama makul insanlarmış, monitörsüz olarak normale yakın bir fiyata anlaştık. Tüm platformlarda hem Amstrad hem Schneider aramaları için bildirimleri açmıştım. Fiyat yüksek olduğu için niyet etmemiştim ama, dün kafayı kırıp aradım. Telefon kapalı idi. Bugün tekrar aradım ve bitirdik. Cihaz fotolarda gayet temiz duruyor, Schneider olması da ayrı bir güzellik bence. Bonusu da 6-7 tane 3" disket.

Cpcwiki de aradığımı bulamadım, bir sıkıntı var bende. Link işimi görecek, çok sağol.

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
« Yanıtla #3 : 16 Şubat 2025, 16:36:50 »
Fantastik fiyatlı idi evet. Ama makul insanlarmış, monitörsüz olarak normale yakın bir fiyata anlaştık. Tüm platformlarda hem Amstrad hem Schneider aramaları için bildirimleri açmıştım. Fiyat yüksek olduğu için niyet etmemiştim ama, dün kafayı kırıp aradım. Telefon kapalı idi. Bugün tekrar aradım ve bitirdik. Cihaz fotolarda gayet temiz duruyor, Schneider olması da ayrı bir güzellik bence. Bonusu da 6-7 tane 3" disket.

Cpcwiki de aradığımı bulamadım, bir sıkıntı var bende. Link işimi görecek, çok sağol.

Oo hayırlı olsun, hangisi şu yeşil ekranlı olan mı?

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #4 : 16 Şubat 2025, 17:57:42 »
Eyv, sağol kardeşim. Evet monitörle satılıyordu ama monitörü almadım. Hem yer sıkıntısı hem de kargoda heba olur giderdi.
Disc missing hatası var görünürde, önce temizlik sonra disc missing ardından centronics edge dönüştürücü ve mümkünse 3.5 floppy bağlamayı planlıyorum. Umarım 3" başka sıkıntı çıkarmaz.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 16 Şubat 2025, 21:48:32 »
Anlaştığınıza sevindim. Güle güle kullan. CPC bulmak C64 gibi değil. Schneider olması daha da güzel. Disketler de cabası :) İçinden yerli yapım veya yerli piyasaya ait birşeyler çıkarsa imajını paylaşırsan sevinirim.

Alıntı
Anahtar olabilecek kelimeleri bilmek işi kolaylaştırıyor. Misal burada 50 pin Centronics. Neyse; seri üretim yaparsan haberimiz olsun :)

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #6 : 17 Şubat 2025, 08:41:36 »
Alıntı
Anahtar olabilecek kelimeleri bilmek işi kolaylaştırıyor. Misal burada 50 pin Centronics. Neyse; seri üretim yaparsan haberimiz olsun :)

Genelde çok maliyetli değilse 1 tane yedek yapıyorum. Bunda da öyle olacak ama isteyen olursa parça maliyeti + kargo ücreti ile yapabilirim.
cpcwikideki ürün lehim noktaları kısmında çok kırılgan görünüyor (resmini ekledim). PCB'yi sabitleyen ya da koruyan birşey yok. O yüzden ben centronics ile PCB arasına kısa bir floppy kablo koyarak yaprmayı planlıyorum ki, tak çıkar durumlarında lehimlere zarar verme durumu en aza indirgensin.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #7 : 17 Şubat 2025, 18:16:01 »
Genelde çok maliyetli değilse 1 tane yedek yapıyorum. Bunda da öyle olacak ama isteyen olursa parça maliyeti + kargo ücreti ile yapabilirim.
Schneider sahiplerine duyurulur :)

Alıntı
cpcwikideki ürün lehim noktaları kısmında çok kırılgan görünüyor (resmini ekledim). PCB'yi sabitleyen ya da koruyan birşey yok. O yüzden ben centronics ile PCB arasına kısa bir floppy kablo koyarak yaprmayı planlıyorum ki, tak çıkar durumlarında lehimlere zarar verme durumu en aza indirgensin.
O dediğin şekilde kesinlikle çok daha verimli olur. Bu hali ile sök-tak a gelmez zaten. Belki bir 3D kutu çizilip içine montaj da yapılabilir.

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2025, 18:47:02 »
@Alco uygun pcb bulamadım. Nasıl buluruz?  :-\

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #9 : 17 Şubat 2025, 19:45:53 »
@Alco uygun pcb bulamadım. Nasıl buluruz?  :-\
Kendin basmak veya JLCPCB/PCBWAY gibi yurtdışı alternatifleri pas geçiyorsak, görece pratik bir çözüm olarak eski ISA kartlardan kesilerek yapılabilir. Çentiği de denk getirirsen tam olur diye düşünüyorum.

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2025, 19:50:52 »
Kendim basma imkanım yok. Pcbway den bakayım dedim ama hiç anlamıyorum. Çok detay var işin içinden çıkamadım. İsa kart bulabilir miyim ona bakayım. Sağol.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2025, 20:05:57 »
Sen bu centronics çıkışa ne bağlayacaksın, ne için kullanacaksın?

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #12 : 17 Şubat 2025, 20:19:52 »
Ulifac almıştım onu bağlayacağım. Onu da bozmak istemiyorum, çünkü elimde 464 te var. Olmadı onu (ulifac) centronicse çevireceğim. Zaten daha gelmedi cihaz, 20 güne falan elimde olacak 

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
« Yanıtla #13 : 20 Şubat 2025, 23:03:11 »
Ulifac almıştım onu bağlayacağım. Onu da bozmak istemiyorum, çünkü elimde 464 te var. Olmadı onu (ulifac) centronicse çevireceğim. Zaten daha gelmedi cihaz, 20 güne falan elimde olacak

Sadece Ulifac için kullanılacak ise (floppy değil) bu cihaz extension port'u kullanır ve CPC wiki'deki Alabore'nin centronics>Edge çeviricisi ile çalışması gerek. https://www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardware/compact-centronics-to-edge-adapter/msg213329/#msg213329

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #14 : 21 Şubat 2025, 09:36:06 »

Sadece Ulifac için kullanılacak ise (floppy değil) bu cihaz extension port'u kullanır ve CPC wiki'deki Alabore'nin centronics>Edge çeviricisi ile çalışması gerek. https://www.cpcwiki.eu/forum/amstrad-cpc-hardware/compact-centronics-to-edge-adapter/msg213329/#msg213329

Alabore'nin yaptığı cihazın edge kısmı muhtemelen direkt lehimlenmiş ve tak çıkarda problem yaratabilir gibi duruyor. Kendim araya kısa kablo koyarak yapacaktım fakat hem edge kısmı için uygun malzeme bulamadım hem de sadece centronics erkek 50 pin 300-400tl ler civarında. Lehimleme becerilerimi(!) de bu tip bir şeyle heba etmek istemediğim için hazır ürün aldım.
Ulifac'ı yapan arkadaştan hem 50pin centronics to edge hem de 36pin centronics floppy kablosu aldım. Kargo dahil 23euro tuttu. Ben yapsam daha pahalı olacağı kesin.