Gönderen Konu: Schneider CPC6128 Maceram  (Okunma sayısı 1083 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Schneider CPC6128 Maceram
« Yanıtla #30 : 19 Mart 2025, 14:36:27 »
@unay crtc değiştirilebilir, ben en son 2019 yılı gibi bir tane bulup değiştirmiştim. Karaköy pasajında bir yerden aldım muhtemelen, ulutaş ya da çığır elektronik olabilir. Olmazsa Selanik pasajına da bakılabilir, ne kadar eski dükkansa o kadar şansın olur.
Ben crtc tip 0 bulamadım tip 1 bulabildim ama çalışması için tip 0 gerekli olan batman demo tip 1 ile çalıştı, bendeki standart gelen tip 2 ile çalışmıyordu.

Buna göre alışveriş listen şu olmalı:
Hitachi HD6845S type 0
UMC UM6845 type 0
UMC UM6845R type 1 ( type 0 bulamazsan en yakını bu)

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
« Yanıtla #31 : 19 Mart 2025, 15:14:08 »
@unay crtc değiştirilebilir, ben en son 2019 yılı gibi bir tane bulup değiştirmiştim. Karaköy pasajında bir yerden aldım muhtemelen, ulutaş ya da çığır elektronik olabilir. Olmazsa Selanik pasajına da bakılabilir, ne kadar eski dükkansa o kadar şansın olur.
Ben crtc tip 0 bulamadım tip 1 bulabildim ama çalışması için tip 0 gerekli olan batman demo tip 1 ile çalıştı, bendeki standart gelen tip 2 ile çalışmıyordu.

Hitachi HD6845S type 0
UMC UM6845 type 0

Şimdi kafam karıştı işte  :)
Ben tip 1, tip 0'dan daha iyi gibi düşündüm, yoksa kayda değer bir fark yok mu?
bulabilirsen şunu al diyebileceğiniz bir model var mı?

Benim Amstrad 6128 deki çip HD6845SP görünüyor, Schneider 6128 üzerindeki ise Motorola MC6845P.
İkisi de çalışıyor sonuçta, eğer demolarda ya da yeni nesil oyunlarda ender sıkıntı yaratıyorsa abartmaya gerek de yok gibi.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #32 : 19 Mart 2025, 15:54:28 »
Bence CRTC 0 ile CRTC 1 eşit derecede iyi. CRCT 2 ise kötü. Bir çok demolar CRTC 2'de patlıyor.

O halde:

SENARYO 1
Evdeki tek makina 0 ya da 1 ise, hiç ellemeden bırakmayı öneririm.

SENARYO 2
Eğer evde iki makina varsa, birini 0, diğerini de 1 yapmak iyi olur.

(Mesela geçen sene Benediction partisinde beğenilen Borderline demosu (https://www.pouet.net/prod.php?which=100291) CRTC 1'de tam çalışmıyor. Öte yandan SF2 demosu ise CRTC 0'da patlıyor.)

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #33 : 19 Mart 2025, 16:06:27 »
O zaman şimdilik kalacak. Her ihtimale karşı @Attilan 'ın dediği üzere karaköy'e geçersem çip bakarım o ayrı.
Bu arada demo çok iyiymiş, borderlara da grafik yapıldığını daha önce görmemiştim. Çok acemi kaldık bu Amstrad işinde  :)

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #34 : 20 Mart 2025, 01:30:33 »

Hitachi HD6845S type 0
UMC UM6845 type 0

Şimdi kafam karıştı işte  :)
Ben tip 1, tip 0'dan daha iyi gibi düşündüm, yoksa kayda değer bir fark yok mu?
bulabilirsen şunu al diyebileceğiniz bir model var mı?

Benim Amstrad 6128 deki çip HD6845SP görünüyor, Schneider 6128 üzerindeki ise Motorola MC6845P.
İkisi de çalışıyor sonuçta, eğer demolarda ya da yeni nesil oyunlarda ender sıkıntı yaratıyorsa abartmaya gerek de yok gibi.

https://www.cpcwiki.eu/index.php/CRTC
Bu adresteki bilgilere göre amstrad makinanda hitachi tip 0 crtc var bu iyi haber onu ellemene hiç gerek yok.
Schneider makinanda ise motorola tip 2 crtc var bu kötü. Hazırda tip 0 makinan varken çok gerekli sayılmaz ama illa değiştirmek istersen @dodogildo nun senaryo 2'de sözünü ettiği gibi tip 1 bulman mantıklı olur, o da UMC üretimi um6845r kodlu çip oluyor ama sondaki r önemli sonda r yoksa yine tip 0 oluyor, sende zaten olduğu için gerek yok gibi. Ali express'e de bakabilirsin orada da olabiliyor.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #35 : 20 Mart 2025, 17:42:20 »
Yakın zamanda karaköye geçme ihtimalim yok gibi.
Aliexpresste tip 0 çipler var görünüyor. Sanırım oradan alacağım, acelem yok zaten.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #36 : 26 Mart 2025, 15:31:07 »

Sıradaki işlem 40015'i düzgünce söküp parados yüklemek.

Parados'u dual Os olarak yükledim. Yani bir switch yardımı ile hem Parados ile hem Amsdos ile kullanabiliyorum.

Lazım olan malzemeleri daha önce temin etmiştim.
28pin dip eprom; 27C256
28pin geniş tip soket; Soket
10k 1/2 direnç; Direnç

CPCwiki'deki yönergeleri takip ettim, ek olarak dışarıya uzattığım switch'in bulunduğu kabloya içeriden geçmeli klemens yerleştirdim ki kasayı açmak istediğimde klayve kısmını ayırmak sorun olmasın.

Eprom'um soketlenmiş hali.

Switch off konumundayken Amsdos açılış ekranı.

Switch on konumundayken Parados açılış ekranı.

Kasa içindeki kabloya eklediğim geçmeli klemens.

Kasa dışındaki switch.

Çevrimdışı dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #37 : 26 Mart 2025, 15:45:51 »
Parados'u dual Os olarak yükledim. Yani bir switch yardımı ile hem Parados ile hem Amsdos ile kullanabiliyorum.

Süper olmuş -keyfini sür. Senin bu disket kullanmak konusundaki hevesin son zamanlarda beni de motive etti. Sürücülerin bakımını yapıyor ve disketleri elden geçiriyorum. Bazı oyunları disketten oynamaya başladım..  :D

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #38 : 26 Mart 2025, 15:54:08 »

Süper olmuş -keyfini sür. Senin bu disket kullanmak konusundaki hevesin son zamanlarda beni de motive etti. Sürücülerin bakımını yapıyor ve disketleri elden geçiriyorum. Bazı oyunları disketten oynamaya başladım..  :D

Eyv. Sana da sirayet ettirdiysek ne mutlu.
Disket kullanmayınca aynı tadı alamıyorum. O disket o sürücüye girecek, hatta b yüzü çevrilecek.
Bu sebeple ext. floppy portunda hem disket sürücü hem gotek çalıştırma derdindeyim. Sanırım aynı kablo üzerinden bağlayıp sırayla çalıştırmak mümkün olacak gibi. Uygun kablo arıyorum. Yapamazsam 3" sürücüyü kenara almak durumunda kalacağım.

Sürücünün kafasının tracklar arasında gidip gelme sesi de şart tabi. Hele ki seriye bağlayıp tık,tık,tık trackları sırayla okuyorsa oyun yüklemesinin sonuna geliyoruz demektir :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #39 : 26 Mart 2025, 17:09:28 »
Çok temiz iş olmuş. Tebrikler!

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #40 : 26 Mart 2025, 18:45:11 »
Gotek ve 3.5" sürücüyü birlikte kullanmak istiyorum, ikisini de aynı anda tek kablo ile ext. floppy portuna bağlamak mümkün müdür?
Yani tek kablo üstündeki 2 çıkışa bağlasak (3" floppy bağlı değilken) PC deki mantıkla a ve b şeklinde 2 ayrı sürücü olarak görür mü?

Konuyu buraya taşıyayım.
Amacım, hem gotek hem 3.5" sürücüyü aynı anda çalıştırmak. Bunun için bir tanesini dahili 3" sürücü kablosuna 26 to 34 bir çevirici yapıp bağlamak. Dahili 3" sürücü kablosunu kesmek istemiyorum.

Öte yandan yukarıdakini yapamazsam; harici floppy bağlantısına tek kablo üstünden hem gotek hem 3.5" sürücüyü seri bağlayıp,  aynı anda olmasa da 5v powera bir switch yapıp gücü sırayla goteke ve 3.5" sürücüye vererek hangi sürücünün datayı göndereceğini belirlemek istiyorum. Teoride mümkün  görünse de bir bilen akıl verirse daha hızlı yol alırım. Bu yöntemle 3" floppyi de kullanabilirim.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #41 : 29 Mart 2025, 21:00:12 »
Kasa dışındaki switch.

Çok temiz iş olmuş!