Gönderen Konu: SCART TO HDMI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ÖNERİSİ  (Okunma sayısı 174 defa)

Hifly ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
SCART TO HDMI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ÖNERİSİ
« : 25 Şubat 2025, 17:55:15 »
Arkadaşlar merhaba,

Elimde Amstrad CPC serisi için scart kablo var. Bunu 22" bir lcd tv ile kullanıyorum. Yabancı forumlardan birinde scart to hdmi dönüştürücü ile daha iyi bir görüntü alındığını okumuştum. Daha iyi bir görüntü göreceli bir durum. Bu cihazlar özünde küçük ebatlı crt TV'lere göre üreldiği için büyük ekranlı lcdlerde pikseller daha görünür hale geliyor ve bu aşırı netlik durumu benim için daha iyi bir görüntü anlamına gelmiyor. Yani daha az keskinlik ve hatta mümkünse az bulanıklık benim için daha iyi bir Amstrad deneyimi anlamına geliyor.

Bu konuda deneyimi olan var mı, varsa önerebileceği scart to hdmi dönüştürücü modeli ya da türü nedir?

Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
Ynt: SCART TO HDMI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ÖNERİSİ
« Yanıtla #1 : 25 Şubat 2025, 20:08:02 »
Kendimce epey debelendikten sonra, o bahsettiğin rahatsız edici keskinliğin yegane ilacının bir CRT monitör olduğuna zaman içerisinde ikna oldum. Ben bir süre önce LCD'de en şahane görüntüyü alacak çözümlere aklımca kafayı taktım. Bunlardan 3 tanesini de hakkıyla uyguladım (CPCwiki'de detaylı yazmıştım). Ancak sonrasında tamamen CRT'ye dönüş yapmaya karar verdim ve şimdi bu kararımdan çok mutluyum. İdeal olanı bir SCART switch ile tüm retro ekipmanı tek bir CRT'ye (imkanlar izin veriyorsa bir SONY PVM'e) bağlamak. 14 inç'ten altı küçük gelir, daha yukarısı aşırı blurry görünebilir. Bu işin (aradığımız o keskin de bulanık da olmayan, adını bir türlü koyamadığımız lezzetin) bence modern panellerde (LED, LCD vs) herhangi bir çözümü yok. Yine de modern bir panelde kalacaksan en kaliteli seçenek RGB2HDMI denilen devreyi kullanmak. Hem keskin, adeta emülatör netliğinde görüntü alırsın hem de nefis scanline ayarları ile retro lezzete getirirsin.  https://www.amstrad-noob.com/2021/12/17/first-looks-at-the-rgb2hdmi-adapter-from-piotr-bugaj/

Reddit'ten ödünç aldığım şu örnek (bir CPC grafiği değilse de) CRT'nin neden eşsiz olduğunun kanıtı gibi.

orj: https://www.reddit.com/r/crtgaming/comments/owdtpu/thats_why_crt_is_unbeatable_crt_vs_pixel_perfect/

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #2 : 25 Şubat 2025, 20:39:16 »
Çok sağol dostum, aydınlatıcı oldu. Müsait bir zamanda cpcwikiye de bakacağım. Yer sıkıntısı nedeni ile crt seçeneğim yok gibi.

Aşağıdaki gibi ürünler de işimi görmeyecek sanırım.

https://app.hb.biz/OtcmBRqFAMAa

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 26 Şubat 2025, 20:11:44 »
@unay RGB2HDMI'ı test etme imkanım olmadı ama genel olarak iyi şeyler duyuyorum. Diğer yandan; LCD TV'ye doğrudan veya piyasa işi çeviricilerle yapılacak bağlantılarda görüntü amiyane tabirle çamur/boyacı küpü/blurlu/photoshoplu gibi oluyor. En dandik CRT TV'ye scart kablo ile alacağın çıkış ise ayna gibi. Amstrad'ın kendi reknli monitöründen bile iyi olacaktır. Renkli Amstrad monitörlerde mode 2 berbattır mesela. Ben; ya 37" CRT TV ya da Commodore 1084S kullanıyorum.

Bunlardan 3 tanesini de hakkıyla uyguladım (CPCwiki'de detaylı yazmıştım).
CPCWiki linkini yazarsan sevinirim.

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #4 : Dün, 08:59:33 »
37 ekran crt gözüme küçük geliyor. SONY PVM ya da benzeri bir ürüne ayıracak bütçe zaten yok.
Öte yandan 50-55 ekran bir crt için de hiç yer yok sayılır. LCD ile devam edeceğim muhtemelen.
LCD TV'nin ayarlarını kurcalayacağım bakalım, belki keskinliği düşürerek az da olsa fark yaratırım.

Çevrimiçi Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #5 : Dün, 10:32:12 »
Alıntı
(imkanlar izin veriyorsa bir SONY PVM'e) bağlamak.

Birader, mutlu mesut yaşıyordum. Neden Sony PVM gibi bilmediğim şeyleri kafama sokuyorsun :D

Alıntı
37" crt gözüme küçük geliyor.

Bana son derece yeterli geldi. Bir denemeni öneririm.

İlk aldığım CRT, yazmıştım, baya bir tiz ses veriyordur bizim duyamadığımız ama çocukların duyduğu. Onun yerine kayınçodan bir tane aldım ama onun da görüntü pek iyi çıkmadı. O yüzden bir Sony'i gözüme kestirdim, onu bugün yarın alacağım.

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
« Yanıtla #6 : Dün, 12:06:46 »
Amstrad'ın kendi renkli monitöründen bile iyi olacaktır.

Tamamen doğru, Amstrad renkli monitör her anlamda kalitesiz olsa da bir köşede el altında tutmakta yarar var. Zira CRTC trick'leri kullanan bazı modern oyun ve demolar başka monitörlerde (bazen PVM'de bile) patlayabiliyor. İlk akla gelen Relentless'in tamamı ya da Pinball Dreams'teki kartal logolu giriş veyahut Batman Forever'deki şu ekran gibi..

CPCWiki linkini yazarsan sevinirim.

https://www.cpcwiki.eu/forum/hardware-related/what-is-wrong-with-this-amstrad/msg247213/#msg247213

Çevrimiçi Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #7 : Dün, 12:15:58 »

Tamamen doğru, Amstrad renkli monitör her anlamda kalitesiz olsa da bir köşede el altında tutmakta yarar var. Zira CRTC trick'leri kullanan bazı modern oyun ve demolar başka monitörlerde (bazen PVM'de bile) patlayabiliyor. İlk akla gelen Relentless'in tamamı ya da Pinball Dreams'teki kartal logolu giriş veyahut Batman Forever'deki şu ekran gibi..

Patlamaktan kastın nedir? Ve Amstrad'ın monitörünün standart crt'lerden farkı nedir?

Çevrimiçi Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #8 : Dün, 12:52:11 »

Görsel ile ilgili olarak bunu da buraya ekleyeyim :D :

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
« Yanıtla #9 : Dün, 13:12:10 »

Patlamaktan kastın nedir? Ve Amstrad'ın monitörünün standart crt'lerden farkı nedir?

Haklısın daha açık olmalıydım. "Patlamak"tan kastım, düzgün görüntüleyemiyor. Titreme yapıyor ya da tamamen saçmalıyor.

Amstrad monitör CPC'den görüntü aldığında yukarıdaki gibi saçmalamıyor belki ama tek iyi yanı da bu. Çünkü, Amstrad'ın ürettiği (bilgisayar dışındaki) neredeyse her ev aleti gibi son derece kalitesiz ve ucuz iç organlara sahip.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #10 : Dün, 14:57:22 »
Alıntı
(imkanlar izin veriyorsa bir SONY PVM'e) bağlamak.

Birader, mutlu mesut yaşıyordum. Neden Sony PVM gibi bilmediğim şeyleri kafama sokuyorsun :D
PVM falan derken dikkat et Diderot'ya kapılma. Retro işlerinde döner dolaşır Diderot'ya çıkar...   :)

Şaka bir yana; PVM bulmak mesele, temizi desen ayrı dert, Scart girişlisi daha ayrı bir dert. Belki çok şanslısındır ve sıfırını çok da uygun fiyata bulursun. Diğer yandan; 37" CRT'nin mutfaktan çıkmış olanı bence pek yaramaz. Sürekli açıktır, buhara ve yağ tabakasına maruz kalmıştır. Oysa laf ola beri gele yatak odasına veya bir odaya konulmuş, ya da daha güzeli yazlıktan çıkmış bir TV az kullanılmış olabilir.

https://www.cpcwiki.eu/forum/hardware-related/what-is-wrong-with-this-amstrad/msg247213/#msg247213
Bakıyorum. Teşekkür ederim.

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #11 : Dün, 16:04:02 »

Oysa laf ola beri gele yatak odasına veya bir odaya konulmuş, ya da daha güzeli yazlıktan çıkmış bir TV az kullanılmış olabilir.

Sonuncusunu 6 ay önce olmak üzere attığım ya da atılmasına vesile olduğum tüm 37 ekran yazlık televizyonlarından özür diliyorum.
Ben görüntü kalitesini az da olsa arttıracak dönüştürücü ararken, bana yanlış sularda yüzdüğümü fark ettirip; "hangi crt daha iyidir?"e doğru ittirerek, yer sıkıntısını unutturdunuz.
Yetmedi; 2 gündür "trinitron da iyi lan aslında"lardan "pvm ler zaten çok pahalı"ya oradan da "400-500tl lik bir tv de aynı işi görür"e doğru seyirtip duruyorum.

O karşılaştırmalı görselleri koymayaydınız bari :(

Çevrimdışı unay

• Retroman
« Yanıtla #12 : Dün, 21:46:47 »

Sonuncusunu 6 ay önce olmak üzere attığım ya da atılmasına vesile olduğum tüm 37 ekran yazlık televizyonlarından özür diliyorum.

Hışmımdan kurtulmuş bir tane 37 ekran Sony buldum. Hem de trinitron.  Görüntü canlıda çok iyi. Amstrad CTM640 monitörden daha çok yer kaplıyor ama değer.

Fakat ekranda hafif bir dalgalanma var, fikri/bilgisi olan var mıdır?

Bir diğer konu da border kısımlar ekranda görünmeyecek şekilde yani ekrana fit olacak şekilde ayar yapmak mümkün müdür? Daha ayarlarını kurcalamadım ve araştırmadım ama yardıma da hayır demem :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : Dün, 22:01:22 »
Fakat ekranda hafif bir dalgalanma var, fikri/bilgisi olan var mıdır?
TV'nin yakınında hoparlör gibi manyetik birşey olmadığını varsayıyorum. Hatta kıyıda köşede kaldığı dönemde de. Neyse; menülerde Degauss diye bir seçenek varsa işe yarayabilir. Yoksa aşağıda dediğim olayı bulursan orada da olabilir. Anahtar kelime degauss.

Alıntı
Bir diğer konu da border kısımlar ekranda görünmeyecek şekilde yani ekrana fit olacak şekilde ayar yapmak mümkün müdür? Daha ayarlarını kurcalamadım ve araştırmadım ama yardıma da hayır demem :)
Standart menülerini kurcala. Bulamazsan TV'nin tam model kodu + service mode şeklinde googlela. Service moduna girebilirsen muhtemelen böyle bir ayara ulaşırsın.

Çevrimiçi Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #14 : Bugün, 19:33:29 »
Alıntı
PVM falan derken dikkat et Diderot'ya kapılma. Retro işlerinde döner dolaşır Diderot'ya çıkar...

Forun için uzunca bir yazı yazıyorum. Orada size Diderot'nun kralını anlatacağım, azzzz sonraaa :)

PVM'ye girme gibi bir niyetim yok ya, şöyle eli yüzü düzgün bir trinitron bulsam yetecek bana.