Gönderen Konu: Retrobright (2) - CPC 664 ya da Mavi Tuşların Esrarı  (Okunma sayısı 50 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
Bu hikaye de 2023 Aralık ayından. Metni biraz elden geçirip paylaşıyorum:

Kullanmadan dolapta tutsam da, her aklıma geldiğinde kalbimin daha hızlı atmasını sağlayan yakışıklı CPC 664'ümü çıkarıp biraz kurcalamak istedim. Bazı tuşlarının artık çalışmadığını farketmem uzun sürmedi. Bu modellerde membrane değişikliğini her canlı tadacak diye duymuştum. Sellmyretro'daki yeni üretim seriden bir tane sipariş ettim. İki haftada elime geçti. Membrane'ı değiştirmek için kasayı açmışken, sararmış klavyeyi de retrobright yapsam mı diye kurtlanmaya başladım. Neticede Amstrad'ın bu az bulunur eseri, şeker gibi mavi tuşları ve tatlı klavyesiyle ayrı bir mücevherdi ve fazladan emeği hak ediyordu sanki.

Mutlu sonla biten son 6128 maceramdan da cesaret alarak gözümü kararttım ve kolları sıvadım. (Başlar başlamaz, dertsiz başıma dert açtığım anlaşıldı çünkü 664, büyük abisi 6128'e göre daha ilginç ve daha zorlu bir sök-tak operasyonu gerektirdiğimi kanıtladı.)

Zor ya da değil, her zamanki gibi önce tuşlar söküldü ve deterjanla yıkandı-kurulandı.

Sonra 1 şişe krem peroksit harcayarak tuşları sıvadım. Özellikle MAVİ tuşlara ve fazla sararmış SPACE tuşuna özen gösterdim. Streç filmle sarıp, alüminyum folya kaplı kutuya yerleştirdim. 664'ün alameti mavi tuşların retrobright ile düzelmediği bazı serüvenleri daha önce internette okumuştum. Bu yüzden bir yenilgiye kendimi hazırlamıştım.

UV lambamı kullanarak en az 6 saat pozlamaya karar verdim. Burada biraz risk aldığımın farkındaydım. Beyaz, krem ya da gri plastikte retrobright'ın başarılı olduğunu gözlerimle görmüştüm. Ama ilk defa renkli plastik üzerinde deniyordum. Pozlama ya da fazla kimyasal acaba tuşların rengini bozacak mıydı? Sonuç eskisinden daha da mı kötü olacaktı?

Süre sonunda sizin de gördüğünüz sonuç ortaya çıktı. Klavyenin mavisi, belki hiç bir zaman 40 yıl önceki orijinalinin renginde olmayacak ama aldığım yerden çok daha iyi bir yerde değil miyim? SPACE tuşundaki ayrıksılık da düzelmiş oldu.

Peki ya basmayan tuşlar ve membrane konusu? O konu ayrıca biraz uzadı.. ama çözüldü, şimdilik mevzuyu dağıtmak istemiyorum.. :)

Çevrimdışı unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
Gaza gelmeyeceğim :)

Adam hem retrobright konusunda pro hem tutorial konusunda.
Ben daha yazıların arasına foto nasıl konur onu bilmiyorum.

Eline sağlık üstadım.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Eline sağlık! Tutorial yine muhteşem de esas olay 664'ü yapmaya cesaret etmek  :)