Gönderen Konu: WinUAE ekran ayarları  (Okunma sayısı 117 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
WinUAE ekran ayarları
« : 10 Nisan 2025, 15:36:24 »
Selamlar,
Açıkçası WinUAE içinde ekran ayarları beni delirtiyor. Daha doğrusu, FILTERS ekranı beni delirtiyor, DISPLAY kısmıyla pek bir sorunum yok.

Benim için eski sistemlerde scanline efekti olmazsa olmaz bir şey. MAME'de scanline sistemi gayet düzgün çalışıyor, delirecek bir şey yok. Lakin WinUAE içinde dahili olarak gelen scanline özelliği kullanılabilir gibi değil, leş gibi görüntü oluşturuyor. Mecburen FILTERS menüsünden mask olarak scanline uyguluyoruz, kabul edilebilir sonuç elde ediyoruz. Fakat burada da doğru düzgün, 4:3 oranına yakın bir görüntü elde etmek imkansız gibi. Nasıl çalıştığı belirsiz bir "Aspect Ratio" ayarı var ama genelde çalışmıyor, çalıştığı zaman da ne yaptığı, ne anlama geldiği belirsiz. Keza, tam "hah, oldu" dediğiniz bir görüntü yakaladığınızda da ekranın solundaki overscan alanı, sağındakinden çok daha geniş oluyor, bu durum bazen görsel bozukluklar oluşturuyor.

(centering meselesi değil bu sol marjin meselesi, vertical-horizontal position ayarıyla da alakası yok)

Hepsinden ayrı, o FILTERS ekranındaki ayarlarda muhtemelen bir bozukluk var. Bir şeyler bozulunda ayarı eski haline getireseniz de düzelmiyor, ya da bazı ayarlar hiç işlemiyor falan filan. O ekran benim kabusum tam olarak. Esasen tüm WinUAE arayüzünün, ayar sisteminin baştan yapılması lazım ama o ayrı mesele.

Açıkçası ciddi şekilde yoruldum bu WinUAE ekran ayarları kısmından. Default ayarlarla düzgün görüntü alındığını iddia edebilirsiniz, doğrudur ama o görüntü düzgün değil, hem scanline yok, hem de orantısı 16:9 falan. AGS'nin WinUAE sürümünü de denedim, onda da scanline falan yok, herkesle uyumlu olsun diye dümdüz bırakılmış ekran ayarları. Ayrıca, tahmin ediyorum ki bu "Interger Scaling" gibi özellikler ekran kartından ekran kartına da farklılık gösteriyor.

WinUAE'de tam ekranda 4:3 bir görüntü elde edebilen var mı? Hangi ayarları kullanıyorsunuz?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: WinUAE ekran ayarları
« Yanıtla #1 : 10 Nisan 2025, 15:56:58 »
Amiganın birkaç farklı hardware registeri var, bir tane "hardware screen" denilen bir kavram var, aslında mouse falan bu donanım ekranında çalışıyor hep (mouse pozisyonunu okursanız bu hardware ekrandaki pozisyonu döndürür). Bir de "software screen" ler var, bunların her birinin kendi pointeri var, bunların kendine has bir "biçmi" var ve o biçimlerin de bağımsız özellikleri var. Bu özelliklerden biri top özelliği, böylece ekranı dikey kaydırabiliyoruz, scroll için de ayrı bir yerde tutulan x offsett özelliği var. Winuae bunlara bakarak centering yapıyor ama, soft ekranın içine kim ne çiziyor onu detect etmek pek kolay değil. Ayrıca bir de "overscan" meselesi var ki bunun donanımda mı tanımlı olduğunu yoksa ROM'da bir yerde tanımlanmış ram'de değişken olarak tutulan faydasız bir bilgi mi olduğunu bilemiyorum.

Benim deneyimimde filters menüsünden *sadece* "Full Screen (TV)" seçmem yeterli oluyor. Bu %95 durumda tam ekranda ya da pencere içinde tam merkezleme 4:3 görüntü sağlıyor. Ama oyunundan oyununa değişir tabi, oyun nereye çizmek isterse artık. NTSC zaten aşağıdan 56 pixel eksik çalışıyor ona alıştık. Aspect ratio disabled.

Bu arada eğer sorun yaşıyorsan config dosyalarını falan komple sil (user virtual storage'de falan duranlar da kalmasın). Sana sadece lazım olan şey winuae.exe, standalone çalışır ve default config'i yeniden üretir. Dediğim gibi daha önce program files'a falan kurduysan eski dosyalar virtual storage'da kalmıştır, oradan arayıp bulman ve silmen gerek:
%AppData%\Local\VirtualStore\Program Files (x86)  locallow ve roaming'i de kontrol etmen gerekir.
bir de %public%\Documents\Amiga Files\WinUAE altında daha fazla config "kaçmış" olabilir. configuration.cache dosyasını aratmayı da deneyebilirsin.

Yani tabi insan 20 yıllık emülatörden en azından bu seviyede bir "quality of life" zekası bekliyor. Kardeşim beni uğraştırma işte, her durumda ekran merkezde ve sığmış şekilde olsun diyoruz. Bir de, winuae daha çok "developer" odaklı bir emülatör. Bunu alıp toolkit falan kodluyor millet.

Bu sebepten FS-Uae var bu işleri daha iyi yapan. https://fs-uae.net/ bir göz at istersen.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : Dün, 00:15:30 »
Selamlar,
Benim bilgisayarın ekranı 1920x1200, yani 16:10 oranlı bir ekran. WinUAE'de display kısmında da tam ekran çözünürlüğü olarak bu girilmiş durumda. Bu haldeyken, "filters" ekranında Fullscreen TV seçersem, Aspect Ratio Correction falan olmadan 16:9 oranlı tam ekran bir Amiga görüntüsü elde ediyorum. Bu istediğim bir şey değil.

Aspect Ratio olarak 16:10 = 1.6 ayarladığımda ekranımdaki görüntü 23,9 x 17,9 cm oluyor. Bunun oranı 1.33 yani 4:3'e denk. Üstelik beni deli eden sol marjin sorunu da yok. Güzel.

Aynı ayarlardayken Keep Aspect Ratio ayarını açıp, hedefi de TV olarak belirlersem görüntü 25,1 x 17,9 cm oluyor. Bunun oranı 1,4. Ekranı daha bir dolduruyor. Kabul edilebilir ama benim için ideal değil.

Sonuçta; senin önerdiğin ayar, yani Fullscreen TV seçeneği, 1.6 Aspect Ratio ayarı ve Keep Aspect Ratio hiç kullanmamak, 1.33 oranlı bir görüntü oluşturuyor. Scanline var, sol marjinin daha geniş olması sorunu yok. Tek sorun (görüntünün enini boyunu ölçüp 1.33 oranda olduğunu teyit ettiğim halde) görüntünün gözüme biraz fazla "widescreen" gözükmesi. Sanıyorum psikolojik bir etki bu, sonuçta ekrana dayayıp ölçtüğüm cetvel yalan söylemez.  :)

Bakalım, biraz daha uğraşacağım bu konuyla, diğer bilgisayarımda da deneyeceğim, bir de tam ekran değil de, "Full Window" seçeneğiyle biraz oynayacağım. Bu meseleyi tam olarak çözüp, bir daha düşünmemek istiyorum.  :)

Not: "Sol marjinin daha geniş olması" meselesiyle ne kastettiğimi anlatan bir ekran görüntüsünü ekliyorum. Daha önce bu konuyu c.gen.tr sitesinde dile getirmeye çalışmış ama başarılı olamamıştım.Filters ekranında Integer Scaling vs. gibi modern seçenekler seçilirse görüntüde böyle bir deformasyon oluşuyor. "Centering" ayarı bunu etkilemiyor. "Horizontal Position" ayarı da tüm sanal Amiga ekranının PC ekranı içindeki konumunu değiştiriyor, Amiga ekranının kendi içindeki bu meseleyi etkilemiyor.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : Dün, 00:23:29 »
Bu meseleyi halledebilirsem, sonrasında FreeSync / G-Sync monitörlerde WinUAE ile 50Hz görüntü alabiliyor muyuz onunla uğraşmak istiyorum. Aslında WinUAE tam ekran modunda 50Hz'e geçsin diye de zorlanabilir ama benim laptop 50Hz desteklemiyor mesela.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : Dün, 01:51:03 »
(centering meselesi değil bu sol marjin meselesi, vertical-horizontal position ayarıyla da alakası yok)

Evet, anladım, önceden söylediğim gibi o soft-ekranın "overscan" pozisyonu öyle. Bunu system/preferences'de overscan aracı ile değişirebilirsin (default değer x=72, Y=15, zaten max x=84, yani default olarak en sağa yatırılmış oluyor dos penceresi). Sonra da devs: klasöründeki system-configuration dosyasını ilgili diskete kopyalayarak (aynı workbench-kickstart versionu olmalı) düzeltebilirsin. ama her diskete devs/system-configuration dosyasını tek tek koyman lazım ve sadece workbench/dos ekranında işe yarar. Oyun başlayınca yine hafif sağa kayacaktır. (not bu aynı zamanda mouse hızı ekran modu gibi diğer ayarları da saklıyor)

Yani dediğim gibi, oradaki o değer denise içinde tanımlanmış bir değer mi, yoksa workbench'i yazan ekip tarafından uydurulmuş bir pointer mi bilemiyorum. Yani isteyen görüntüyü istediği tarafa kaydırabilir aslında, ama workbench default x=84 yapıyorsa, herkesin o ayarda tutması mantıklı olacaktır böylece millet televizyonlarının ayarları ile oynayıp durmaz. Yani amiga böyle, benim gibi sağa yatırıyor.

edit: spectrumda da aynı sorun var bence. Teknik olarak sağ sol eşit ama alt ve üst eşit değil, üstte 48 raster, altta 56 raster var. yani dikey hizalayamazsanız biri 10 pixel daha kalın oluyor. sağdan soldan tam ortalandığını da pek görmemişimdir muhtemelen ama o kadar takmıyorduk kafayı o zaman bunlara.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #5 : Bugün, 12:49:03 »
Konunun ilk iletisini yanlış anlamadıysam emülatör ekranındaki görüntüye tam ekran filtre uygulamaktan bahsediyorsunuz, bu emulatörlerin ürettiği görüntü reshade gibi bir araçla anlık olarak değiştirilebilir.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #6 : Bugün, 17:23:32 »
Konunun ilk iletisini yanlış anlamadıysam emülatör ekranındaki görüntüye tam ekran filtre uygulamaktan bahsediyorsunuz, bu emulatörlerin ürettiği görüntü reshade gibi bir araçla anlık olarak değiştirilebilir.

yok hayır, amiganın software ekranlarını neden sağa yasladığını çözmeye çalışıyoruz :D Sonunda gerçek amigayı takıcam ve tv'den foto alıcam :D

elimdeki en sararmış amigayı çektim aradan ve foto aldım buyrunuz, ekteler, sağa yatmış amiga görüntüsü... Fotolar biraz flu refresh rate tutmadığı için long exposure yapmak zorunda kaldım ama durum bu.

ilk ikisi vanilla amiga 500 kick 1.3 512kb chip

Ocean logosu ve ondan sonrakiler a500 superdenise ile plus yapılmış durumda kick 3.1 1mb chip