Zx Spectrum Next üçüncü ve son kickstarter kampanyası

Başlatan Impetigo, 08 Temmuz 2025, 16:37:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dodogildo

Erken kuşu kaçırdım ama 320GBP (accelerator dahil) az önce kaptım. 3 taksitle ödenebiliyor.

Ref

ben de aynı seçeneği seçtim, zaten ilk 7 dakikada proje fonlanmış. Ayrıca early bird seçenekte raspberry pi yok, 20pound için kasayı açmak istemiyorum, hazır kurulu gelsin işte. ayda 5K TL taksitle ödeyeceğiz artık :) çamaşır makinesini de aynı fiyata almıştım :)

ben 1518 numaralı destekçi oldum. Fiyatı iki katı fakat bakalım c64ultimate kadar başarılı bir kampanya olacak mı. 2000 satışa ulaşması 2 günde olmuştu, zx next bu rakama 2 saatte ulaşacak gibi görünüyor, ama pazar doygun bu üçüncü kampanya, hızlı başlayıp aniden de kesilebilir. gönül ister ki 10bin satsın, ama fiyat çok yüksek.

edit: bu arada c64 core da yetişecekmiş. commodore int. lisansı ile resmi romlar dahil şekilde geliyormuş. evet, spectrum altında c64 çalıştırmak da mümkün oldu böylece.

unay

Hayırlı olsun arkadaşlar.
Artık bir toplantı, mini buluşma vsde getirir sergilersiniz:)
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Ref

rakam 3000'i geçmiş. Tabii bu rakamları görünce, 1980'de zx80 50bin, 1981'de zx81'in çıktıktan 6 ay içinde 250bin bilgisayarın satılması devasa rakamlar haline geliyor. şimdi zx next 250bin satsa elimizde bizi en az 30 sene daha oyalayacak materyal olurdu :D

unay

Ref

Alıntı yapılan: unay - 14 Ağustos 2025, 18:32:30
CPC çekirdeği de eklenmiş, hemi de daha önce lanse ettikleri gibi 464 değil 6128.

Alanlara hayırlı olsun.

Bana yaramaz, tipi, klavye düzeni Amıstırad olmadıktan sonra...

Ama öyle deme, sadece modern bir cpc sahibi olmuyorsun, spectrumculuğa geçiş için bir adım atmış oluyorsun. böyle bir bolluk, bereket, büyük bir camianın parçası olma huzuru ile devam edeceksin.  :P Hani baktın amstrad release gelmiyor bir türlü, ya bir bakayım spectrumda hareket var mı diyeceksin, wifi ile zx networkü açacaksın zx next içinden, kafana bir kamyon release yağacak. Yetişemeyeceksin her allahın günü ver allah ver, ver allah ver! Şimdi bir de zxnext sayısı 20bini geçecek (n-go'ları da katarsak).

Şaka şaka, cidden eksik tuşları nasıl tamamlayacaklar ki, olmayacak onlar herhalde. Az buz değil fark, spectrumda sadece 40 tuş var.

yine de bu haber fantastik oldu. ne c64 , ne BBC ne cpc kullanmam diyordum ama neden olmasın, uyumluluk iyi ise hepsinin en güzel oyunlarını yapıştırırım sdkarta ne olacak yani?

hades

unay

Alıntı yapılan: Ref - 14 Ağustos 2025, 22:40:24
Alıntı yapılan: unay - 14 Ağustos 2025, 18:32:30
CPC çekirdeği de eklenmiş, hemi de daha önce lanse ettikleri gibi 464 değil 6128.

Alanlara hayırlı olsun.

Bana yaramaz, tipi, klavye düzeni Amıstırad olmadıktan sonra...

Ama öyle deme, sadece modern bir cpc sahibi olmuyorsun, spectrumculuğa geçiş için bir adım atmış oluyorsun. böyle bir bolluk, bereket, büyük bir camianın parçası olma huzuru ile devam edeceksin.  :P Hani baktın amstrad release gelmiyor bir türlü, ya bir bakayım spectrumda hareket var mı diyeceksin, wifi ile zx networkü açacaksın zx next içinden, kafana bir kamyon release yağacak. Yetişemeyeceksin her allahın günü ver allah ver, ver allah ver! Şimdi bir de zxnext sayısı 20bini geçecek (n-go'ları da katarsak).

Şaka şaka, cidden eksik tuşları nasıl tamamlayacaklar ki, olmayacak onlar herhalde. Az buz değil fark, spectrumda sadece 40 tuş var.

yine de bu haber fantastik oldu. ne c64 , ne BBC ne cpc kullanmam diyordum ama neden olmasın, uyumluluk iyi ise hepsinin en güzel oyunlarını yapıştırırım sdkarta ne olacak yani?

Haklısın, özellikle yazılım tarafı ile uğraşanlar artık hiç gerçek makine üzerinde yaz/çiz yapmıyorlar gördüğüm kadarı ile.
E oyun için bu cihazlarla uğraşanlar desen, en klavyecilerden biri benimdir ben bile gamepad bağladım (joystickle hiçbir dönemde barışık olmadım) takılıyorum. gotek vs zaten her cihazda Allah'ın emri.

Ama sonuçta insan orijinal arıyor, remake bile olsa en azından klavye düzeni o cihaza ait olacak.
Zaten eski cihazkarın sağına soluna dönüştürücü uçuşturucu taka taka kullanması işkenceye dönüyor.

Öte yandan, upgrade ettikçe farklı problemler, uyum sorunları vs de ortaya çıkabiliyor. Ondan sonra otur "o mu bunu şeetti, bunun şeyi mi şey?" kurcala dur. Birini çıkar çalışsın, niye ki falan derken azcık kalan aklımızı da öyle harcıyoruz.

Sizleri bilmiyorum ama ben aralıksız 2 saat bu işlere vakit ayıramıyorum, enerjim de yok gibi. O nedenle sıfır bir cihaz isterim ki bu dertlerden kurtulayım ama onun da Amstradımsı olması şart benim için.

Daha önce söylemiştim bu cihazların 250-300€ gibi rakamlarla satışa sunulması da sömürülme hissi uyandırıyor.
Lisans vs işlerini dışarıda tutarsak; mekanik klavyeli bir cihazın en pahalı parçası sanırım klavyesi olurdu...

Alıntı yapılan: hades - 15 Ağustos 2025, 09:02:31
Birgün herkes Spectrumcu olacak  :)

Bu apayrı bir konu ve zaman zaman aklımı kurcalıyor, bir bilen açıklama getirirse sevinirim.
Spectrumcuların bu kadar çok olmasının sebebi nedir?
Sonuçta bu cihazlar oyun amaçlı kullanılmış yıllarca, spectrum'un da grafik performansı ortada.
Karakterlerin ekranda bulunduğu yere göre, altının başka renk üstünün başka renk olması nedir Allasen :)

hades

Bildiğim kadarıyla Spectrum rakiplerine karşı daha ucuzdu. Custom chip olarak sadece ULA var. Clive amcamız maliyetlerden olabildiğince kısmış. Joystiğe ne gerek var, tuşlarla oynasınlar deyip joystick portu koymamış. Basit bir buzzer ile bir bit üzerinden ses çıksın yeter demiş ve ses çipi koymamış. Görüntü zaten ULA tarafından üretiliyor. Onun da yetenekleri belli. Ucuz etin yahnisi yavan olur misali grafik özelliklerinden feragat edilmiş. Sadece bitmap bir ekran konmuş. Yine de sonuçta ucuz olduğu için çok satılmış.

unay

Alıntı yapılan: hades - 15 Ağustos 2025, 09:51:41
Bildiğim kadarıyla Spectrum rakiplerine karşı daha ucuzdu. Custom chip olarak sadece ULA var. Clive amcamız maliyetlerden olabildiğince kısmış. Joystiğe ne gerek var, tuşlarla oynasınlar deyip joystick portu koymamış. Basit bir buzzer ile bir bit üzerinden ses çıksın yeter demiş ve ses çipi koymamış. Görüntü zaten ULA tarafından üretiliyor. Onun da yetenekleri belli. Ucuz etin yahnisi yavan olur misali grafik özelliklerinden feragat edilmiş. Sadece bitmap bir ekran konmuş. Yine de sonuçta ucuz olduğu için çok satılmış.

O zaman bu tutkuyu, küçükken spectrum sahibi olup doğru düzgün oyun oynayamamanın yarattığı içsel boşluğu; büyüyüp iş/güç/para sahibi olunca bir şey değişecekmiş gibi yine spectrum alıp yine doğru düzgün oyun oynayamayarak büyütmek olarak tanımlayabiliriz. :)

Şaka bir yana, spectrumun bence temel bir artısı var (zaten sadece 1 tane) tuşlarının üzerinde komutlar olması ve spectrum sahibi olması sebebiyle :) canı sıkılan gençlerin  bu komutları kullanarak yazılım işine girişmiş olması.
Kendimden biliyorum, bulduğum/kırabildiğim basic programlardaki komutların ne işe yaradığını çeşitli kombinasyonlar yaparak saatler hatta günler harcayarak öğrenip başkaca programlara adapte eder ve bundan büyük keyif alırdım.

dodogildo

ZX Spectrum 1982'de çıktığında meydanı boş buldu denebilir -neredeyse sadece C64 ile rekabet etti (CPC 2 sene sonra çıkacaktı). Ucuz ve erişilebilir olduğu için de hızla yayıldı. Clive Sinclair'in popülaritesi, cihazın tipi falan derken herkesin sevgilisi oldu. Bellek düzeninin basitliği sayesinde "grafik performansı", mesela CPC'ye kıyasla, olağanüstüdür. Kodlama öğrenmenin ve geliştirme yapmanın süper kolay olduğu söylenir. Küçük ev stüdyoları ya da tek tabanca programcılar cihazı hızla öğrenip bir kaç senede dev bir kitaplık oluşturdular. Ayrıca basitliği sayesinde doğu blokunda bolca klonlanıp yayılmış olduğunu sonraki on yıllarda öğrenip şaşırdık. Eski demir perde ülkelerinde (Polonya gibi) çok yetenekli tiplerden oluşan müthiş bir cemaati olması herhalde bu yüzden.
Ve daha bir sürü detay..

unay

O zaman; ucuz, erken çıkmış, çakması kolay yapılmış temel sebepler.
Zamanında keşke şu grafik performansı'sını oyunlara da adapte etselermiş.
Belki o zaman Alan amcamızın eline düşmekten kurtulur kendine daha iyi bir yol çizebilirdi.

Bu arada
Alıntı yapılan: hades - 15 Ağustos 2025, 09:51:41
Joystiğe ne gerek var, tuşlarla oynasınlar deyip joystick portu koymamış.

Joystick diyince, Star Trek:Strange New Worlds'ün son bölümünde Atari 2600 ve kablosuz joystick vardı.

dodogildo

Alıntı yapılan: unay - 15 Ağustos 2025, 10:40:20
Zamanında keşke şu grafik performansı'sını oyunlara da adapte etselermiş.

Aslında aynı oyunların Spectrum versiyonlarının neredeyse hepsi de (CPC'deki speccy portlarına kıyasla) çok daha smooth çalışıyor.

Bir kaç tanesini dene mesela ilk aklıma gelen R-Type, Saboteur, Knightlore vs..

Ben performans derken bunu kastetmiştim, takılmadan, daha fazla frame-rate ile hareket eden sprite'lar, daha iyi scrolling ve daha az lag yapan kontroller vs..

unay

Bir kavga çıkar diye zorluyorum ama hep okumuş, efendi, ne konuştuğunu hatta konuştuğunun ne olduğunu bilen adamlar.
Buraya bir iki tane sokak röportajı dayılarından lazım, böyle nereye kadar?

6:36 dan sonra arabanın rengi değişiyor.

Yanlardaki siloların renklerinin ilerledikçe sarıdan maviye dönmesi de cabası.

dodogildo

Renk değiştirmeyen arabaya araba, siloya da silo demem!