PicoCPC **Amstrad CPC Serisi için FPGA**

Başlatan unay, 18 Temmuz 2025, 11:34:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

unay

DDI5, Ulifac, Usifac serisi expansion kartlara bir alternatif daha geliyor.
Yaklaşık 8 aydır üzerinde çalışılan cihaz son halini almak üzere sanırım.
Ne işe yarar derseniz, üzerinde bir pico2 barındıran sd kart + usb portlu, floppy kontrollerlı, 1mb ramli, NFCli, muhtemelen wifili (son halinde ekleyeceklerini söylüyorlar) ama alternatiflerine göre daha uygun maliyetli bir cihaz.
Hem sd hem usb'den hdd emulasyonu olması ve CPR dosyalarını (Amstrad plus serisi ve GX4000 kartuş oyunları) çalıştıracak olması diğer cihazlara göre artıları.
CPR dosyaları plus olmayan Amstradlarda da çalışacak mı konusu tam belirgin değil. Olursa büyük fark yaratır.

DDI serisinin üreticisi Piotr kardeşimizin; son dönemde yapmış olduğu, bu işlerden yorulmuş olduğu ve yavaşlatarak bırakma minvalli açıklamaları sonrası yeni seçeneklerin çıkıyor olması iyi.
Ben ulifac sahibi(kullanıcısı demiyorum özellikle) biri olarak eldeki cihazdan pek de memnun kaldığımı söyleyemem. İşin içine pico girince durum biraz değişecektir ama fpga her daim tercihim değildir.

Projenin cpcpwiki sayfası;
https://www.cpcwiki.eu/index.php/PicoCPC

Proje Sahibi Rodrik'in ocak ayındaki Fransızca sunumu;
https://www.youtube.com/watch?v=jfOszwaVW7w

Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Ref

bu güzel tabi, yani temel eksiklerin kapanması gerekiyor. elde kalan henüz imajı alınmamış son floppy diskler de imaj haline getirilsin ve şu floppy arabirimleri falan tamamen kalksın ortadan. şurdan biraz izledim:

https://youtu.be/jfOszwaVW7w?t=359

"QOL" ihtiyaçları henüz karşılanmamış halde.

cpc sahnesi ne kadar olgunlaştı bilmiyorum ama artık bluetooth devrine geçilmiş olması gerek. cep telefonundan seçeceksin, bluetooth ile aktarıp romları yükleyecek. tüm ayarlar da orda olacak. cep telefonları tamamen demode olana kadar en iyi çözüm bu bence.

Spectrum donanım meraklılarına da gazlıyorum bu fikri, artık önce kim kaparsa :D

unay

bluetooth'u bilmem ama, wifi ile internete bağlanıp çeşitli rom sitelerinden bu tip picocpc, ulifac/usifac gibi expansionlar üzerindeki usb ya da sd karta direkt rom indirilebiliyor. @dodogildo yapmıştı daha önce.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Ref

Alıntı yapılan: unay - 21 Temmuz 2025, 09:59:19
bluetooth'u bilmem ama, wifi ile internete bağlanıp çeşitli rom sitelerinden bu tip picocpc, ulifac/usifac gibi expansionlar üzerindeki usb ya da sd karta direkt rom indirilebiliyor. @dodogildo yapmıştı daha önce.

o 15 senedir mümkün de, ui berbat oluyor bu konuda. amigada hatta spectrumda da fantastik arabirimler var ama telefondaki akıcılığı yakalamak zor. Eh herkeste de bir telefon olduğuna göre, kuracaksın app'i, bluetooth ile bağlanacak bitti gitti.

dodogildo

Benim sıklıkla yaptığım Duke'ün M4 kartını gerektiren |RC (RulezCharges) isimli uygulamayı kullanmak suretiyle CPCrulez.fr sitesindeki arşivde browse ederekten en son çıkan oyun ya da demoları doğrudan mass media'ya (SD kart) indirmek. Amstrad demoscene'de her çıkan release CPCrulez'e eklendiği için işler çok kolaylaşıyor.

Bu biraz C64'teki Gideon'un Ultimate'ini kullanarak oyun ya da demoları mount etmeye benziyor. (Bu özellik şimdi yeni ilan edilen C64 Ultimate serisine de gelmiş oldu bu arada.)

MSX'teki bir çok network kartı ile o alemin en büyük arşivi olan FileHunter'da cirit atılabiliyor.

Atariciler benzer güzellikleri Fujinet ile yaşıyorlar.

Speccy dünyasında ise henüz duymadım. Acaba neden yok?