Philips MSX2 VG-8235/02 Donma Sorunu

Başlatan unay, 23 Şubat 2026, 12:26:23

« önceki - sonraki »

Alpyre ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

unay

Arkadaşlar merhaba,

Dün bir tane pilippis marka MSX2 aldım, evet hayırlı olsun.
Kıskananlar, tehdit edenler daha çok çalışsın onların da olsun.

Cihaz alırken kontrol ettiğimde disc basic ekranına geliyordu fakat eve gittiğimde disc basic ekranı açılmadı. Elimdeki remake kartuşlardan 2 tanesini denediğimde sorunsuz çalıştı.
Sonrasında Gotek deneyeyim dedim, bu arada disket sürücü çalışmıyor, lastik değişimi gerekli ama o işi sonraya bırakıyorum. Lastik değiştikten sonra da ben küstüm oynamıyorum diyebilir, uzun iş. Zaten 360kb, belki oraya gotek ya da 720kb floppy upgrade yapılabilir ilerde.

Dağıtmadan devam edersem, gotekte donma sıkıntısı oluştu. Tamamen yükleyip oynayabildiğim tek bir oyun oldu, o da düşük seviye bir oyundu. Genel olarak, gotek devreye girip, otomatik yüklemeye başlıyor sonrasında yükleme ekranı geldiğinde ya da oyun tamamen yüklendiğinde bir tuşa basınca (start vs) oyun donuyor. Kimi durumda klavye üstünde sol altta graph tuşunun yanındaki yukarı ok tuşuna basınca (muhtemelen capslock) ışık yanıyor kimi durumda tamamen tepkisiz kalıyor.
Bunun arızalı bir ram ya da vram ile alakalı olabileceğini düşündüğüm için diagnostic yapmayı denedim. Elimde bunun için kartuş olmadığından dolayı yine goteke döndüm. 2 ayrı disk imajı oluşturdum, MSXdiag ve Testram2. Testram2 hiç çalışmadı, MSXdiag çalıştı ama 150. satırda dosya bulunamadı hatası verdi. Dir komutu da syntax error ile dönüş yaptı. Açılırken disk imajını okuyor, autoexec çalışıyor ama sonra disket yok, ya da floppy kontroller devre dışı kalmış gibi davranıyor.
Bunun üstüne, dahili floppy ile gotek çakışıyor olabilir diyerek cihazı açıp floppy'nin power ve data kablolarını çıkardım ve o şekilde denedim. Sonuç değişmedi. DC600 jumper ayarları ile oynamayı düşündüm ama yıldım :)
Bu aşamada bir sonraki adım olarak, dahili floppy kontrollerı sökmeyi bir seçenek olarak düşünüyorum.

Öte yandan, donma anında board üzerinde elle ısı kontrolü yaptığımda cpu'nun ısındığını farkettim. Her ne kadar yakacak derecede olmasa da, acıtma seviyesine yakın olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca board üzerinde 2 adet tamirata benzer şey dikkatimi çekti. 1 çip üstünde sarı bir direnç var, diğer çipin de etrafında mavi bir kablo ile lehim işi var. Her ikisi de fabrika çıkışı yapılmış olabilir diyenler oldu, muhtemelen doğrudur ama dip not olarak eklemem gerek.

Benim teknik kapasite buralarda tıkanıyor, voltaj ölçümü vs yapabilirim ama kime nereye yapacağım ya da ne değer almam gerektiği hakkında hiçbir bilgim yok.

Tecrübelerinizi ve yardımlarını rica ediyorum.

Çeşitli fotolar ve bir adet donma videosu ekliyorum.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.