Gönderen Konu: Bir Amiga bezgini  (Okunma sayısı 5066 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Bir Amiga bezgini
« : 07 Haziran 2012, 14:09:33 »
Ben Amiga'dan bezdim arkadaş...

Amiga'nın Amiga olduğu dönemlerde Amiga sahibi olamadım. Sonraları iki yakamız bir araya gelince acısını çıkaralım dedik, aldık sağdan soldan cihazları, yine olmuyor. Hiç bir Amiga beni istemiyor.

Aldım A1200'ü bir heves. PCMCIA - CF okuyucu, CF - IDE dönüştürücü vs. hepsi temin edildi, bit kadar 2.5" IDE kablosu bile dünya para dökülüp getirtildi, sonuç hüsran. Kickstart yükseltelim derken alakasız ve anlamsız şekilde sistem pert oldu, Özkan hocam sağolsun bir ara bakıp oluru varsa ayağa kaldıracak.

Ofiste iki tane A500+ vardı yıllardır yatan, şunları adam edeyim dedim eve getirdim. Biri yemyeşil ekran vererek doğrudan ölü çıktı. Diğeri çalışır gibi oldu, bir oyun yükledi falan, 2-3 dakika sonra o da pert.

Ofiste 2-3 tane de A500 var, çalışır durumda olmaları lazım ama yıllardır yatıyorlar. Haftaya onlara da bakacağım, bakalım onlar ne sürprizler sunacak. Ancak açıkçası çok sıkıldım bu Amiga'ların ters baksan arıza yapan hallerinden. Tümünü atıp, 8-bit'lik özüme dönesim ve Amiga'yı sadece emulatörde yaşayasım var.

Hem hobi, hem iş icabı eski sistemlerle çok uğraşıyorum. On yıldır apartmanın bodrumunda yatmış 286 anakart geliyor, çamurunu temizleyip düğmesine basıyorum, çalışıyor. Ahır gibi bir yerde tutulduğunu tahmin ettiğim bir C128 geçti elime, temizlemeden bastım düğmesine, çalıştı. Zaten C64 ve C128'ler hemen hiç üzmedi beni bugüne kadar. Ama Amiga... Pamuğa sarıp sakladığın Amiga'yı çalıştırmaya kalkıyorsun, hop yeşil ekran, hop sarı ekran vs. vs.

Bir de Amiga ile uğraşırken sürekli yaşadığım şu kademeli bozulma olayına hastayım:

- Düğmesine bastık sistem çalışıyor. Ooo oyunu da yükledi, süper. Aha kilitlendi oyun, dur bakalım olur öyle.
- Başka oyun deneyelim... Hmmm sistem açılmadı, gri ekranlar sırasıyla çıkıyor ama disket resmi gelmiyor. Dur kontrol edeyim yerinden oynamış entegre var mı?
- Tüm entegreleri kontrol ettim, bir daha deneyelim. Aha, şimdi sadece ilk gri ekran geliyor, orada takılıyor. Güç kaynağını mı değiştirsek?
- Yeni güç kaynağı getirdim, açalım sistemi. Allah allah, şimdi de sarı ekran verdi. Şu anakartı santim santim kontrol edip, full temizleyeyim bi. Kickstart'ı da değiştirsek mi, sağlamı var.
- Temizledim, tekrar açalım. Haydaaa şimdi de yeşil ekran, tümden gitti sistem. Yarım saat önce Silkworm oynamıştık bu sistemde?

Bir kaç kere birebir yaşadım bu senaryoyu.

Valla sıkıldım, yoruldum, konu Amiga olunca hayal kırıklığından bezdim. Bana iyi gelmiyor Amiga, ben 8-bit'i aşmayayım bari.

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Bir Amiga bezgini
« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2012, 15:15:28 »
Eski ekipmanlar hataya daha dayanıklılar. Hatırlıyorum da, 8bit yıllarında herkesin evinde bir regülatör olurdu eskiden. Dızzzzz diye çalışırdı  sabah akşam. Elektrikler iner çıkar ama, aletler bozulmazdı. Amiga yıllarında bu sorunların pek olmadığını da söylemek lazım. Devir farklı devir. Bugünün arabaları gibi, amiga da tüketilmek için üretilmiş bir alet.

Neyse, amigada soketler oksitleniyor, yemyeşil oluyorlar. Temel sebebi yine kondansatörlerin yıllar boyu ağır ağır kimyasal sızdırmaları. Bunlar kasanın içinde bir gaz odası oluşturuyor olmalı. Bayağı toksik birşey, çürütüyor herşeyi.

a500 (pilsiz olanlar) genellikle hep çalışıyor. Çalışmayanına rast gelmedim. Floppy okumazsa cia'ları değiştirirsin çalışır.

Yeşil ekran ise Fat agnus problemlidir. Onun soketleri biraz narin. Oksitleniyor. Çip ram'e düzgün erişemediği zaman hata veriyor işte. Hadi sen biraz elleyince de soketi çatlıyor, o board bitti.

Sarı ekran cpu problemi. Eğer soketli ise bastır (a500+'larda soketliydi yanlış hatırlamıyorsam). Bende adspeed olduğu için, sarı ekran benim dostum :D Bolca karşılaşırım. Bir tasarım hatası aslında, amiga500'de o koca cpu klavyenin köşesine dayanıyor. Sen asdf tuşlarına abandığın zaman aslında cpu'ya vuruyorsun dolaylı olarak.

Bir çalıştı-sonra öldü sendromu malesef biz spectrumcuların en büyük sorunu :D 128k modellerde sorun yok ama 48 olanlar'ın son nefeslerini vermek için can atıyorlar. Hatta birini de sizin programı yaparken kaybetmiştik. 4116'lar uçmuş :D

Amigada da birkaç kere karşılaştım. Sanırım yıllar boyu yatmış olan böylesi kompleks ve nispeten ucuz bir devre bozulmaya yatkın oluyor. Ben artık işi ağırdan alıyorum. Yeni bir amigayı çalıştığından emin olmadan önce asla temizlemiyorum. İlk çalıştırmayı ekransız/mouse takmadan sadece power girerek yapıyorum. Ve düzgün çalışırsa (floppy'den tık tık ses gelir) o konumda 20 dakika bekletiyorum. Biraz devrini alsın diye :D 20 dakika power on tuttuktan sonra takıyorum monitöre. Böyle de 1-2 saat idle şekilde yatırıyorum. Bu şekilde bir a600'ü de hayata geri döndürdüm. İşindeki smd kondansatörler akmıştı (http://arda.kisafilm.org/fish/a600_dead_capacitors_corrosion.JPG lf347'nin bacaklarına bakın) aseton ile temizledikten sonra siyah ekran şekilde 2 saat açık bıraktım, sonra bir reset, kendine geldi sorunsuz çalışıyor hala (aman nazar deymesin, tü tü tü) :)

Bir türlü ayrılamadığım bir reno9'um var. Garajda yatıyor. 2-3 ayda bir nostaljik sebeplerden dolayı kullanıyorum. Geçen gün geçtim direksiyona, akü bitmiş. Akünün bitmesini gerektirecek hiçbir sebep yok, bitmiş işte. Götürdüm sanayiye, akü 2 senelik ama şarj tutmuyor. Gittim yenisini aldım. İşte böyle, terk edersen başına iş açıyorlar. Şimdi 2 haftada bir  en az bir iki tur atuyorum. Amigalar da böyle turlanmak istiyor bence :D

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #2 : 07 Haziran 2012, 16:29:32 »
@Ref
Daha dün, kenarda yatan arabaların en azından 2 ayda bir çalıştırılmaları gerektiği efsanesinden bahsediyorduk. Sen bu efsaneyi test etmişsin kardeşim, arabaya suç atma ;)

Bu arada ben elimdeki tek tük retro cihazı test dahi etmiyorum, nasıl olsa çalışsalar dahi sıradışı bir durum yoksa kullanmayacağım, yatsınlar köşelerinde o bile yeter...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2012, 02:49:33 »
Neyse, amigada soketler oksitleniyor, yemyeşil oluyorlar. Temel sebebi yine kondansatörlerin yıllar boyu ağır ağır kimyasal sızdırmaları. Bunlar kasanın içinde bir gaz odası oluşturuyor olmalı. Bayağı toksik birşey, çürütüyor herşeyi.

Soketler, konnektorler ve slotlar zaman icinde kacinilmaz olarak oksitlenir, bundan kacis yok. Yani, kondansator elektrolitigi ya da pil asidi temasi olmasa bile soketler bir sekilde iletkenlik kaybina ugrar. Kontak sprey denilen icat bunun icin var. Kullanin, kullandirin.

Oksidasyon hadisesini engelleyemezsiniz ama yavaslatabilirsiniz. Mesela muzeler bunu oksijen ile koleksiyon parcasi arasindaki etkilesimi en aza indirgiyerek yapar. Pahali bir yontem oldugu icin bize pek uymuyor. Bir diger yontemse nem kontrolu. Bunun icin ihtiyaciniz olan tek sey bir nem alma cihazi. Bu cihazlar alim ve isletim maliyeti olarak gayet hesaplilar. Ayrica cok ucuz bir model satin almadiginiz surece gayet etkili calisiyorlar.  Ozellikle http://www.trotec.com.tr/ 'yi tavsiye edebilirim bu konuda.

500, 1000, 2000, 3000(T), CDTV gibi amigalarin through-hole tipi kapasitorler kullandigini dusunursek, bu modellerin kapasitor akma problemi yasamayacagi soylenebilir. RTC' li olanlarin pil asidi sorunu olabilir tabii. Ayrica ref' in her konuyu bir sekilde spectrum ve saz arkadaslarina baglayabiliritesini cok takdir ediyorum.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 13 Haziran 2012, 08:19:28 »
Yeni bir amigayı çalıştığından emin olmadan önce asla temizlemiyorum. İlk çalıştırmayı ekransız/mouse takmadan sadece power girerek yapıyorum. Ve düzgün çalışırsa (floppy'den tık tık ses gelir) o konumda 20 dakika bekletiyorum. Biraz devrini alsın diye :D 20 dakika power on tuttuktan sonra takıyorum monitöre. Böyle de 1-2 saat idle şekilde yatırıyorum. Bu şekilde bir a600'ü de hayata geri döndürdüm. İşindeki smd kondansatörler akmıştı
Marine edilmiş Amiga..  ;D