Gönderen Konu: A1200 ümü aldım sonunda :)  (Okunma sayısı 29423 defa)

0 Üye ve 8 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
A1200 ümü aldım sonunda :)
« : 19 Nisan 2013, 00:57:49 »
Nihayet ansızın bir ilan gördüm gittim aldım cihazı... :)

Revizyon 1A
3.1 Rom lu
4 GB CF kartlı
kırığı döküğü olmayan bir alet.

Birde yanında 1084S monitör aldım ama şimdilik bunun yerine evde kenarda duran  CRT TV yi kullanıyorum(rgb->Scart kablosu ile)

Amibay.com 'dan Elbox 4 mb kart aldım,
Amigakit.com'dan disket sürücü, RGB-CRT adaptör, PS2 Mouse adaptörü ve cihazın eksik vidalarını aldım
Dün akşamda rahat duramadım yine Amigakit.com'dan ACA1220@16Mhz 127+1MB card aldım

bu ürünlerin hepsi kargoda daha elime ulaşmadı...

önce elboxu deneyecem...  sonra ACA 1220 yi ama timing fix şeysi için kolları sıvamam gerecek galiba,(nerde nasıl yaptırırım bilemiyorum)

aletin bir problemi var yalnız. herhangi yanyana 3 tuşa bastığınız reset atıyor, asd=reset, ghj=reset, 123=reset vb :)

bunları iyi kötü kullanabilirsem LCD monitörümü kullanabilmek için flicker fixer, veya scandoubler yatırımı yapacağım... 8)

Bu arada yılan hikayesine dönen FPGA Arcade Replay Boardunu da takip ediyorum... sıraya girdik:)
Amiga1200/Apollo1260@80MHz/RapidRoadUSB/IndiAGAmkcr2
Amiga500+/ACA500/ACA1233n@55MHz/IndivisionECS
Turbo Chameleon 64 w/Docking Station
RaspberryPi Zero/1B/2B/3B
Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı ExtMod

• RAAT
  • Retroman
  • *
Ynt: A1200 ümü aldım sonunda :)
« Yanıtla #1 : 19 Nisan 2013, 06:33:57 »
Hayırlı olsun. Güle güle kullanın  :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 19 Nisan 2013, 13:49:58 »

Revizyon 1A
3.1 Rom lu
4 GB CF kartlı

aletin bir problemi var yalnız. herhangi yanyana 3 tuşa bastığınız reset atıyor, asd=reset, ghj=reset, 123=reset vb :)

Tahminime göre bu bilgisayarı herakleus takma adlı kullanıcıdan almışsın.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=67585

Orada da önerildiği üzere, ana kart üzerine akmış olan kondansatörleri kontrol etmek gerekir. Akmış kondansatörler ve akmış bir pil anakarttaki bağlantıları çürütebilir ve kısa devre olmalarına da yol açabilir.

3 tuş dediğine göre amiga+amiga+ctrl bir şekilde tüm tuşlarla karıştırılıyor demektir. Bu da klavye çipinin amigaya gönderdiği datanın bit decoding'ini yapan çipin bacaklarında bir kısadevre olabileceği hissini uyandırdı bende, fakat tamamen bir varsayım, sorun klavye membranında da olabilir, kablodada, klavye çipinde de olabilir, ki amiganın klavye çipi bayağı sorun çıkaran bir çipti.

Yerinde olsam önce anakarttaki tüm SMC kondansatörlerin etrafındaki beyazlaşma/yosunlanmaları kontrol ederdim. Varsa onları sentetik tiner ile temizlemek gerek.
Sonra kopuk yolları ölçmek gerek.
Birşey yoksa, klavyeyi komple söküp ona bir bakmak gerek, belki birşeyler dökülmüştür içine.

bu durumda olan bir a600'üm var, ara sıra açıp temizliyorum çünkü smc'leri değiştirmeyi gözüm kesmiyor.

Ayrıca rom sonradan yazılmış bir rom ise, sorun onda da olabilir. Orjinal rom'u geri takıp kontrol etmek lazım.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 19 Nisan 2013, 15:07:23 »
a600'üm var, ara sıra açıp temizliyorum...

...Yagini suyunu degistiriyorum, lastiklere hava basiyorum, hava filtresini yeniliyorum. Klasik bilgisayar meraki iste mirim, ugrasmayinca olmuyor.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #4 : 19 Nisan 2013, 20:25:06 »

Revizyon 1A
3.1 Rom lu
4 GB CF kartlı

Tahminime göre bu bilgisayarı herakleus takma adlı kullanıcıdan almışsın.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=67585

Orada da önerildiği üzere, ana kart üzerine akmış olan kondansatörleri kontrol etmek gerekir. Akmış kondansatörler ve akmış bir pil anakarttaki bağlantıları çürütebilir ve kısa devre olmalarına da yol açabilir.

3 tuş dediğine göre amiga+amiga+ctrl bir şekilde tüm tuşlarla karıştırılıyor demektir. Bu da klavye çipinin amigaya gönderdiği datanın bit decoding'ini yapan çipin bacaklarında bir kısadevre olabileceği hissini uyandırdı bende, fakat tamamen bir varsayım, sorun klavye membranında da olabilir, kablodada, klavye çipinde de olabilir, ki amiganın klavye çipi bayağı sorun çıkaran bir çipti.

Yerinde olsam önce anakarttaki tüm SMC kondansatörlerin etrafındaki beyazlaşma/yosunlanmaları kontrol ederdim. Varsa onları sentetik tiner ile temizlemek gerek.
Sonra kopuk yolları ölçmek gerek.
Birşey yoksa, klavyeyi komple söküp ona bir bakmak gerek, belki birşeyler dökülmüştür içine.

bu durumda olan bir a600'üm var, ara sıra açıp temizliyorum çünkü smc'leri değiştirmeyi gözüm kesmiyor.

Ayrıca rom sonradan yazılmış bir rom ise, sorun onda da olabilir. Orjinal rom'u geri takıp kontrol etmek lazım.

evet ondan aldim.

bu kondansoterlerin etrafinda oyle beyazlasma kireclesme yok ama pcb ve ciplerin uzerinde cok ince sekilde bir yag filmi tabakasi var gibi... onu cozemedim. yoksa o dediginnsentetikmtiner aplikasyonu onceden uygulanmis onun artigi mi?

rom konusuna gelince, evet 1a revizyon olup 3.1 rom lu olmasi   romun sonradan yazilmis olmasi durumunu guclendiriyor. ama diger yandan da aletin kasasi escom 1200?

neyse bakalim su siparisler bir gelsin bakalim ne gibi zorluklar bekliyor bizi....

bu arada, arasira acip temizlimek iyidir, hem stres atarsin hemde en iyi tamir, iyi yapilmis  bakımdır.
 :P
Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2013, 10:35:02 »
yağlı görünüm konusu, olabilir, pek fazla sentetik tiner maceram yoktur, o kadar tecrübeli değilim. Ama cgtr'de birilerinin sentetik tinerin geride birsürü atık bıraktığından bahsettiğini hatırlıyorum. diğer taraftan, sentetik ve selilozik tiner arasında farklar da var.

youtube'da gördüğüm kadarıyla, bu iş için izopropil alkol kullanılması gerekiyor. Sadece sentetik tinerde %5 oranında bulunuyor bu madde. diğer %95'i birsürü başka madde mevcut. Geride artık bırakması kaçınılmaz. Selilozik tinerde hiç yok, o yüzden bu işe yaramıyormuş.

Pil değişmiş mi? Pil temiz mi?

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2013, 14:27:56 »
pil derken? A1200 un neresinde pil var? bir daha bakarim ama ben gormemistim.

rgb-> scart kablosu neden samsung lcd ye goruntu vermez? esasen goruntu var hayal meyal siyah zeminde... millet scart kablosu catir catir lcd ile kullaniyor.. samsungta mi enayilik var acaba?
Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #7 : 20 Nisan 2013, 14:33:51 »
rgb-> scart kablosu neden samsung lcd ye goruntu vermez? esasen goruntu var hayal meyal siyah zeminde... millet scart kablosu catir catir lcd ile kullaniyor.. samsungta mi enayilik var acaba?

Birden fazla scart girişi olan bir TV ise diğerinde de dene. Olmadı başka bir TV'nin scart girişinde de dene. Diğer TV'nin LCD veya CRT olması önemli değil.

Scart kablosunu nereden temin ettin?

Ben retro cihazlara hiç direnç kullanmadan scart kabloları yapıyorum ama sadece 1084'ün scart girişi ile sorunsuz çalışıyor. TV'ye falan bağlayınca senin dediğin gibi silik silik görüntü çıkıyor. Ama benim TV ile işim olmadığı için sorun olmuyor. Diyeceğim o ki senin kablo da gayrinizami olabilir.

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #8 : 20 Nisan 2013, 17:30:55 »

Birden fazla scart girişi olan bir TV ise diğerinde de dene. Olmadı başka bir TV'nin scart girişinde de dene. Diğer TV'nin LCD veya CRT olması önemli değil.

Scart kablosunu nereden temin ettin?

Ben retro cihazlara hiç direnç kullanmadan scart kabloları yapıyorum ama sadece 1084'ün scart girişi ile sorunsuz çalışıyor. TV'ye falan bağlayınca senin dediğin gibi silik silik görüntü çıkıyor. Ama benim TV ile işim olmadığı için sorun olmuyor. Diyeceğim o ki senin kablo da gayrinizami olabilir.

Kabloyu amigayı aldığım kişiden aldım o da LCD ile sağlıklı çalışmadı, CRT problem yok demişti.

kabloyu aşağıdaki krokiye göre kontrol etsem diyorum ama, alet edavatım yok... :(

Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2013, 17:41:42 »
Önce aynı TV'nin diğer scart girişinde ve/veya başka bir TV'de deneme işini hallet derim. Bu testi geçemezsen basit bir multimetre/dijital ölçü aleti/ohmmetre/voltmetre ile bağlantıları kontrol edersin. 10 lira civarı olanlar bile işini görür.

Ya da hiç uğraşmayayım diyorsan tıkla gelsin.

Seçim senin...

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #10 : 20 Nisan 2013, 19:18:56 »
kabloya baktım scart tarafında composit baglatıları yok. rgb ler toprak hatları ve diğer baglantılar var...
bunun üzerine tv nin arkasına detaylı baktım...
herifler iki scartan birine RGB diğerine AV yazmışlar zaten....
ben önceki denememde AV olana takmıştım. RGB yazan scsrt girişi taktığımda cam gibi bir görüntü geldi

nerdeyse "pixel perfect" :)

şimdi soru şu:

bu görüntüyü nasıl LCD monitörden alırım  ;D
Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #11 : 20 Nisan 2013, 22:02:33 »
bu ürün nasıl?
yurtdışı sitelerde hem iyi hemde kötü yorumları olan bir cihaz...
siz ne dersiniz?
tecrübe eden arkadaşlar oldu mu?
Lattepanda 4/64GB
ACA1221EC@42MHz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 21 Nisan 2013, 10:11:17 »
pil derken? A1200 un neresinde pil var? bir daha bakarim ama ben gormemistim.

hehe, ya işte teypten okuyoruz, pil mil sorulur ya peşpeşe :D a1200'de pil yoktu tabii.

Scart kablo ile uzun süren savaşlarda galip gelmiştim. Genellikle sebep scart'ı tetikleyen voltajın bağlı olmamasından kaynaklanıyor. 8 numaralı (yoksa 16 mıydı--kontrol ediniz) scart pininde en az 1v gerilim olması gerekiyor.  Çoğu zaman bunu bağlamıyorlar, ya da yanlış yerden alındığı için orada yeterli voltaj bulunmuyor. Oraya bir şekilde 1-12v arası bir voltaj ulaştırmak lazım. a500'de hem pin 21, hem de 22'de 12v var, a1200'de sadece 22'de var. Belki kabloyu yapan adam a500'e göre yapmıştır?

Sonuçta RGB ve csync ulaştıktan sonra görüntü üretilmemesi için bir sebep yok, o 4 sinyalin aynı anda gitmesi imkansız. RGB'de sorun olsa bazı renklerin eksik olduğunu görebilirdin ama hiç görüntü olmaması zor. Gördüğün hayali görüntü de composite sync'e aittir büyük ihtimal. Sync sinyalinde görüntü bilgisi bulunmaz fakat bazı izler yaratabilir. Televizyon composite modda kalmış ve o sync'den görüntü üretmeye çalışıyor olabilir.

Çok hızlı bir deneme yapmak istersen, scart takılı halde,  bir kalempil'in bir ucunu toprağa, diğer ucunu pin8'e dokundurup tv'nin rgb moduna geçmesini tetiklemeyi deneyebilirsin, ideal çözüm olmasa da sorunu gösterecektir.

bu ürün nasıl?
yurtdışı sitelerde hem iyi hemde kötü yorumları olan bir cihaz...
siz ne dersiniz?

O cihaz vga sinyaline dönüştürüyor. Sonuçta sinyal bir çevrimden geçiyor, TV'de büyük ihtimal analog VGA'i rgb'ye geri çevirecek. Teorik olarak RGB+Scart'tan aldığın görüntüden daha kaliteli olması imkansız. Direkt bağlantı şansı varken vga çevrimi ile uğraşmanın anlamı yok bence. Ama CRT monitöre bağlamak istiyorum dersen olabilir.

Çevrimdışı Dejavu

• Retroman
« Yanıtla #13 : 21 Nisan 2013, 22:10:03 »
Amiga için scart mevzularını internetten araştırırken,
Spectrumcu kardeşlerimiz biliyorlardır ama,
şunu
ve
bunu
buldum.... 

RGB for ZX Spectrum 128, +2, +2A, +3