edit:
Bu gidişle daha uzunca süre tek Oric sahibi olarak kalacağım buralarda !
Haha, yok bizde de var canıım
Ne dersiniz, değer mi?
Yoksa emülatöre devam mı?
Bu çok felsefi bir konu ve aslında yeni bir başlığı hak ediyor. Cesaret edip Nightlord'un yapmamaya gayret ettiği "yazı duvarı" şeklinde dev bir metinle karşınızdayım. Okuyan olursa ne ala:
Şimdi bu bilgisayarlarla neden uğraştığımıza bakalım. Bu bizim için sanat yapmanın bir başka şekli. Öyle ki bu aletlerin kendine has sınırlamaları var. Hepsi birbirinden farklı ama diğer taraftan birbirinin aynı. Öyle ki bu aletlerle biz kendimizi yansıtmaya çalışıyoruz. Bu aletleri kendi algımızla yorumluyor, onların özelliklerini kullanarak oyun, demo yazıyor, temizliyor, onları yanımızda partilere getiriyoruz. Beni yanımda spectrumla görenler hemen beni konumlandırıyor. Arda bir spectrumcu. İşte Peacer, bir Oric'ci. Bu onun kimliğinin bir parçası. Biz onun çocukluğunu, kimliğini buradan yorumluyoruz. AmonR biraz geç davrandığı için henüz saflaşmamış. Benim ilk zamanlarıma benziyor, zx spectrumcu ama diğer platformlara da halen açık. Partiye gelse belki yanında birşey getirmeyecek.
Saflaşmamış diyorum çünkü doğadaki her karışık/hybrid yapı zamanla fazlalıklarından arınır ve saf haline döner. Önce bütün platformlara bakacağız. Doyduğumuzda yavaş yavaş özümüze çekileceğiz. Sinclair ve C64 sahnesi geçtiğimiz her sene radikalleşmesinin sebebi bu. Bu sene sinclaircilerde tam bir çekilme yaşanarak 48k'ya yönelindi. Pouet'de 48k için özel bir kategori oluşturmaya karar verdik. Birçok kişi 48k için AY adaptör alıp 128k'yı terketmeye başlıyor. Bir süre sonra da eminim AY'yi bile söküp beeper'a dönecekler. C64'cüler Amiga gibi bir ablaları olmalarına karşın platformlarını terketmiyorlar. Aksine, amigacılar c64 köklerine dönüyorlar.
Alcofribas modernize edilmiş 8bit'lere "hormonlu" makineler der (bu bayağı negatif, ayrımcı bir söylem). Haklıdır, bu fazlalıkların atılması gerekiyor. Çünkü orjinalinin dışında kalan her şey gerçeğin taklidinden başka birşey değil, yapay ve taklit olarak kalacak.
Emülatörler de aynı, ne kadar orjinali yani "gerçeği" taklit ederse o kadar orjinaline yaklaşacak ve sonunda orjinalinden hiç farkı kalmayacak. Sonunda emülatörler de orjinal kasaların içinde yerini almak zorunda kalacaklar.
Emülatörler yolculuk sırasında iyidir, fakat kıyıya vardığında diyeceksin ki, artık orjinali kullanmam gerekiyor.