Bence bu kaset adaptörleri gayet kullanışlı şeyler. Kablosundan dolayı kaset kapağı biraz kastırıyor ama sorun yaratmıyor.
Eğer kapak kırılacak gibi zorlanıyorsa, teybin kapağı açıkken kaset adaptörünü altından sokarak kullanabilirsin.
Öncelikle bazı .tap ve .tzx formatında oyunları .wav'a çevirmem gerekiyordu.
Bunun için WoS'dan Tape2WAV programını indirdim.
daha iyisi olduğunu sanmıyorum. Fakat ben wav'a çevirmek yerine, specemu kullanıyorum. Specemu'nun tapeboost özelliği var, emülatörde oyunu yüklerken aynı anda gerçek spectrum'a da yükleyebilirsin.
Denediğim oyunlardan .tap ve .tzx formatından wav'a çevrilenler yüklendi,
fakat .sna ve .z80 formatından wav'a çevrilenler yüklenmedi.
Oy, bu sorunun cevabı çok çetrefilli, özetlemeye çalışayım
Teyp ve snapshot(sna/z80) formatları arasında çok ciddi bir fark var. Teyp(kaset) dosyaları adı üzerinde, teyp kasetlerinin imajlarıdır. Dolayısı ile gerçek X teybi hangi makinelere yüklenebiliyorsa, X teybin imajları da o makinelerde yüklenebilirler. Fakat Snapshot dosyaları makinelerin RAM imajlarıdır, bu sebepten sadece doğru makinede çalışırlar. Yani eğer çevirdiğiniz z80 dosyaları issue 2 48k bir spectrumda yaratılmışlarsa ille de issue2 48k spectrumda yüklenmeleri gerekir. Yani taşınabilir değillerdir. SNA dosyaları sadece 48k makineleri imajlayabilirler. z80 imajları ise tüm makinelerde üretilebilirler, emülatörler dosyaları inceleyip uygun makineyi otomatik seçerler fakat sizin elinizde +2 gri model var, bunu değiştiremezsiniz
Bu sebepten eğer seçtiğiniz z80 dosyası o sırada ROM'da biryeri işletirken oluşturulmuşsa ve siz o imajı ROM'u farklı bir makineye yüklediyseniz doğal olarak oyun başlatılmak için o adrese zıpladığında göçecektir. Yani en güvenli dosya tipi TAP'tır, snapshot formatlara girişmeyin.
Eğer z80/sna dosyasını yüklemeniz gerekiyorsa bunun için birkaç yıl önce bir araç geliştirmiştim. Adı Snap2tap.
Şurdan son sürümü çekebilirsiniz:
http://arda.kisafilm.org/blog/?p=725&lang=trGeliştirme macerasıda şurda:
http://arda.kisafilm.org/blog/?p=608Bu araç, yükleme sorunlarına sebep olan turbo (hızlandırılmış) sinyal
kullanmıyor. Bitbuster Extreme adında çok etkili bir sıkıştırma tekniği kullanarak imaj dosyalarını ZX Spectrum üzerinde açılmak üzere sıkıştırıyor. Bir nevi "zip"liyor. Böylece bir dosyayı 5 dakika boyunca yüklemiyorsunuz, 2 dakikada yüklüyorsunuz ama standard yükleme yöntemi ile, sağlıklı şekilde. Sonra zx spectrum dosyayı olduğu yerde Unzip ediyor, 3-4 saniye tutuyor bu işlem ve oyun açılıyor. Tek sorun şu anda program sadece 48k imajları destekliyor. (Fakat birçok 48k imajını her makinede çalışır hale getirebilir). Bu programla gurur duyuyorum, bayağı state of the art birşey oldu. z80toWav'dan çok çok farklı, çok gelişkin bir program. Bir ara üşenmeyip 128K oyunları da destekler hale getirmeliyim
(Yukarıdaki konu başlığında, wav'a çevirme işlemi için k7zx adlı program önerilmiş. Acaba onu mu kullansam daha iyi sonuç alırdım dedim ve WoS'dan indirmeye çalıştım ama link kırık çıktı. Yani elinde k7zx olan birisi buraya yükleyebilirse makbule geçer.)
k7zx birçok makineye yayıldı, sonunda tek bir proje altında birleştirildi. Project OTLA (
http://code.google.com/p/otla/downloads/list). Artık sadece zx spectrum değil, zx81, ZX Spectrum, Amstrad CPC ve MSX kasetlerini turbo hale getirebiliyor (teoride). Çok temiz bir bağlantı sağlamadıkça pek başarı elde edebileceğini sanmıyorum. Yani laptopunuzdan çıkış yapıp, spectrum'un içindeki teyp pinlerine direk lehim yapmak lazım.
Fantezi yapayım derseniz, teyp dosyasını emülatörde +2 modeli 48k modunda açıp oyunu yükledikten sonra, SNA olarak kaydedip, snap2tap ile sıkıştırıp, OTLA ile turbo hale getirebilirsiniz. Böylece normalde yüklenmesi tam 3 dakika süren bluemax, 13 saniyede yüklenmiş olur (ekte böyle hazırlanmış bir wav var, denedim çalışıyor).
Bilahare joystick ile ilgili de birşeyler anlatacağım ve soracağım.
Ayrıca bir de RGB to Scart kablo yapımı olayına gireceğim ve desteklerinizi isteyeceğim.
Bilgilerinize.
Eheh, neyse ki bu sefer hazırda yapılmış bir kablom var.
Ama şu şema +2 gri spectrumlar için işe yaraması lazım:
http://www.fruitcake.plus.com/Sinclair/Spectrum128/SCARTCable/Spectrum128SCARTCablePlus2.htm(150 ohm'luk dirençler şart).