Malesef bu işin kolay bir yöntemi yok Koray. Eğer bilmiyorsan, öncelikle bir programlama dili öğrenmen gerekiyor. Bunun ille de amstrad üzerinde olması gerekmez. Genellikle başlangıç dili olarak C önerilir. Bunu mecidiyeköydeki "C sistem programcıları derneği"nden ucuz yollu 6 aylık kursta öğrenebilirsin. Gerçekten de böyle bir expres başlangıca ihtiyacın var. Elbette internette yüzlerce rehber, kılavuz vs mevcut, ama bu işleri hızlandırmak için her sorunu anında cevaplayacak bir hocaya ihtiyacın var. Anında derken, o anda, soru kafanda oluştuğu anda yanıtı gelmeli. "Bir foruma sorayım, cevap gelsin bekleyeyim" sistemiyle öğrenme hızın benimkine benzer, C'yi öğrenmem 10 yıl sürdü, ki bunun altında bi 10 yıl da basic var
C'den birşeyler öğrendikten sonra basit bir işlemciden başlayıp, işlemciler nasıl çalışır öğrenmen gerek. Neyse ki çok şanslıyız, genellikle bu işlerin öğretildiği işlemci z80'dir, çok kolay öğrenilir, binlerce kaynak var. Sonra bir assembler seçip, onun desteklediği şekilde onu kullanmayı ve z80 asm öğrenmen gerek. Bu arada bir taraftan fransızca Amstrad forumlarını derinlemesine tarayıp amstrad grafik işlemlerinden sorumlu ASIC (ki bunun birkaç farklı versionu var amstradda) işlemciyi, bunun işlevleri ve zamanlamalarını öğrenmen gerekiyor. Ses için ayrı dert var, AYxxxx serisini öğrenmen gerekiyor. Tabii bu sırada algoritma ve bolca matematik de çalışmak lazım. Trigonometri, lineer cebir ve/ya da sihirbazlık da işe yarıyor.
Yani bugün başlamış olsan, amstrad'a bir demo yazmak için en az 3 yılın var, eğer basic ile dandik oyunlar yapmak dışında sprite'lı müzikli bir oyun yapman için en az 6 ay veriyorum.
Yani bak yol yakınken dön, biz burda birşeye başlar gibi yapıp hiçbişey yapmayanlara gıcık oluyoruz ona göre. Eğer başlayacaksan da tam destek, muhtemelen sen uğraşırken edindiğin deneyimleri aktardığında biz de senin kadar öğreneceğiz. Ama başlamayacaksan hiç uzatmayalım muhabbeti
Eğer kafaya koydum diyorsan bir toolchain'e ihtiyacın olacak:
https://github.com/cpcitor/cpc-dev-tool-chainAmstrad'a özgü bir ide bulmak imkansız gibi. Olsa da tatmin etmeyecektir.
Ben zx spectrum toolchain olarak, "Context" ve "programmers editor" programlarını, pasmo derleyicisini, zx paint çizim programını, sevenup çeviriciyi, specemu emülatörünü, ve kendi yazdığım debuggerleri kullanıyorum.