Gönderen Konu: Nemli deponun derinliklerinden çıkan C64  (Okunma sayısı 14425 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Koray Memmi

• Retroman
Nemli deponun derinliklerinden çıkan C64
« : 26 Aralık 2013, 17:15:44 »
Malum, retro damarı tutunca zamanında güzelim Amstrad'ım ile takas edip aldığım C64'ü depodan çıkarmak farz olmuştu. Ancak depoda nem oranı o kadar yüksek ki 10 seneden beri orada duran C64'ün çalışmayacağını düşünmüştüm. ama çalıştı:) İlk açışımda açılmadı ancak 10-15 saniye sonra pat diye kırmızı ışığı yandı. Televizyona bağladım, görüntü alıyorum, kötü değil ama iyi de değil. Hassas ayarda yaptım ama genede olmadı. Sizce nemli ortam sebebiyle mi bu görüntü kaybını yaşıyorum? Aşağıda ki şemaya göre bir kablo ayarlayacağım, bakalım onda nasıl olacak?

Sevdalıyam ben sana, CPC128...

Çevrimdışı Koray Memmi

• Retroman
Ynt: Nemli deponun derinliklerinden çıkan C64
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2013, 21:31:11 »
Video kablosunu yaptım, görüntü cam gibi oldu :) Mp3'den oyun yükleme ve 3,5'luk floppy bağlama konusunda internette gezindim. Mp3 için cassadapt denilen bir adaptör lazım anladığım kadarıyla. Bu işi adaptörsüz halledemezmiyiz? 3,5'luk floppy bağlama işi ise baya çetrefilli galiba?

Çevrimiçi Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2013, 22:42:34 »
Video kablosunu yaptım, görüntü cam gibi oldu :) Mp3'den oyun yükleme ve 3,5'luk floppy bağlama konusunda internette gezindim. Mp3 için cassadapt denilen bir adaptör lazım anladığım kadarıyla. Bu işi adaptörsüz halledemezmiyiz? 3,5'luk floppy bağlama işi ise baya çetrefilli galiba?

cassadapt dediğin şey, line-in girişi olmayan araba teypleri için kullanılan bir ucu kaset şeklinde, diğer ucu kulaklık jakı olan adaptörler. DATASET'in içine o kasetimsi şeyi koyuyorsun, ucunu mp3 player'ına bağlıyorsun, sonra mp3'ü başlatıyorsun. Ama c64'de kaset otomatik başlatılıp durduruluyor, bu fonksiyonları nasıl desteklersin mp3'le bilemiyorum.

Kullandığın şemada ses girişi var, oradan olmuyor mu acaba? O giriş ne işe yarıyor? Yanlış biliyor olabilirim fakat, c64 teybinin içinde bazı mantık işlemleri yapılıyor diye biliyorum. teypten yükleme yapmak için o devreye ihtiyacın olabilir. böylece c64 sesi byte'lara çevirmek zorunda kalmıyor, direk datayı aktarıyor diye biliyorum.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2013, 00:15:04 »
Elektronik bilgim çok kısıtlı olmakla birlikte dataset'in içinde op-amp denilen zamazingolarla analog sinyali CIA'nin anlayacağı dijital formata çeviren bir devre var.

Bu durumda MP3 kullanmak için 3 seçeneğimiz var.
  • Dataset'in göndereceği datayı PC'de hesaplayıp özel bir kablo ile commodore'a göndermek.
  • MP3 player'a aynı op-amp devresinden eklemek. 
  • Datasetin üzerindeki op-amp devresini anaolog sinyalle beslemek. 

En kolay yöntem, kaset adaptörleri sayesinde 3.sü ama burda sorun tape durunca Ref'in söylediği gibi MP3 player'ı durdurmak gerekiyor. 2. yöntemde bu durdurma içini yapan mekanizmayı yaptığımız devreye eklemek mümkün ama 3. çözüm çok ucuz olduğu için kimse bunlarla uğraşmıyor herhalde. İş yatırıma gelince disk drive emulatörleri çok daha mantıklı.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı power

• Retroman
« Yanıtla #4 : 27 Aralık 2013, 11:35:23 »
şayet datasetin varsa işin kolay, kaset adaptörünü datasete takacaksınkablo sorun olursa kapağı çıkararak takmayı dene kablonun ucunada mp3 playeri bağlayacaksın, t64 - tap dosyası wav formatına çevrilmiş olmalı, mp3 formatı kayıp olduğu için loading error verebiliyor.
  C64'te normalde kasetten yükleme başlayınca ekrana program ismi gelir, dataset durur ve space tuşuna basmanızı bekler, tuşa basınca yükleme devam eder
  İşte mp3 ten yüklemenin can alıcı noktası buradadır. mp3 durmadan yükleme yaptığı için senkron bozulmakta ve hata vermektedir

Çevrimdışı power

• Retroman
« Yanıtla #5 : 27 Aralık 2013, 11:41:11 »
bunu önlemek için mp3'ten yükleme yaparken pr ismi görüntülenirken hemen space tuşuna dokunarak yüklemenin devam etmesini sağlamak gerekir, eski kasa c64'lerde space tuşuna basılı tutarak pr ismi ekranı geçince bırakılabilir,  bu 6 sayaç,  10-12 saniye sonra tuş bırakılabilir, c64te turbo yükleme yapmak mümkün 1 yada 2 dk içinde kasetten yüklemek mümkün bunun için turbolu programları kullanılabilir.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 27 Aralık 2013, 16:30:43 »

Ya bir de, mp3 player kullanmak yerine (yani t64-tap dosyalarını önceden wav'a çevirip, mp3 player'e kopyalamak yerine), cep telefonu veya tabletten tapDancer programı kullanmak seçeneğine ne dersiniz?
https://play.google.com/store/apps/details?id=co.kica.tapdancer&hl=tr

Bu sayede dosyaları önceden "convert" etmeden direkt cep telefonuna atıp, programın hem convert edip hem yükleme yapmasını sağlayabiliriz.  8)

Ben telefona kurdum ama henüz deneme fırsatım olmadı.  :P

Çevrimdışı power

• Retroman
« Yanıtla #7 : 27 Aralık 2013, 18:43:11 »
tapDancer Android'li telefon ve tabletlere kurulabiliyor ve sadece c64'te değil diger platformlarda da (atari, amstrad, acorn, spectrum -tzx-  vs...)kullanılabilir açıklamalara göre   :D

Çevrimdışı Koray Memmi

• Retroman
« Yanıtla #8 : 28 Aralık 2013, 11:50:11 »

cassadapt dediğin şey, line-in girişi olmayan araba teypleri için kullanılan bir ucu kaset şeklinde, diğer ucu kulaklık jakı olan adaptörler.

Ha yok bahsettiğim bu değil. Şöyle bir cihaz yapmış adamlar: http://c8d.cbm8bit.com/cassadapt.php

Eğer şemasını bulabilirsem yapacağım bir tane. Bu devre zannediyorum aşağıda alıntıladığım kısımda bahsettiğin devre.

Yanlış biliyor olabilirim fakat, c64 teybinin içinde bazı mantık işlemleri yapılıyor diye biliyorum. teypten yükleme yapmak için o devreye ihtiyacın olabilir. böylece c64 sesi byte'lara çevirmek zorunda kalmıyor, direk datayı aktarıyor diye biliyorum.

Evet teyp olayı anlattığın şekilde benimde araştırdığım kadarıyla. Bu da spectrum'a normal teyp bağlanıyor, C64'e neden bağlanamıyor sorumun cevabı olmuş oldu. Okuduğum kadarıyla 3,5'luk floppy bağlamakta sıkıntılı çünkü yanlış anlamadıysam 1541'in içinde  bilgisayardan komut almadan çalışabilmesi için bir devre varmış.

• MP3 player'a aynı op-amp devresinden eklemek. 

Şu videoda bunun çok güzel bir örneği var, amcam yapmış, ebaydende satmış:

Custom-made Commodore 64 Datasette Replacement Device (USB / microSD)

Edit: cassadapt sayfasını dikkatlice inceleyince artık ürünün üretilmediğini farkettim. Sayfa sonuna "Cassadapt development files" diye bir zip dosyası koymuşlar. Daha tam bakamadım ama burada pcb uzantılı bir dosya(zannediyorum baskı devre şeması) ve ne işe yarayacağını bilmediğim bir kaç dosya daha var.

Çevrimdışı power

• Retroman
« Yanıtla #9 : 28 Aralık 2013, 12:19:46 »

Eğer şemasını bulabilirsem yapacağım bir tane. Bu devre zannediyorum aşağıda alıntıladığım kısımda bahsettiğin devre.

[/quote]Eğer şemasını bulabilirsem yapacağım bir tane

yapabilirim diyorsan , burada  var, denendi çalışıyor, dataset yerine buradaki devreyi kullanabilirsin, kullanılan parçaları da kolayca bulabilirsin (bluemavi, direnc.net vs)
  not: şemadaki s1 anahtarı diğer konumda olmalı
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4746.0

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #10 : 28 Aralık 2013, 15:42:32 »
Okuduğum kadarıyla 3,5'luk floppy bağlamakta sıkıntılı çünkü yanlış anlamadıysam 1541'in içinde  bilgisayardan komut almadan çalışabilmesi için bir devre varmış.

1541'in içinde ayrı bir bilgisayar var. Bu yüzden farklı cihaz bağlamak sıkıntı oluyor. Hatta Commodore üretimi olan 1570, 1571 ve 1581'de 100% uyumlu değil. Drive'a kod gönderip çalıştıran programlar patlıyor. (turbo loaderlar mesela)
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Koray Memmi

• Retroman
« Yanıtla #11 : 03 Ocak 2014, 15:48:43 »

yapabilirim diyorsan , burada  var, denendi çalışıyor,

Oo bu güzel oldu, parçaları alıp başlıyorum hemen. Zannediyorum bilgisayarın içine gömülü modeli yapacağım.

Çevrimdışı power

• Retroman
« Yanıtla #12 : 07 Ocak 2014, 18:11:08 »
Parçaları birleştirmek için delikli plaket  kullanabilirsin  ;)