Gönderen Konu: Mutlaka oynanması gereken c64 oyunları!  (Okunma sayısı 55861 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Mutlaka oynanması gereken c64 oyunları!
« : 09 Ocak 2014, 10:28:56 »
Evet tamam, c64 benim uzmanlık alanım değil. Ama düşündüm taşındım, *uzmanlık* alanı c64 olan ve aynı zamanda çok fena oyun oynayan kim var? Nightlord, skate desek, bu adamlar coder, oyundan ne anlar? :) Bu durumda 64 hakkında atıp tutsam en azından beni düzeltmek için birileri ortaya çıkar dedim.

Benim aklıma gelenler:

Great Giana Sisters - Mario klonu, en az mario kadar başarılı. Sonunda nintendo bunları satın alıp 3DS için oyununu yaptı zaten.
Ultima Serisi - C64'ün zengin amerikan tayfasının direk 1541 almasıyla ortaya çıkma şansı bulmuş harika oyun.
Zak/Maniac Mansion - Ağlamak istiyorum sayın seyirciler. Bu oyunlar c64'e çıkmamalıydı.
Pirates - Gak guk. Pis c64.
Defender of the Crown - Bu da mı!
Turrican - Bir c64 klasiği
Uridium - Ya bu oyun sadece c64'de oynanır. Spectrumda falan da ünlü fakat utancımdan link bile veremem o derece :)
Last ninja 2 - Bu da c64'e yakışan oyunlardan.
Mayhem in monsterland - Bu son dönem oyunlardan sanırım. Bunu sonradan öğrendim ben. Bir mario/kirby/sonic bileşkesi.
IK+ - Aslında ben bundan ziyade bunun orjinali olan international karateyi Atari 800XL'de oynamayı tercih ederim. Ama c64 diyorsak, ik+ olmalı.
California/winter/summer games - Hah bak bunları arkadaşlarla çok güzel oynarsınız.

"c64'ün adı geçer de bu oyunun adı geçmez mi kardeşim!?!" dediğiniz oyunlar nelerdir?

Çevrimdışı power

• Retroman
Ynt: Mutlaka oynanması gereken c64 oyunları!
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2014, 17:02:08 »
 - Wizard of wor -   ses efektleri sizi oyun atmosferine dahil ediyor, korku filmi müziği gibi http://www.teknoseyir.com/58857/gunumuz-multiplayer-oyunlarinin-atasi-wizard-of-wor/
 - Aztec challenge - ran ta ta.. ,ran ta ta.. civuvv  eğilll,  ran ta ta.., fan ta ta..  ciuvvv zıpla, mızrak geçti.
 - H.E.R.O.
 - River Raid  - bunu asıl  800 xl'de oynayacaksın ama c64'de güzel
 - Zorro  - prensesi şatodan kurtaralım
 - Galaxian
 - Montezuma's Revenge (monty)
 - Popeye
 - Neptun's Daughters
 - Buggy boy
   ilk anda aklıma gelenler bunlardı, aslında bunlar en çok takıldıklarım diyim
    bir de Hunchback vardı, yine prensesi kurtarıyoruz

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2014, 20:45:39 »
Şimdi efendim çok doğru ben çok az oyun oynamış bir adamım. Yalnızca C64 değil sonra bütün platformlarda da açıp 2 dakikadan sonra kapatmadığım ve oynadığım toplam oyun sayısı 25 yılda 20 falandır. Ama o 20 oyunu da baya derinlemesine oynamışımdır. Bunlardan C64 için olanları şöyle.

1985 Microprose oyunları: Bu yıl bu hayvanlar 5 tane devasa inanılmaz dehşet verici detayda oyun çıkarmış. Hatta bunlardan birinin içinde diğer dördünün reklamı olan bir ekran vardır aklımız uçmuştu.
1- Pirates: Bence dünya oyun tarihinin bir numaralı oyunudur. Bir oyun tasarımı şahaseri. Bir büyük oyun içinde pekçok alt oyun içerir. O alt oyunların bazılarını istersen oynamayabilirsin. Muhteşemdir. (bu mantığı daha sonra iyi uygulayan Amiga'daki North and South'u da çok severim netekim). Amiga versiyonu iyi değildi. 2000'lerde gelen PC remake çok çok iyiydi ve orjinaline sadık idi. Onu da tavsiye ederim.
2- Red Storm Rising: deniz altı simulasyonu. Yine makro ölçekte büyük savaş dönüyor. Sana gelen görevlerdeki başarına göre ertesi gün haber bülteninde etkileri görüyorsun. Bazen öyle gergin deniz altı savaşları olurdu ki. Bir defasında 3 tane dizel denizaltıyla su altında tamamen birbirimizi kaybetmiş haldeyiz. Böyle pasif sonar ses almıyor. herkes sessizce diğerinin nerede olduğunu bekliyor. inanılmaz bir dizi manevra ve 4 saniyelik aktif sonar kullanımı ile bu üçünü avlamıştım. Hatırlayınca tüylerim diken diken oldu.
3- Airborne ranger: Bir askerin tank olmadığı nosyonuna sahip ilk oyundu belki. delta force'un atası diyebiliriz. piyade simulasyonu.
4- Gunship: Bu oyun o kadar inanılmaz isabetli bir Apache simulasyonuydu ki bunu delice oynadığım zamandan 10 yıl sonra falan PC'de gerçekçiliği ile ünlü bir Jane's simülasyonunun başına oturduğumda hangi düğmenin ne yaptığını öğrendikten sonra helikopteri havalandırıp üst üste 5 görev falan tamamlamıştım. Helikopterin sürüş hissi birebir gunship ile aynıydı. Nitekim o dönem bu oyunun muhabbetini çok çevirdiğimiz ve çok oynamış bir lise arkadaşım şu an harbiden Apache pilotu oldu iyi mi. İnanılır gibi değil
5- F15 strike eagle: bu beşliden oynamadığım tek oyun. Kesin bu da çok iyidir.

Bunun dışındakiler:
- Defender of the crown: yine makro oyun ve alt oyunlar kavramının güzel bir uygulaması.
- Emlyn H Soccer: bugün bana al yap deseler yapamayacağım oyun. inanılmaz zengin.
- Supremacy: bir diğer güzel oyun. bayağı zordur
- War for the Crown: arkadaşlarla süper oynanan her oyunda random harita yaratması sayesinde tekrar tekrar oynanan strateji oyunu
- Creatures 2: Creatures 1 de güzeldi ama herhangi bir platformer'dan farkı yoktu. Creatures 2 daha iyi puzzle'lar ve çok iyi kod ve grafikler içerir.
- Over the Net: Çok iyi bir voleybol oyunu
- Ghost'n Goblins: bitirene kadar imanım gevremişti

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2014, 23:39:45 »
C64'ün son demleri benim deli gibi oyun oynadığım dönemlerdi. Bursa'da bulabildiğim her şeyi oynardım. Ama mutlaka oynanması gerekenler hangileriydi deyince pek de bir şey gelmiyor aklıma. Mutlaka atladıklarım olacaktır.

Ben C64 oyunlarını üç döneme ayırıyorum. Erken dönem, altın çağ ve geç dönem olarak. Erken dönem programcıların ellerindeki donanımla neler yapabileceğinin pek de farkında olmadığı, bir önceki jenerasyona cihazlarda gördüğümüz oyunlara benzer tarzda işlerin çıktığı dönem. Bu döneme dahil ettiğim ait tavsiye edebileceğim oyunlar:

- Airwolf
- Commando
- Wizard of wor
- Pole position
- Poseidon
- Impossible Mission
- Falcon Patrol
- Barbarian
- International Karate
- Jumpman Junior
- Year air Kung Fu
- Boulder Dash
- One on one
- Star Wars

Altın çağ daha çok 85-90 arasında artık C64'ün neler yapabileceği az çok belli olduğu dönem. Bu dönemde çıkan oyunlar artık cihazın tüm özelliklerini 100% kullanıyorlar.

- Turrican
- Licance to kill
- Amazin Spider Man
- Silkworm
- Katakis
- Yogi's Great Escape
- Monty on the run
- Dizzy'ler
- Ikari Warriors
- Masters of the Universe The Movie
- Cabal
- Usagi Yojimbo
- Skatin USA
- California Games
- Sim City
- WWF
- Rick Dangerous
- Out Run
- Addicta Ball

Geç dönem ise malumunuz Amiga çağına denk gelen C64'ün 16 bit cihazların ağırlığı altında ezildiği dönem. Bu dönemde bir tarafta salt kar amaçlı korkunç kötü devşirme oyunlar diğer tarafta yeni bulunan trikleri kullanan tabiri caizse yardıran şaheserler var.

- Monster Mayhem
- Elvira
- Flymbo's Quest
- Creatures
- Super Cars
- SWIV

Yaz yaz yoruldum. Biraz daha düşünsem neler çıkacak acaba?
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 10 Ocak 2014, 14:40:04 »
1) Shoot'em-up: Delta, Armalyte, IO, Uridium, Cybernoid I-II, Katakis, R-Type
2) Platform: Turrican I-II, The Last Ninja I-II, Great Giana Sisters, Stormlord, Flimbo's Quest, Hysteria, Cauldron II, Ghosts 'n' Goblins
3) Spor: Leaderboard Golf, Emlyn Hughes Int'l Soccer, International Karate, IK+, Microprose Soccer, Pit Stop, Buggy Boy
4) Adventure: Tüm Lucasfilm, Infocom ve Magnetic Scrolls oyunları
5) Puzzle: Boulder Dash, Impossible Mission, Lode Runner, Rick Dangerous
5) Diğer: Krakout, Traz, Nebulus, Arkanoid, Monopoly Deluxe, Wizard of Wor

Muhtemelen deli gibi oynadığım en az 10 oyunu es geçmişimdir...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 11 Ocak 2014, 19:39:00 »
1) Shoot'em-up: Delta, Armalyte, IO, Uridium, Cybernoid I-II, Katakis, R-Type
Şunların içinde beni en çok etkileyen IO'dur. Kendisi ile '88 yılının yağmurlu bir kış günü, Kadıköy Efes İşhanı'nda Byte Bilgisayarda gözgöze gelmiştik ilk. Üzerinde breadbox bir C64, brown 1541 ve hastası olduğum 1702 vardı. O anki tepkim aynen şuydu: Ooooohhhhaaaaa!!!

Şener Şen Aşık Oldum filmi sexi güzel Şehnaz Dilan

R-type'ı da çok severim ama 2012 senesine kadar CPC'de pek bir garibandı.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2014, 11:04:13 »
Şunların içinde beni en çok etkileyen IO'dur. Kendisi ile '88 yılının yağmurlu bir kış günü, Kadıköy Efes İşhanı'nda Byte Bilgisayarda gözgöze gelmiştik ilk. Üzerinde breadbox bir C64, brown 1541 ve hastası olduğum 1702 vardı. O anki tepkim aynen şuydu: Ooooohhhhaaaaa!!!

IO gerçekten de tam bir coin-op hissi veren ama iyi bir shmup'çı için bile (hatta 'infinite lives' ile dahi) oldukça zor bir oyundur.

İtiraf edeyim, Amiga'da Battle Squadron dışında hiçbir shmup'dan bir IO, Delta, Armalyte veya Katakis keyfi alamamışımdır. Xenon II, SWIV, Hybris, Katakis ve Project X'de hep bir şeyler eksik kalmıştır. Ama Battle Squadron tam bir home coin-op'du (veya kimilerine göre coin-up!).

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 13 Ocak 2014, 00:08:26 »
C64'de Phobia diye bir Shoot 'em Up var. Pek kimse bilmez bu oyunu ama nedense ben deli keyif almıştım o oyundan, çok da oynamıştım.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 13 Ocak 2014, 00:20:05 »
C64'de Phobia diye bir Shoot 'em Up var.
Ben duymadım, görmedim ama sanırım şu. Fakat biraz zor gibi gözüktü bana...

Çevrimdışı Wisdom

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 13 Ocak 2014, 00:51:24 »
Sadece C64'te cikmis, bircok acidan tarihi oneme sahip, inanilmaz bir oyun: Project Firestart

Bugun "survival horror" olarak bilinen genre'in atasidir.

Benim C64'teki favori oyunum Katakis. Bunlar disinda bircok sevdigim ve fena duzeyde oynamadigim oyunlar da var ama arkadaslar yazmislar zaten cogunu.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2014, 09:04:46 »
Kane unutulmuş sanırım..

Yukarıda belirtilenler haricinde Kane benim severek oynadığım oyunlar arasındadır.

Olympic skier: Belki çok popüler bir oyun değil. Ama arkadaşlarla beraber oynadığımız favori oyunlardandı.

Tabi çoğu oyunda olduğu gibi bu oyunun da rekoru bendeydi :D

Çevrimdışı ozayturay

• Retroman
  • Commodore Forever
« Yanıtla #11 : 14 Ocak 2014, 09:55:01 »
Kane oldukça zor bir oyundu diye hatırlıyorum.

Bir de Express Raider vardı kovboylu. Kah at üzerinde, kah yerde, kah tren üzerinde kötü kovboylara ve kötü panterlere derslerini verirdik. :)

Commodore 64 Month : E - Express Raider
http://www.retrodergi.com - http://www.e-turay.com

* Commodore 64C, 1541-II
* Amiga 500, Cortex Floppy Emu

* XBox (TSOP Flash, XBMC)
* Wii (SoftMod, USB Loader GX)
* PS3 Slim (Rogero Cobra, webMAN + mmCM)
* PS2 (FHDB, OPS2L)
* PS1 (ModChip)
* XBox360 (JTAG, Aurora)

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #12 : 14 Ocak 2014, 10:49:26 »
Evet Özay Kane çok zordu. Bölümleri geçemezdim. Ama yine de severek oynardım  :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : 14 Ocak 2014, 10:54:39 »
Kane oldukça zor bir oyundu diye hatırlıyorum.

Bir de Express Raider vardı kovboylu.
Sizde de öyle mi oldu bilmiyorum ama Kane ve Express Raider benim aklıma aynı anda geliyor. Birini söyleyince otomatik olarak diğeri beliriyor gözümün önünde. Acaba bu oyunların açıklaması 64'lerin aynı sayısında falan mı çıkmıştı?

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #14 : 14 Ocak 2014, 14:06:37 »
Aztec Challenge, Kane, Express Raider, Quest for Tires vb oyunlar için, ülkemizde 'ilerlemeli' oyun olarak ifade edilen  janrın (!) öncülleri diyebiliriz. Günümüzde korsan oyun almaya gidildiğinde spor oyunları hariç neredeyse her oyunun önüne 'ilerlemeli' ibaresi konularak (ilerlemeli vurmalı, ilerlemeli macera, ilerlemeli uzaylı) oyunun satın alınması için bir teşvik oluşturuluyor. 'İlerlemeli' güncel oyunların en önemli örneği God Of War serisidir. Bir zamanlar oyun listelerinde oyun ismine eklenen 'güzel oyun' tarzındaki pekiştirici sıfatların evrimleşmiş halidir belki de.