eveet, sabahın 4'ü oldu ve ben son 3 saatimi spectranet ile geçirmekteydim.
Spectranet hiçbir ayar gerektirmiyor, modeme taktığım gibi otomatik olarak internete ulaştı. Yakında bir netgear ethernet to wireless araç almayı planlıyorum.
Spectranet süper birşeymiş. Hızlıca özetliyim, yarın detaylı devam ederim. Basitçe, zx spectrum'u (16k'dan +3'e kadar) internete bağlayan bir donanım. Fakat güzel tarafı built-in şekilde tnfs denilen bir dosya sistemini desteklemesi. Bu şekilde bir web sitesini mount edebiliyor, web sitelerine harddisk muamelesi yapabiliyor. Dikkat edin, zx için henüz bir browser yapılmış değil, yapılsa bile 128k hafızaya bir jpg bile sığdıramayız artık.
Amma daha da süper birşey olmuş. Kullanıcılar web sitelerinin altına bir ZXNET oluşturmaya başlamışlar. Şöyle ki, mount ettiğiniz URL adresini autoboot yapabiliyorsunuz. Böylece mount 0,"retrojen.org" yazınca o sitedeki zx.boot dosyası okunuyor, ona göre de otomatik şekilde bir program yükleniyor. Yani programlardan oluşan bir network oluşmuş! Örneğin. vexed4.alioth.net adresini mount edince otomatik olarak interaktif bir menü yükleniyor, oyunlar, demolar, son firmware güncellemeleri, haberler falan var. Ama sonunda da linkler var, linkler sizi başka zxnet sitelerine götürüyor. Ya bayağı merdivenaltı internet üretimi olmuş
Acaip keyif aldım, ondan 3 saat başında oturdum.
Sitelerden biri WOS-köprüsü. Oraya girince World of spectrum'u harddisk olarak mount etmiş oluyorsun. Dosya aramak için CD "manic" yazıyorsun, içinde "manic" geçen dosyaları listeliyor. Sonra bu dosyaları doğrudan internetten yükleyebiliyoruz. Yani spectranet sahibi olduğunuzda WOS arşivindeki herşeyi doğrudan spectrum'a indirebilmek mümkün olmuş.
Spectranet 4 farklı siteyi otomatik olarak mount edebiliyor.
Bu sayede WOS-Bridge gibi siteleri hep harddisk olarak mount edilmiş halde başlatabiliyorsunuz.
zx.kupo.be adresi bir başka zxnet adresi, burada tüm TOSEC arşivi bulunuyor, WOS'da bulunmayan tüm dosyalar burada.
Online zx spectrum oyunu! Bir zindan oyunu, gezinip canavar kesmece. Tüm data sunucudan geliyor, yani bölge değiştirince yeni grafikleri yüklüyor, yalnız biraz yavaş yüklemeler. Eye of the beholder tadında birşey, henüz bitmemiş, bittiğinde çok oyunculu olacakmış.
Twitter'dan mesaj atmaya çalıştım ama şifremi hatırlayamadım hep pwd failed oldu
bir dahaki sefere..
Irc'de var, bir gün irc'de toplanırsak ben spectrum'dan girerim artık