Gönderen Konu: Megatree - Software Projects 1985 c64  (Okunma sayısı 17476 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Megatree - Software Projects 1985 c64
« : 22 Ekim 2014, 11:31:06 »
Megatree, zx spectrum'da çok popüler olan manic miner'ın bir devam oyunu. Manic miner'ı yazan (ve miner willy karakterini yaratan) matthew smith, biraz acaip bir arkadaş, pek düzene gelemiyor. Software projects firması, jetset willy (manic miner 2) yapılırken Smith'i öyle kastırmış ki, adam hollandaya kadar kaçmış (oyunu başkaları tamamlamış). Her neyse, her iki oyun da dönemin en çok satılan oyunlarından olunca Software Projects üçüncü oyun için tekrar Smith'in başına ekşimiş. Bir ekip ayarlamış, herkesi bir eve doldurmuş ve üç ay boyunca çalışmışlar. Söylentiye göre Matt, feci şekilde partilemeyi sevdiği için pek de ilerleme gösterememişler. Projeye 3-4 eleman daha eklemelerine karşın oyun tamamlanmayınca Software Projects, finansmanı kesmiş ve proje rafa kalkmış. Bugün, Mathhew ve ekibi büyük ve yepyeni bir tasarıma gitmeye çalışıyor olduğunu söylerken, yayımcı firma basit bir devam oyunu peşinde olduğunu söylüyorlar.

Bu efsane kulaktan kulağa yayılırken, bir süre önce  Stuart Fotheringham, yani oyun ekibinden biri, oyunun geliştirme disklerini ebay'de açık arttırmaya koymuş ve herkes şok olmuş, kıran kırana bir satış işleminden sonra, ünlü ingiliz RetroGamer Magazine arttırmayı kazanmış. Malesef oyunun ilerleme seviyesinin %10'larda olduğu ortaya çıkmış. Ortada çizilmiş birkaç sprite, basit bir kod parçası mevcutmuş. Disk imajları Retrogamer dergisinin 7.sayısının kapağında coverdisk olarak verilmiş.

Şimdi Retrogamer magazin'den izin alan GTW iki gün önce bu dosyaları internete açmış durumda.

Dosyanın içinde bir adet powerpoint dosyası var, ekran görüntülerini içeriyor. Ayrıca matthew smith tarafından çizilmiş sprite'lar var. Bunlardan en ilginci Miner Willy'nin büyük boy grafiği. Miner willy'nin düğmeli bir ceket giydiğini kimse tahmin etmemiştir herhalde. Çok yazık c64'de tasarlanmış, bu sebepten kahverengi bir cekete mahkum olmuş.

Büyük willy

Ekte dosyayı veriyorum, içinde Source Disk, powerpoint sunusu, bir de oyunun içinden çıkan tek grafiği içeren c64 diski bulunuyor. Megatree Efsanesinin günümüze ulaşan kalıntıları bunlar. (dergide fazladan karalamalar vs. varmış)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Megatree - Software Projects 1985 c64
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2014, 15:00:46 »
Çok yazık c64'de tasarlanmış, bu sebepten kahverengi bir cekete mahkum olmuş.

Kardeşim bir taraftan 3 çocuk büyütüyon, diğer taraftan hocalık yapıyon, hangi arada böyle bir sondajlama yapıp da hikayesel bir yaklaşımla sunuma hazırlıyorsun şaşıyorum doğrusu :)

Beğenmediğin C64'de karakterin fototeralistik imajını bulmuşsun da bir başka halini arıyorsun, teessüf ediyorum :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 22 Ekim 2014, 23:01:17 »
Beğenmediğin C64'de karakterin fototeralistik imajını bulmuşsun da bir başka halini arıyorsun, teessüf ediyorum :)

Şaka bir yana, gerçekten de eski hali ile karşılaştırıldığında bu görüntü fotorealistik. Yine de miner willy'nin bıyık bırakması pek hoşuma gitmedi :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 27 Ekim 2014, 18:43:08 »
Speccy'yi fazla kurcalama imkanım olmadığı için minimalistik birçok oyununa gıpta etmişimdir. Amiga'da pek fazla bilinmeyen bir Jet Set Willy uyarlaması vardır; Top Hat Willy. Birçok oyunda olduğu gibi (maymun iştahlılık nedeniyle) finale ulaşamasam da keyifli anlar yaşamışlığım vardır. Var mı başka oynayan?

http://en.wikipedia.org/wiki/Top_Hat_Willy

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2014, 08:38:14 »

Top Hat Willy. Birçok oyunda olduğu gibi (maymun iştahlılık nedeniyle) finale ulaşamasam da keyifli anlar yaşamışlığım vardır. Var mı başka oynayan?

işin doğrusu (80'lerde) etrafımdaki 2-3 spectrumcu arkadaşın manic miner tutkusunu bilmesem bu oyunun üzerine oyun çektirirdim. Manic Miner gibi çok sıradan bir platform oyununun bu kadar popüler olmasını anlamama imkan yok. Aşırı basit olması mı acaba sırrı? Yani, adamın yapabildiği sağ,sol, zıpla. Oyunda platformlar var, zıplayıp geçiyorsun. Zeka falan kullanmaya gerek yok, salt klavye yeteneği. Her level birbirinin aynı, sprite'lar değişse de hiçbir yeni özellik gelmiyor (mesela teleportlar, asansörler vs çıkmıyor). Oyun boyunca bölümlerdeki tek özellik basınca eriyen ve tek yöne zorla yürüten platformlar. Elbette in-game music de spectrumda bir ilkmiş.

Oyunun çıktığı 1983 senesi WOS'a göre 3500 oyunun çıktığı bir yıl. Bunların arasında Jetpac, atic atac, psst, android 1/2, adventure gibi yüzlerce popüler oyun da var. YS Top100'de 25 numarada.

Diğer taraftan ben bu oyunu oynadığımda sene 1985 olmuştu. Belki hala arcadian ya da storm fighters oynadığım yıllarda karşıma çıksaydı bir bağ kurabilirdim. Fakat kuramadım, bu oyunun bilinen her platformda klonları mevcut, hiçbirini oynamaya yanaşmadım.