Gönderen Konu: OSX'e amiga disketlerini aktarmak  (Okunma sayısı 7106 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı vigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
    • Bronx WHQ
OSX'e amiga disketlerini aktarmak
« : 08 Ocak 2015, 11:26:52 »
Gençler selam, elimde sanırım 1000'den disket var bunları Mac OSX'e nası aktarıcam? bi hardware bişi var mı? naapmam lazım? PC'sel çözüm söylemeyin PC kullanmayalı 8 sene oldu :) zaten PC'm de yok... hem 3.5 hem 5.25 bir ton disket var. Efsane stuff'lar source'lar neler neler var... Naapcam bi yardımcı olun?

Teşekkürler
vigo/bronx^zombie boys^trsi

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: OSX'e amiga disketlerini aktarmak
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2015, 12:25:46 »
 KryoFlux olabilir . Mac os altinda calisabiliyor, usb kullaniyor http://www.kryoflux.com/?page=kf_tech
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 08 Ocak 2015, 12:38:33 »
hem 3.5 hem 5.25 bir ton disket var.
Mac OS X kullanıyorum ama bu işi OS X üzerinde hiç yapmadım. PC üzerinde null modem kabloyu yapalı da seneler oluyor. Fakat yine de aklıma gelenleri yazayım. Birkaç şekilde olabilir:

-Herşeyden önce elinde bu disketleri okuyacak 3.5 ve özellikle 5.25 sürücü var mı?

-Eğer elinde; çalışan bir HDD li veya CF li Amiga ve ilgili 3.5 / 5.25 sürücüler de varsa: Disketleri Amiga'da okutur ve adf olarak HDD'ye kaydedersin. Sonra da bu HDD'yi söker, USB kutu ile MAC OS X bağlarsın.

-USB2SER null modem kablo ile OS X'e transfer edebilirsin. Şurada bir ilan var ama doğruluğundan şüpheliyim. Ekte capture olarak da koyuyorum. Şu ve şu başlıklarda bu konuya değin bilgi var.

-Yine USB2SER null modem kablo ile MAC OS X üstünde Parallels ile aktarabilirsin. Parallels her haltı sorunsuz çalıştırıyor. Büyük ihtimal bunda da sıkıntı çıkarmaz.

-Yazma yeteneği de olan herhangi bir Floppy Emulatöre disketleri Amiga üzerinden aktarabilirsin. Misal Cortex. Bunu harici sürücü olarak bağlamak istersen de şunu kullanırsın. Ekte capture olarak da koyuyorum.

Not: 5.25 Amiga disketleri büyük bir hayal kırıklığı olabilir. C64 için kullanılan 5.25'lerin aksine genelde bozuk oluyorlar. C64 için olanlar ise çöpten kapsız vaziyette çıksalar bile çalışıyorlar. Ciddiyim. Umarım böyle olmaz.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2015, 13:20:50 »
Eğer elinde disket okuma yeteneğine 'halen' sahip bir Amiga ve harici floppy kutusu varsa bu iş çocuk oyuncağı. Bu senaryoda harici kutuya Cortex Floppy emulatör bağlayarak disketleri eski usul XCOPY ile usb belleğe kopyalayabilirsin. Bu sistemi geçen sene 7DX'de yanlışlıkla XCOPY adf'sinin üzerine oyun çekerek de olsa denemiştik. Cortex Emulatör bende var, bu iş için ödünç verebilirim. Ama harici floppy kutum yok.

İkinci yöntem null modem kablosu ve Amiga Explorer programı kullanmak. Bu programla DF0'ı direk olarak PC üzerinden görmek ve içeriğini ADF olarak kaydetmek mümkün. Kopyalama işlemi Amiga 600'de bayağı uzun sürüyordu. 1200'de serial port daha hızlı olduğu için biraz daha hızlı olabilir. Yalnız null modem kabloyu Windows XP üzerinde çalıştırmak biraz sıkıntılıydı. OSX üzerinde araya bir de OSX'in kendisi ve Paralells veya VirtualBox girecek. Sorun çıkartabilecek çok fazla parametre var gibi.

Son olarak CF kart seçeneği var. ebay'de harddisk yerine CF kart takmayı sağlayan linkteki tarzda adaptörler var. Bir CF kartı bilgisayara bağlayıp, UAE üzerinden hızlıca bir Workbench kurulum yaptıktan sonra, içine bir iki tane de adf imaj almaya yarayan program atılabilir. Aminette bir kaç tane ADF utility var. Daha sonra bu adptörle kartı Amiga'ya takıp, disketlerin aynı karta imajı alınabilir.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2015, 16:15:27 »
UAE üzerinden hızlıca bir Workbench kurulum yaptıktan sonra, içine bir iki tane de adf imaj almaya yarayan program atılabilir. Aminette bir kaç tane ADF utility var. Daha sonra bu adptörle kartı Amiga'ya takıp, disketlerin aynı karta imajı alınabilir.

Eğer sadece kaynak kodu ise işin içinde boot block ile ilgili datalar yoksa, adf'ye hiç gerek olmayacak ki, içindeki dosyaları bir klasöre atacaksınız sadece.

Disketlerin amigaDOS disketi olmayan, özel startup-sequence kullananları varsa onlar adf yapılabilir ekstradan.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 09 Ocak 2015, 10:43:30 »
Bu arada disket sayısı 10-20 falan olsa sorun değil, ama 1000 disket için bence kryoflux tek çözüm.

Yok olmuyor diyorsan, yüzlerce olmasa bile onlarca disketi senin için aktarabilirim.

Çevrimdışı ilkergorkem

• RAAT
  • Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 10 Ocak 2015, 12:03:09 »
Son olarak CF kart seçeneği var. ebay'de harddisk yerine CF kart takmayı sağlayan linkteki tarzda adaptörler var. Bir CF kartı bilgisayara bağlayıp, UAE üzerinden hızlıca bir Workbench kurulum yaptıktan sonra, içine bir iki tane de adf imaj almaya yarayan program atılabilir. Aminette bir kaç tane ADF utility var. Daha sonra bu adptörle kartı Amiga'ya takıp, disketlerin aynı karta imajı alınabilir.
Dün tam da wizofwor' un bahsettiği parçaları aldım. Yurtdışına göre daha ucuza geldi. Daha deneme fırsatım olmadı. Deneyimlerimi başka bir başlıkta anlatmayı düşünüyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 10 Ocak 2015, 15:10:51 »
Bu arada disket sayısı 10-20 falan olsa sorun değil, ama 1000 disket için bence kryoflux tek çözüm.

Yok olmuyor diyorsan, yüzlerce olmasa bile onlarca disketi senin için aktarabilirim.

KryoFlux sitesinde 'preorder', 'TBA' gibi görünüyor. Sen uzun zamandır bahsettiğine göre son durum nedir, fiyat neydi biliyorsundur belki.

Bir ara Catweasel vardı, hala satılıyor mu veya MacOS desteği var mı acaba?

Parallels ile bu tarz USB ürünleri sorunsuz kullanılabiliyor mu?  Bunu kullananlar da 'paralelci' olmakla itham edilebilirleri, gereksiz yere kullanmamak, dikkatli olmak lazım ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 10 Ocak 2015, 15:20:00 »
KryoFlux sitesinde 'preorder', 'TBA' gibi görünüyor. Sen uzun zamandır bahsettiğine göre son durum nedir, fiyat neydi biliyorsundur belki.

Bir ara Catweasel vardı, hala satılıyor mu veya MacOS desteği var mı acaba?

Parallels ile bu tarz USB ürünleri sorunsuz kullanılabiliyor mu?

Premium versionu 114€
http://webstore.kryoflux.com/catalog/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=30

Yanına kablodur, adaptördür, uygun sıfır floppy drive falan isterseniz 150'yi bulur.

Catweasel 2-3 yıl önce satılıyordu, bugün ne durumdayız bilmiyorum, satıldığını tahmin ediyorum.

Parallels'i bilmiyorum ama ben sadece 32 bit sürücücüsü olan SCSI50 pci kartımı Win7x64 üzerine VMware'de kurulu winXP üzerinden kullanıyorum, usb olarakta IR arabirimi ve eski IPAD kullanmaktayım hiç sorun çıkmıyor. Herkes kullandığına göre Parallels'de de aynı özellikler vardır.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2015, 16:20:13 »
Catweasel 2-3 yıl önce satılıyordu, bugün ne durumdayız bilmiyorum, satıldığını tahmin ediyorum.
Şu an itibariyle Tabu satıyor. İlan tarihi geçerse / yayından kalkarsa diye ekran görüntüsü ektedir.

Çevrimdışı vigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
    • Bronx WHQ
« Yanıtla #10 : 13 Ocak 2015, 00:00:54 »
Yanıtlar için teşekkürler ama hehe. Benim çok teknik şeyler var burada... Şimdi bende bu 9pin/usb var. Keza usb'den 3.5 floppy de var. Hatta external amiga floppy (3.5) var. Mac'e bu externel 3.5 usb'yi taksam, bi tool filan bişi yok mu? amiga disketini adf yapan? Demin kabaca saydım 1500 tane 3.5" var. 5.25 daha fazla ama 5.25'ler genelde oyun filan. Bu kryoflux alınca sağlam external disk'e de ihtiyacım var ... peki amiga'ya usb stick takabiliyomuyum? disketleri dms yapıp sticke atsam? ooof... bu iş imkansız gibi :(

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 13 Ocak 2015, 00:34:22 »
Hatta external amiga floppy (3.5) var. Mac'e bu externel 3.5 usb'yi taksam, bi tool filan bişi yok mu? amiga disketini adf yapan?
Yazılım olarak böyle bir tool yok. Aslında sen sanırım yıllar öncesinde, PC'lerde MAC disketlerini okumak için kullanılan TRANSMAC tarzı birşey soruyorsun. Yazılım yükle ve sonra tak Amiga disketini okusun. Fakat yanıt maalesef :(

Alıntı
peki amiga'ya usb stick takabiliyomuyum? disketleri dms yapıp sticke atsam? ooof...
Takılır da böyle bir Amiga'yı düzmek de Kyroflux veya benzeri bir sistemi düzmek kadar masraflı olur. Hatta belki daha fazla. Zaten böyle bir işe girene kadar Cortex disket sürücü almak daha mantıklı.

Alıntı
bu iş imkansız gibi :(
Biraz uğraştırır ama imkansız değil.

Bence şu an için en uygun olan Cortex Emulatör yani benim şurada söylediğim:
-Yazma yeteneği de olan herhangi bir Floppy Emulatöre disketleri Amiga üzerinden aktarabilirsin. Misal Cortex. Bunu harici sürücü olarak bağlamak istersen de şunu kullanırsın. Ekte capture olarak da koyuyorum.

Ve haliyle Wizofwor'un teklifi.
Eğer elinde disket okuma yeteneğine 'halen' sahip bir Amiga ve harici floppy kutusu varsa bu iş çocuk oyuncağı. Bu senaryoda harici kutuya Cortex Floppy emulatör bağlayarak disketleri eski usul XCOPY ile usb belleğe kopyalayabilirsin. Bu sistemi geçen sene 7DX'de yanlışlıkla XCOPY adf'sinin üzerine oyun çekerek de olsa denemiştik. Cortex Emulatör bende var, bu iş için ödünç verebilirim. Ama harici floppy kutum yok.
Harici kutuyu da birşekilde buluruz ya da sendeki 3.5 external Amiga sürücü kutusuna takılır. Sana kalan; bir tane sağlam disket sürücülü A500 bulmak olur. Sonra oturur başına, disketleri Xcopy ile kopyalayarak ADF yaparsın. Yani angarya iş çok. Teknik kısmı çok da dert değil bence.

Üç tane sorum var:

1-Bu işin acelesi var mı?

2-Disket sürücüsü cillop bir A500 bulabilir misin?

3-Disketlerin hepsinde mi önemli şeyler var yoksa içlerinde ne olduğunu bilmediğin için mi hepsini kopyalamak istiyorsun?

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 13 Ocak 2015, 01:19:14 »
Kryoflux ve aşağıdaki gibi bir otomatik besleyiciye ihtiyacın var:

Floppy Autoloader

Ya da bir 12-15 yaş arası bir öğrenciye yevmiye verip bu hamallığı ona yıkacaksın :)

İşin bitince Kryoflux'u Ref veya Shax'a satabilirsin :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 13 Ocak 2015, 14:13:11 »
peki amiga'ya usb stick takabiliyomuyum? disketleri dms yapıp sticke atsam? ooof... bu iş imkansız gibi :(

Buna gerek var mı bilmiyorum, binlerce disketi usb'ye atmak için saatler harcamak yerine amiga600/1200'e takarsın bir ide'den CFkart, Sonra cfkartı Mac'e takıp UAE ile alırsın mac'e. Gotek sadece floppy simülasyonu yapıyor. Yani DMS/ADF dosyasını olduğu gibi bir FAT32 usb diske atmak mümkün değil. Gotek'e attığın dosyalar bir sanal ADF dosyasına yazılıyor. USB içinde sadece ADF dosyaları göreceksin.

Ama ille de USB'de xcopy ile disket kopyalarım diyorsan evet Alcofribas'ın söylediği gibi Gotek en hızlı yöntem. En hızlı dediğim, gotek'in ADF çevrim hızı ne kadar bilemiyorum.

Çevrimdışı vigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
    • Bronx WHQ
« Yanıtla #14 : 13 Ocak 2015, 14:31:01 »
500, 1200, 600, 2000 hepsi var, hatta 2000'e sıfır 3.5" floppy bile almıştım. illa amiga'lardan birini kurmam lazım di mi? kimseden şu Kryoflux var mı denesek?