Vefa lök programlarının resmi kırıcısı haline geldim ama cgtr'de muhabbeti dönmüş, benim de "kırılacak programlar" klasörümde bir süredir bekliyordu. Bir ön çalışma yapmıştım eskiden, kırma işini yapmak WinUAE sağolsun yine kolay oldu. Kolay diyorum ama bu sefer Vefa programın önemli bir kısmını kopya korumasına ayırmış
Örneğin, program, bugün zararlı yazılımlar tarafından sıkça kullanılan bir yöntem olan birbirini kontrol eden iki bölümden oluşuyor. Eğer birinde önemli bir değişiklik yaparsanız diğer bölüm, "dosyalar bozuk!" diye çığırıyor.
Ayrıca ram diskte gizlice açılıp yine gizlice silinen bir romantik mesaj var, tekrar kırmak isteyenler, ilk basamak olarak onu bulup çıkarmanız ve ram diske kalıcı olarak kopyalamanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Sonra, resimli bir koruma olduğu için kodların ya da kodları tutan değişkenlerin yerlerini hafızada aratamıyoruz. Resimlerin yerlerini çözmüş olsam da onları yükleyen kodu amos compiler'ının düzenlemesi ve bu kodun binbir farklı function'a sekmesi sebebiyle işleyiş hakkında mantıklı bir girişim yapamadım.
İlk birkaç saatimi buna harcadıktan sonra baktım basit hex edit yöntemleri ile olmayacak, açtım WinUAE debuggerini. Winuae debugger bu işler için tasarlanmamış, Toni debugger'ı kendi emülasyonunu kontrol etmek için kullanıyor, bu sebepten birçok trap dökümante edilmiş olmasına karşın gerçekte çalışmıyor
Yine de ilk bir saat içinde önemli adresleri ve kodları bulmayı başardım.
Yine bu sebeple birkaç aracı birlikte kullandım. Biri Easy68K isminde bir cross-compiler. Böylece ufak bir rutin yazarak bütün kontrolleri pas geçmeyi amaçladım, fakat kodu yerleştirecek güvenli bir alan bulmak yine birkaç saatimi aldı. Koda yer ararken zaten sistemi çözmüştüm, birkaç hamle ile crack işi tamamlandı.
En eğlenceli tarafı elbette crack metnini hazırlamaktı. İşler bitince daha önce önemsemediğim bootloader sinirimi bozmaya başladı ve onu da silip standart amigaDOS loader'ı yükledim. Tam bitti demiştim ki orjinal dağıtımın DMS olduğunu farkettim ve onu da adf'ye kopyaladıktan sonra bu iş tamamlanmış oldu.
Sonuçta bu crack beni toplamda 10 saate yakın oyaladı. Vefa'yı bu sebepten kutluyorum, bu eğlenceli crack macerası için ayrıca teşekkür ediyorum. Üstüste bindirdiği bir sürü korumayı compilerde 3-4 opcode değiştirerek atlattım, kusura bakmasın
Ekte dosya var, Kickstart 1.3 istediği belirtilmiş, ama ben a1200 ile denedim sorun olmadı, sanırım KS 1.2 ile çalışmıyor demek istenmiş
Ayrıca malesef 1MB ram istiyor.
İlk fırsatta benim ae unutmadan blog'a detaylı bir crack hikayesi girmeyi planlıyorum.
Dosya ekte, görebilmek için login olmanız gerekiyor.