Gönderen Konu: Amiga 600 ve C-C++  (Okunma sayısı 2739 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
Amiga 600 ve C-C++
« : 17 Mart 2016, 06:40:30 »
Amiga 600 üstünde c veya c++ programlama dili ile neler yapabilirim? Hangi ide yi indirmem gerekir ? Sadece os 3.x üzerinde çalışan uygulamalar mı yazabilirim? Gui içeren bir uygulama yaparken os 2.x ve3.x v 1.x uyumluluğu sağlayabilir miyim? Aklıma gelmeyen soruların cevapları varsa programlamayla alakalı söylerseniz sevinirim.
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
-----
Schneider CPC 6128 - Amstrad CPC 464

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Amiga 600 ve C-C++
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2016, 08:00:52 »
Mutlaka karşılaşmışsındır ama yine de birkaç anahtar kelime vereyim: Aztec, Sas, Maxon, Lattice. Bunları "Amiga üzerinde C" ile hafif pembeleşince kadar harmanla...

Bu da faydalı olabilecek bir link: http://amidevcpp.amiga-world.de/index.php?HR_LANG=english

Bir de arama yaparken A600 bağlamına sıkıştırma kendini. Ram ve depolama birimi olarak bakınırsan daha iyi olabilir sanki. O da "Amiga üzerinde C" bağlamından sonra gelir yine de.

Der ve kaçarım...

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #2 : 17 Mart 2016, 16:45:46 »
Amiga Dünyası'nda yayımlanan Amiga ve C yazıları sana bir fikir verebilir mi acaba?

http://www.commodore.gen.tr/adp/c/indexc.html

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 18 Mart 2016, 18:45:00 »
AmiDevCpp ya da 68000 gcc ile cross development yapabilirsin.

Ben bu işe ciddi kafa yorup hem gerçek donanıma hem winuae üzerinden toolchainler oluşturdum. Fakat kodlamaya başlayınca internet lazım oluyor, sürekli kod okumak, kopyala yapıştır falan yapmak gerekiyor, gerçek amiga ile imkansız bunlar, winuae ile de çok çok zor oluyor.

Dolayısı ile bir cross-compiler lazım. Fakat bence problem compiler'da değil, amiganın custom çipleri ile ilgili anlaşılabilir döküman bulma zorluğu. Amiga kadar kötü dökümante edilmiş retro bilgisayar görmedim. Karmakarışık bir sistemden bahsediyoruz, denise, paula, agnus vs. hepsinin kendi başına yapabileceği işler var ve bunları 4-5 sene harcamadan birinin idrak etmesi imkansız gibi görünüyor.

Standard C bilgisi ile intuition/wb tabanlı basit işler yapabilirsin. Konu donanımı kullanmaya gelince cort :D Yani bence compiler aramaya başlamadan önce dökümantasyon aramalıyız. Wb'de pencere tasarlamak bile başlı başına bir iş bu arada.

Sadece bu dökümantasyon problemi yüzünden Amos bu kadar popüler oldu :)

Amiga üzerinde kodlama yapacaksan StormC V4 (tüm 68k ailesine compile edebiliyor) var. Doğru düzgün bir ide ile birlikte geliyor. Hatta intuition editörü stormWizard ile birlikte geliyor (open source olmuş). StormC5 çıkınca bu ara fiyatı da düştü çok. (v5, os4 için) Yani amigada C stormC'dir bence :D

AstecC ve SASC de denedim, zor işler :D Old School 80's programming stayla :)

Os3,2 ve 1'in gui kütüphaneleri kısmen geri uyumlu. Elbette her üç os'da da çalışsın dersen arabirimi çok basit tutman gerekir. eğer wb için birşeyler kodluyorsan os2 ve 3 uyumluluğu tutturmak kolay, ama 1.3'e inmek artık windows3.1 desteklemek gibi. Commandline tool kodlayacaksan sorun yok. Aynı şekilde wb'den bağımsız fullscreen exe'ler yapacaksan yine uyumluluk konusunda sorun yok.

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #4 : 19 Mart 2016, 17:23:03 »
Dostum açıklamaların harika. Internet konusunda gerekirse bir vampire2 ile kablosuz Ethernet alıp internete gireceğim benim istediğim pc ye bulaşmadan oturup amiganın başında C veya C++ ile bir diskmag yazmak. Bunun için donanıma bulaşacağımı zannetmiyorum. Birkaç resim yazılar ve tabi çalışan uygulamanın menüsü. Hatta Türkçe İngilizce birşeyler yapmak. Maksat Amiga da birşeyler üretmek. Ayrıca os 1.x uyumluluğunun mesele olduğunu anladım os 3.x uyumu sağlayayım benim için yeterli. Bunun için bile ne Zaman boş vakit olur bilemiyorum. Bundan dolayı Custom chiplere bulaşmayacağım tabiki amiganın guisiyle menülü bir diskmag benim istediğim. İlk başta müsait bir Zaman vampire2 siparişi vermek bunu kurmak olacak. Ardından WiFi ethernette bulduktan sonra disket tak çıkar yapmaktan başka os 3.x kullanmak olacak ardından kahvemi alıp biraz pencerelerle C kassam benim üst noktam bu :) bir de Amstrad cpc ye harici bir usb stickten çalışan fdd emulator takarsam küçücük bir demo yaparsam retro da da üst noktamı gerçekleştirmiş olacağım ;) sonra emekli olabilirim sanırım :) bir pdf dergi düşüncem de var ama bunları yapmadan pdf e bulaşmam :)
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
-----

Çevrimdışı madcat

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 19 Mart 2016, 20:02:58 »
Ben uzun süre GCC'nin GeekGadgets portunu kullandım:

http://ftp.sunet.se/pub/aminet/dev/gg/0README-GG.txt

Free software, kullanımı Linux versiyonuyla aynı, oldukça iyi bir compiler.

Yalnız harddisk, bellek, cpu olmadan base A600 ile biraz zor olabilir. UAE altında geliştirmeyi yapıp, final binary'yi a600'de test etmek tercih edilebilir. En azından harddisk şart C için.

Yalnızca intuition.library (sadece 1.3 fonksiyonları) kullanırsan arayüz her sürümde çalışır. Ancak baya limitli oluyor öyle. Doğru düzgün bir listview falan yok. Sadece 3.x uyumlu olması yeter diyorsan, MUI kullan. Çok güçlü ve kolay bir arayüz kitaplığı, bir sürü widget destekliyor.

Library'ler için Amiga Rom Kernel Reference Manual dökümanları lazım. Internette PDF olarak mevcut. Özellikle RKRM - Devices dökümanı tüm hardware'i anlatıyor, grafik chiplerinin registerlarından disk üzerindeki blockların low level formatına kadar.

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #6 : 19 Mart 2016, 22:06:34 »
Şu anda 3.1 rom ve 8gb hdd var. Vampire2 almayı düşünüyorum. 3.x uyumu yeter diyorum Mui araştıracağım. Teşekkürler Nascar ve ref
-----