Gönderen Konu: En iyi Amiga demosu...  (Okunma sayısı 7306 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
En iyi Amiga demosu...
« : 05 Şubat 2018, 23:44:31 »
...sizce hangisi?
Benim adayım:
Tulou'nun Gerp 2018 için hazırladığı AGA demo. Çıtayı pek yükseğe çıkarmışlar.
Sanırım birinci olacaklardır bu demoyla. Müzik inanılmaz ve senkronizasyonu mükemmel.

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: En iyi Amiga demosu...
« Yanıtla #1 : 06 Şubat 2018, 05:08:17 »

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #2 : 06 Şubat 2018, 07:15:27 »
Tabii ki Starstruck.  8)

+1

Benim nazarımda Starstruck bütün demo platformları dahil şekilde "best demo ever" ünvanına sahip

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 06 Şubat 2018, 11:02:17 »
060 baska bir ise yariyor mu zaten? Elbette starstruck.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 06 Şubat 2018, 13:08:46 »

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 07 Şubat 2018, 15:57:11 »
Bence 'Megademo'lar hepsini ezer geçer, birkaç örnek

doktor seni ciddiye almadık :D

elbet hormonsuz bir amigada yapılan işleri görmek daha keyifli. Bu sebepten starstruck (yamulmuyorsam 060 istiyordu o) bende bir "doyum" yaratmıyor. Limitasyonlar önemli, yoksa adı amiga kendi nedir belli değil, hele ki bugün vampire gibi kartlarla amiga500 bile pc hızlarına ulaşacak neredeyse.

stock amiga demoları:

ve elbette OCS için desert dream:

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 07 Şubat 2018, 16:42:49 »
Şaka maka, şirin mi şirin şu standart A500 demolarını severim;

Lemon - Groovy!

Melon Design - How 2 Skin A Cat

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2018, 17:30:41 »
Bu sebepten starstruck (yamulmuyorsam 060 istiyordu o) bende bir "doyum" yaratmıyor.

060 68K bir islemci degil mi? 040' a kadar base proccesor kullanmis Amiga, onlar da Amiga degil mi yani? Amiga' nin Amiga sayilmasi icin 68000 ya da 020 mi kullanmasi gerekiyor? Ppc desen eyvallah ama 68K Amiga' dir. Ayrica demo AGA uzerinde calsiyor. RTG destekli bir demo olsa hadi ona da eyvallah.

Adamin favori bilgisayarindaki en renkli kisim etiketi. Gelmis burada doyumdan bahsediyor  ;D

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 08 Şubat 2018, 11:02:33 »
Ref için Amiga demek A500 demek ki satış rakamlarına bakıldığında aslında çok da yanlış sayılmaz.

Ama bence de 060'lı demo bir Amiga demosudur. PowerPC kullanan Amiga demosu var mıdır bilmiyorum ama bunu da ben kabul etmezdim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 08 Şubat 2018, 11:11:07 »
PowerPC kullanan Amiga demosu var mıdır bilmiyorum ama bunu da ben kabul etmezdim.

Sunlar var http://ada.untergrund.net/?p=demos&y=0&c=0&h=7&v=0 Hatta buyuk kismi RTG bile destekliyor. Elbette bunlara Amiga demosu demek cok dogru olmaz. Cogu cross platform zaten.

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #10 : 23 Nisan 2019, 14:05:02 »
Starstruck'çılar... hele bir bakın buraya!

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #11 : 24 Nisan 2019, 09:22:38 »
060 68K bir islemci degil mi? 040' a kadar base proccesor kullanmis Amiga, onlar da Amiga degil mi yani? Amiga' nin Amiga sayilmasi icin 68000 ya da 020 mi kullanmasi gerekiyor?

Biri bana laf atmış alüü. Doktor beni tam olarak anlamış, ben A500 tercih eden biriyim. A1200'e 060 kullanan bir demo görünce insan soruyor, neden a4000 (alice çipi var) demosu yapmamışlar acaba? diye. Yani eğer sıkıştığın yerde donanımı genişletiyorsan neden sonuna kadar gitmedin? Belki PC demosu yazmalıydın?

yani 060'a normalde lafım yok. Hatta severim 060'ı ama scene söz konusu olduğunda kırmızı çizgimiz 7mhz. :D

Yine söylüyorum, "demo söz konusu olunca", kafamda bir limit çizmeyi seviyorum, Bu da amiga ecs (1MB chip) + 7mhz 68000 işlemci. Sebep? Scene'in bir yarış, bir kapışma kültürü var. Eğer ki kuralları ben kafama göre belirliyorsam kimden daha iyi yaptığımı nasıl bileceğim? Starstruck güzel demo ama ne kadar güzel ölçemiyorum. "Oha bunu nasıl yapmış?!" diye heyecanlanamıyorum.

Bu sebepten, Eon benim için gerçek bir scene demosudur ve ringdedir. Starstruck'ın da değeri var elbette, ama hiç bulaşmaması gereken bir ligde oynamaya çalışmış, PC'yi kendine rakip almış bir demodur. Onu amiga sistemlerde kodlama yapan gruplarla karşılaştırmam haksızlık olur. FPU olmadan o vektörü çiz, konuşalım sonra. Diğer taraftan adamlar starstruck'ı 2018'de tamamlayabildiler ancak. Daha öncekiler hep yarımdı. Son halini izlemediyseniz buyrun: https://www.youtube.com/watch?v=eqnZH7Pa3vo  Daha önce atari falcona port edilen kodu amigaya geri taşımışlar gibi :D

Eon güzel demo. Bu bende doyum yarattı işte. Mis.50 fps 100 adet poligon doldurmayı görünce "Oha bunu nasıl yapmış" dedim. Sonra limitleri gözlemlemeye çalışırım. Neden bu kadın karanlıkta dans ediyor? Çünkü siyah alanları doldurmak parça parça renkli alanları doldurmaktan daha kolay. Demekki limit orada biryerlerde. Şimdi birisi 50fps'de bütün ekranı doldurmaya çalışacak mesela. Onu bekliyeceğiz hep birlikte.

Neyse Eon'un development notlarından bir bölüm paylaşayım:
"
- We hit every documented hardware bug on OCS in this demo more than once

- The song can't fit in chip memory all at once (the module is 559K in size)

- We built so much tooling for this demo that it is kind of ridiculous: a register allocating assembler, a new linker, an emulator version with memory protection and instruction level trace profiling, the scene packing tools...
"

Son olarak, Eon'u neden bu kadar sevdim? Çünkü gizli merakım modern dans :D Bir Angelin Preljocaj takipçisi olarak, sondaki modern dans figürleri, güzel bir kamera kullanımı ile birlikte sunulmuş. Demonun teknik kalitesinin üzerine zayıf olduğum yerden de vurmuş. Demoyu ilk izlediğimde hemen açıp aklımdaki birkaç videodaki figürleri karşılaştırdım, ama kaynağı bulamadım. Bu figürler ustalıkla performe edilmiş, raslantısal olmayan figürler. Bir ara birileri bunları mocap almış belli ki. TBL nerden bulmuş bunları açıklamıyor.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 24 Nisan 2019, 16:14:31 »
Sinema filmlerini de festival de cannes kriterlerine gore mi izliyorsun? Bana ne yahu competition ruhundan, ben tuketiciyim burada. Eon rafine bir demo, teknik anlaminda tbl' in geldigi son nokta eyvallah fakat mutfagi beni ilgilendirmiyor.

Ben ucuz antistatik poset pesindeyim, millet ac ac!

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #13 : 25 Nisan 2019, 02:05:44 »
Scene Wars'da bitmeyen savaşlar; hangi donanım scene'dir? Scene camiası sallamayacak olsa da benim için oldukça basit bir konu bu: scene demoları home computer'lar için yapılır, sabit donanım ile seri üretime geçmemiş, insanların çoğunluğunun evinde kullanmadığı sisteme demo yapılmaz, yapılsa da scene demosu olmaz [SG yada Deep Blue'ya da demo yapılsın o halde =)]. Amiga'nın home computer'ları bellidir:

OCS [A500]
ECS [A600]
AGA [A1200]

Bu cihazların da stok donanımlarının kullanılması elzemdir, yoksa 50 farklı alt kategori oluşturulması gerekir ve konu anlamsızlaşır. TBL'un Eon'i 1 MB Ram gerektiriyor ancak bu, liste dışı kaldığı anlamına gelmiyor, çünkü A500'ün çıkışından kısa süre sonra 1MB standart hale gelmişti ve aktif dönemindeki programların çoğu 1 MB ile çalışıyor.

Eon'e gelince, son yılların en iyi Amiga demolarından olduğu kesin bence, 2 gündür onlarca kez izledim ve hala doyamadım. TBL'un demoları görsel ve işitsel olarak hep estetik olurlar ama bu kez estetiği teknik ile de çok iyi birleştirmişler, kadının dönüşümünden başlayarak polygon transformation kısımları harika gerçekten. Bu demoyu 1991'de görseydik ağzımızın açık kalacağı kesindi.

Son olarak, Eon'u neden bu kadar sevdim? Çünkü gizli merakım modern dans :D Bir Angelin Preljocaj takipçisi olarak, sondaki modern dans figürleri, güzel bir kamera kullanımı ile birlikte sunulmuş. Demonun teknik kalitesinin üzerine zayıf olduğum yerden de vurmuş. Demoyu ilk izlediğimde hemen açıp aklımdaki birkaç videodaki figürleri karşılaştırdım, ama kaynağı bulamadım. Bu figürler ustalıkla performe edilmiş, raslantısal olmayan figürler. Bir ara birileri bunları mocap almış belli ki. TBL nerden bulmuş bunları açıklamıyor.

İlk gördüğümde bana modern danstan çok kata gibi göründü  :D Hatta hangi uzakdoğu filminden alıntı olduğunu düşündüm. Modern dans demişken; A500'de bir yarış oyunu vardı ve introsu birbiri ile alakasız random animasyonlardan oluşuyordu, animasyonların bir kısmı da yine bir kadının [gölge olarak tek renk] dans figürleri idi, dünden beri oyunun ismini hatırlamaya çalışıyorum ama sonuç yok [oyun da çok garipti cidden, 1 km. falan dümdüz gittikten sonra yukarıda bir ok işareti çıkardı, zamanında okun gösterdiği yöne basarsan virajı dönebilirdin [virajlarda hep 90 derece idi]]...

Çevrimdışı Alpyre

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #14 : 25 Nisan 2019, 09:58:00 »
Modern dans demişken; A500'de bir yarış oyunu vardı ve introsu birbiri ile alakasız random animasyonlardan oluşuyordu, animasyonların bir kısmı da yine bir kadının [gölge olarak tek renk] dans figürleri idi, dünden beri oyunun ismini hatırlamaya çalışıyorum ama sonuç yok [oyun da çok garipti cidden, 1 km. falan dümdüz gittikten sonra yukarıda bir ok işareti çıkardı, zamanında okun gösterdiği yöne basarsan virajı dönebilirdin [virajlarda hep 90 derece idi]]...

Bahsettiğin oyun Burning Rubber.