060 68K bir islemci degil mi? 040' a kadar base proccesor kullanmis Amiga, onlar da Amiga degil mi yani? Amiga' nin Amiga sayilmasi icin 68000 ya da 020 mi kullanmasi gerekiyor?
Biri bana laf atmış alüü. Doktor beni tam olarak anlamış, ben A500 tercih eden biriyim. A1200'e 060 kullanan bir demo görünce insan soruyor, neden a4000 (alice çipi var) demosu yapmamışlar acaba? diye. Yani eğer sıkıştığın yerde donanımı genişletiyorsan neden sonuna kadar gitmedin? Belki PC demosu yazmalıydın?
yani 060'a normalde lafım yok. Hatta severim 060'ı ama scene söz konusu olduğunda kırmızı çizgimiz 7mhz.
Yine söylüyorum, "demo söz konusu olunca", kafamda bir limit çizmeyi seviyorum, Bu da amiga ecs (1MB chip) + 7mhz 68000 işlemci. Sebep? Scene'in bir yarış, bir kapışma kültürü var. Eğer ki kuralları ben kafama göre belirliyorsam kimden daha iyi yaptığımı nasıl bileceğim? Starstruck güzel demo ama ne kadar güzel ölçemiyorum. "Oha bunu nasıl yapmış?!" diye heyecanlanamıyorum.
Bu sebepten, Eon benim için gerçek bir scene demosudur ve ringdedir. Starstruck'ın da değeri var elbette, ama hiç bulaşmaması gereken bir ligde oynamaya çalışmış, PC'yi kendine rakip almış bir demodur. Onu amiga sistemlerde kodlama yapan gruplarla karşılaştırmam haksızlık olur. FPU olmadan o vektörü çiz, konuşalım sonra. Diğer taraftan adamlar starstruck'ı 2018'de tamamlayabildiler ancak. Daha öncekiler hep yarımdı. Son halini izlemediyseniz buyrun:
https://www.youtube.com/watch?v=eqnZH7Pa3vo Daha önce atari falcona port edilen kodu amigaya geri taşımışlar gibi
Eon güzel demo. Bu bende doyum yarattı işte. Mis.50 fps 100 adet poligon doldurmayı görünce "Oha bunu nasıl yapmış" dedim. Sonra limitleri gözlemlemeye çalışırım. Neden bu kadın karanlıkta dans ediyor? Çünkü siyah alanları doldurmak parça parça renkli alanları doldurmaktan daha kolay. Demekki limit orada biryerlerde. Şimdi birisi 50fps'de bütün ekranı doldurmaya çalışacak mesela. Onu bekliyeceğiz hep birlikte.
Neyse Eon'un development notlarından bir bölüm paylaşayım:
"
- We hit every documented hardware bug on OCS in this demo more than once
- The song can't fit in chip memory all at once (the module is 559K in size)
- We built so much tooling for this demo that it is kind of ridiculous: a register allocating assembler, a new linker, an emulator version with memory protection and instruction level trace profiling, the scene packing tools...
"
Son olarak, Eon'u neden bu kadar sevdim? Çünkü gizli merakım modern dans
Bir Angelin Preljocaj takipçisi olarak, sondaki modern dans figürleri, güzel bir kamera kullanımı ile birlikte sunulmuş. Demonun teknik kalitesinin üzerine zayıf olduğum yerden de vurmuş. Demoyu ilk izlediğimde hemen açıp aklımdaki birkaç videodaki figürleri karşılaştırdım, ama kaynağı bulamadım. Bu figürler ustalıkla performe edilmiş, raslantısal olmayan figürler. Bir ara birileri bunları mocap almış belli ki. TBL nerden bulmuş bunları açıklamıyor.