Ben bu tip olaylara sınıfsal temelde bakma eğilimindeyim. Eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı yerde bence kimse başarılı diye övgüyü hak etmiyor. Bugün Robert Kolej'in yıllık ücreti ne kadar? 100 bin tl'den aşağı olmasa gerek. Robert Kolej'e girebilecek kadar akademik başarı gösterbilmiş çocuklardan (ki o da zor iş) ailesinde yıllık 100 bin tl'yi lise eğitimine veremeyecek olanını (defakto) daha değersiz ve başarısız ilan eden sistemi reddetmek lazım. Yaklaşık zeka, heves ve yetenek seviyesindeki çocuklardan ailesi gerek maddî, gerekse de kültürel olarak daha zengin olanını övmek diğerlerine haksızlık. Tabii bu noktaya ben kendi hikayemden ve deneyimlerimden hareketle varıyorum, siz söylemeden veya düşünmeden kendim söyleyeyim ama bu vardığım nokta çok rahat genelleştirilebilir. Ülke sınıf bilinçsiz aileler ve onların zeki çocuklarıyla dolu. Bunlar Robert Kolej'in adını duymamış insanlar. Özetle kaliteli ve nitelikli eğitim olanaklarına ulaşabilmek maalesef ülkemizde çok küçük bir azınlığın elde edebildiği bir şans. Bu şansın ne kadar iyi ve verimli kullanılabildiği de apayrı bir tartışma konusu. Von Braun denmiş, Von Braun onu Macaristan'ın en iyi Amerikan sömürge kolejine yollayabilecek çaptaki burjuva bir aileden mi geliyordu acaba? Sanmam. Muhtemelen ailesi sosyalist, kendisi de doğal dahi idi. Ayrıcalıklı bir zümrenin elit evladı değildi yani, bizdeki başarılı diye övülen örenekler genelde bu sınıfsal ayrıcalıktan faydalanmayı bilen kimselerdir. Tabi aynı imkanlara sahip olup onu kullanamayan da var, onlar arasında bir yerlere gelenler övülebilirler belki.