Gönderen Konu: Adam Olacak Çocuk Kodundan Bellidir.  (Okunma sayısı 4209 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Adam Olacak Çocuk Kodundan Bellidir.
« : 09 Nisan 2020, 22:16:34 »
Herşey 1985 yılının o meşhur kışına girerken başladı. O zamanlar henüz 14 yaşında genç bir Robert College O3A sınıfı öğrencisi olan Emin Gün SİRER, kısa bir süre önce aldığı Commodore 64 bilgisayarı ile yeni ufuklara yelken açmaya başlamıştı. Bilgisayarlar ve kodlama çok ilgisini çekiyordu. Ama ilgisini yine o kadar çeken bir başka konu daha vardı:Borsa. Yine o yıllarda yeni yeni kuruluş çalışmaları tamamlanan IMKB dolayısıyla oldukça heyecanlı olan genç Emin Gün, kodlama ve borsa hobilerini bir potada eritmeye karar vererek klavyenin başına geçer. Velhasıl sonuçta; Eğitimde Bilgisayar Dergisi'nin 1985 yılının Aralık sayısında yayınlanacak olan Commodore 64 için BORSA OYUNU programı ortaya çıkar.

Aradan yıllar geçer. 2020 yılının Corona/Covid-19 günlerinin yaşandığı bir dönemde değerli hocamız İsmail Hakkı POLAT bir Facebook duyurusunda, o genç ve borsa tutkunu Emin Gün'ün Prof. titriyle konuk olarak katılacağı, kriptoparalara giriş ders duyurusunu paylaşır. Bunu gören Alcofribas, duyurudaki Emin Gün SİRER ismine takılır... Kimdi kimdi kimdi sorusu üç saniye kadar beynini kemirir... Bu üç saniyelik sürede; hipokampusta, prefrontal kortekste ve amigdalada yoğun bir faaliyet vardır. Ve mutlu son: EVREKA!!!Bu Emin Gün o Emin Gün! Adam Olacak Çocuk Kodundan Bellidir!

Hani insan iki hobisini harmanlar da... Ama bu kadar mı olur kardeşim! Sen kalk C64 ve Borsa ile gir ve 35 sene sonra kriptopara ile çık.  :) Neredeeeeeeenn Nereyee!!!

https://www.facebook.com/ismailhakkipolat/posts/10157434226639538

Alıntı
#COVID19 nedeniyle online sürdürdüğümüz #KriptoparalaraGiriş dersi bu hafta herkese açık. Cornell Üniversitesi Öğr. Üyesi ve AvaLabs Kurucusu Prof. Emin Gün Sirer'in konuk olacağı ve Yeni Nesil Kriptoparalar'ı konuşacağımız derse hepinizi bekleriz. 
Canlı Yayın: Cuma 14:30 @ Zoom
https://us04web.zoom.us/j/358587281

Bu da bahse konu olan dersin youtube bağlantısı

Daha fazla nostaljik dergi için: https://retrojen.org/lib/mag/

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Adam Olacak Çocuk Kodundan Bellidir.
« Yanıtla #1 : 09 Nisan 2020, 22:51:33 »
Çok acayip bir topluluk, övünç kaynağı ama biraz da buruk bir övünç. Sosyal, kültürel, bilimsel, ekonomik, birçok açıdan uygun ekosistem tesis edilemediği için von braun'ların ekmeğini hep başkaları yiyor gibi geliyor sanki. Neyse içinizi karartmayayım tebrik edip bitireyim.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2020, 23:22:09 »
Ben bu tip olaylara sınıfsal temelde bakma eğilimindeyim. Eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı yerde bence kimse başarılı diye övgüyü hak etmiyor. Bugün Robert Kolej'in yıllık ücreti ne kadar? 100 bin tl'den aşağı olmasa gerek. Robert Kolej'e girebilecek kadar akademik başarı gösterbilmiş çocuklardan (ki o da zor iş) ailesinde yıllık 100 bin tl'yi lise eğitimine veremeyecek olanını (defakto) daha değersiz ve başarısız ilan eden sistemi reddetmek lazım. Yaklaşık zeka, heves ve yetenek seviyesindeki çocuklardan ailesi gerek maddî, gerekse de kültürel olarak daha zengin olanını övmek diğerlerine haksızlık. Tabii bu noktaya ben kendi hikayemden ve deneyimlerimden hareketle varıyorum, siz söylemeden veya düşünmeden kendim söyleyeyim ama bu vardığım nokta çok rahat genelleştirilebilir. Ülke sınıf bilinçsiz aileler ve onların zeki çocuklarıyla dolu. Bunlar Robert Kolej'in adını duymamış insanlar. Özetle kaliteli ve nitelikli eğitim olanaklarına ulaşabilmek maalesef ülkemizde çok küçük bir azınlığın elde edebildiği bir şans. Bu şansın ne kadar iyi ve verimli kullanılabildiği de apayrı bir tartışma konusu. Von Braun denmiş, Von Braun onu Macaristan'ın en iyi Amerikan sömürge kolejine yollayabilecek çaptaki burjuva bir aileden mi geliyordu acaba? Sanmam. Muhtemelen ailesi sosyalist, kendisi de doğal dahi idi. Ayrıcalıklı bir zümrenin elit evladı değildi yani, bizdeki başarılı diye övülen örenekler genelde bu sınıfsal ayrıcalıktan faydalanmayı bilen kimselerdir. Tabi aynı imkanlara sahip olup onu kullanamayan da var, onlar arasında bir yerlere gelenler övülebilirler belki.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2020, 23:59:21 »
Ben bu tip olaylara sınıfsal temelde bakma eğilimindeyim. Eğitimde fırsat eşitliğinin olmadığı yerde bence kimse başarılı diye övgüyü hak etmiyor. Bugün Robert Kolej'in yıllık ücreti ne kadar? 100 bin tl'den aşağı olmasa gerek. Robert Kolej'e girebilecek kadar akademik başarı gösterbilmiş çocuklardan (ki o da zor iş) ailesinde yıllık 100 bin tl'yi lise eğitimine veremeyecek olanını (defakto) daha değersiz ve başarısız ilan eden sistemi reddetmek lazım. Yaklaşık zeka, heves ve yetenek seviyesindeki çocuklardan ailesi gerek maddî, gerekse de kültürel olarak daha zengin olanını övmek diğerlerine haksızlık. Tabii bu noktaya ben kendi hikayemden ve deneyimlerimden hareketle varıyorum, siz söylemeden veya düşünmeden kendim söyleyeyim ama bu vardığım nokta çok rahat genelleştirilebilir. Ülke sınıf bilinçsiz aileler ve onların zeki çocuklarıyla dolu. Bunlar Robert Kolej'in adını duymamış insanlar. Özetle kaliteli ve nitelikli eğitim olanaklarına ulaşabilmek maalesef ülkemizde çok küçük bir azınlığın elde edebildiği bir şans. Bu şansın ne kadar iyi ve verimli kullanılabildiği de apayrı bir tartışma konusu. Von Braun denmiş, Von Braun onu Macaristan'ın en iyi Amerikan sömürge kolejine yollayabilecek çaptaki burjuva bir aileden mi geliyordu acaba? Sanmam. Muhtemelen ailesi sosyalist, kendisi de doğal dahi idi. Ayrıcalıklı bir zümrenin elit evladı değildi yani, bizdeki başarılı diye övülen örenekler genelde bu sınıfsal ayrıcalıktan faydalanmayı bilen kimselerdir. Tabi aynı imkanlara sahip olup onu kullanamayan da var, onlar arasında bir yerlere gelenler övülebilirler belki.

@68k bahsettiğin hususlar elbette önemli. Lakin böyle bir başlığın ve hatta bu forumun konusu olduğunu düşünmüyorum. @Attilan kendi zaviyesinden örneklemiş ve latife yapmış. İlk mesajın ana konusu ise; 35 sene önce borsa konulu bir C64 oyunu yazıp, 35 sene sonra o konuyla ilintili sayılabilecek kriptoparalar alanında ders verecek olmak. Burada sadece bir tespit ve hoş bir anekdot var. O da; bağlamdan kopmadan istikrarlı bir şekilde hobilerini devam ettirmek ve sonrasında o alanda profesyonel olmak. Senin dikkat çektiğin şekilde okuduğu okul yüceltilmiyor veya bir başarı öyküsü anlatılmıyor. Eğer Borsa Oyunu'nun açıklamasında bu bilgiler farklı olsaydı onları yazardım. Metin biraz esprili olsun diye eldeki satırarası bilgileri böyle gazete haberi tadında kurguladım. 

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 10 Nisan 2020, 00:11:33 »
@ssg Twitter'da paylaşınca iş büyümüş :) Emin Bey de sağolsun ne kadar mutlu olduğunu belirten bir mesaj yolladı.

https://twitter.com/el33th4xor/status/1248337401170341890?s=20

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #5 : 10 Nisan 2020, 00:27:08 »
Alıntı
Lakin böyle bir başlığın ve hatta bu forumun konusu olduğunu düşünmüyorum.
Bence konusu çünkü işin özü veya bir tarafı tamamen sınıfsal ama bu tarafı tabulaştırılır, hiç değinilmez, yokmuş gibi yapılır, herkes eşitmiş de bazıları daha zeki veya çalışkan olduğu için daha başarılıymış gibi övülür. Halbuki bu konular etle tırnak gibidir, birbirinden ayrı ele alınamaz. Ben buna itiraz ederim her zaman ve her zeminde  8) Neyse...

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 10 Nisan 2020, 02:08:03 »
Von Braun denmiş, Von Braun onu Macaristan'ın en iyi Amerikan sömürge kolejine yollayabilecek çaptaki burjuva bir aileden mi geliyordu acaba? Sanmam. Muhtemelen ailesi sosyalist, kendisi de doğal dahi idi. Ayrıcalıklı bir zümrenin elit evladı değildi yani, bizdeki başarılı diye övülen örenekler genelde bu sınıfsal ayrıcalıktan faydalanmayı bilen kimselerdir.

Bunu teyit etmek istedim. Bana pek ayrıcalıksız gibi görünmedi. Wikipedia'ya göre Von Braun soylu bir ailenin 3 oğlundan biriymiş. Doğuştan Freiherr (baron) ünvanını taşıyormuş. Babası iç işleri bakanlığında çalışıyor ve politikacıymış. Annesi asil bir aileden geliyormuş. Kral III. Philip ve  III. Edward'la akrabalığı var.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2020, 03:37:25 »
Von Braun denmiş, Von Braun onu Macaristan'ın en iyi Amerikan sömürge kolejine yollayabilecek çaptaki burjuva bir aileden mi geliyordu acaba? Sanmam. Muhtemelen ailesi sosyalist, kendisi de doğal dahi idi. Ayrıcalıklı bir zümrenin elit evladı değildi yani, bizdeki başarılı diye övülen örenekler genelde bu sınıfsal ayrıcalıktan faydalanmayı bilen kimselerdir.

Bunu teyit etmek istedim. Bana pek ayrıcalıksız gibi görünmedi. Wikipedia'ya göre Von Braun soylu bir ailenin 3 oğlundan biriymiş. Doğuştan Freiherr (baron) ünvanını taşıyormuş. Babası iç işleri bakanlığında çalışıyor ve politikacıymış. Annesi asil bir aileden geliyormuş. Kral III. Philip ve  III. Edward'la akrabalığı var.

Yanlış ata oynamışız  ;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 10 Nisan 2020, 03:50:26 »
Twitter'da; aynı dönemden okul arkadaşı Hikmet Hükümenoğlu da yine Commodore 64 için kendi yazdığı Boom oyununu sormuş. O da bulunsun burada.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #9 : 10 Nisan 2020, 08:32:43 »
Dergi arkeolojisinin bir meyvesi daha. Hem de sadece 200 kelimede. Bravo Alcofribas!