Gönderen Konu: Amiga 500 Grafik Sorunu (Videolu) (ÇÖZÜLDÜ)  (Okunma sayısı 6035 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
Amiga 500 Grafik Sorunu (Videolu) (ÇÖZÜLDÜ)
« : 10 Haziran 2020, 10:05:28 »
Selam,

A500'de videoda göstermeye çalıştığım şekilde bir sorun yaşıyorum. Bütün oyunlarda olmayan, bazılarında hiç olmayan, bazılarında ekranın kısıtlı kesimlerinde benzer artifiactlar şeklinde gerçekleşen, en ağır hali videoda görüldüğü şekilde Lotus-1'de yaşanan bu problemin kaynağı ne olabilir, Agnus mu, Denise mi, başka bir şey mi?

[Not: Söz konusu chipleri ve 68k'yı soketlerinden söküp tekrar sıkıca taktım, tabii bu arada kontakt spray'i ile temizledim. DoctorAmi ile ramtest yaptım, sorun bulmadı. Başka da troubleshooting yap(a)madım henüz.]

Videosu şurada, buyrun:

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Amiga 500 Grafik Sorunu (Videolu)
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2020, 10:15:46 »
Capacitors! Capacitors! Capacitors!

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #2 : 10 Haziran 2020, 10:51:53 »
LOL İsmail Türüt'e bağlamış ballmer abimiz.

Kapasitör değiştirmede şöyle bir takım sıkıntılar var,

- arızalıp cap'i tespit etmek zor,
- kaliteli marka bulmak zor, çok zor,
- birinci maddeye bağlı olarak hepsini birden değiştirmek bayağı bir iş

Mesela abi senin bildiğin gibi birkaç ay önce 1084s'in EHT'sini değiştirmiştim ve görüntü düzelmişti ama bu sefer seste sıkıntı başladı. Sese bakan opamp'larda acayip gürültü var, %90 besleme katındaki caplerden ve/veya GND probleminden oluyor ama devrede sayısız cap var, hangi birini değiştireceksin :( Mesela tek bir satıcıda atıyorum japon ELNA veya rubycon 1084s recap kit olsa düşünmeden alırım da ayrık mağazalardan uğraşmak işin tadını kaçırıyor.

Gene de A500 için bu ihtimal bozuk bir Agnus veya Denise'ten çok daha iyi. İnşallah dediğin gibi caplerdendir, teşekkürler.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 10 Haziran 2020, 11:09:02 »
Alıntı
- arızalıp cap'i tespit etmek zor,
- kaliteli marka bulmak zor, çok zor,
- birinci maddeye bağlı olarak hepsini birden değiştirmek bayağı bir iş

Ya kalitelisine ne bakıyorsun, değiştir cap'lerin hepsini. A500'dekiler zaten davul gibi kocaman, kolayca değişir. Al direnc.net'ten sanwa'ları daya gitsin. 1000 saat rahatsın.
Cap'leri değiştir tabi ama ben de oyumu denise'den yana kullanıyorum. Yedek sağlam amiga 500 yok mu sende, çipleri değiştirip denemelik? Ne biçim bir retrocusun? Bir de "68k" diye nick yapmışsın. Eğer bu da değilse chipram'e bakman gerek, ısınan ram var mı? Agnus olsa açılmaz makine büyük ihtimal.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #4 : 10 Haziran 2020, 18:21:15 »
Alıntı
Yedek sağlam amiga 500 yok mu sende, çipleri değiştirip denemelik? Ne biçim bir retrocusun? Bir de "68k" diye nick yapmışsın.

yıllardır böyle fırça yemiyordum eline sağlık  ;D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 11 Haziran 2020, 06:01:38 »
Alıntı
Yedek sağlam amiga 500 yok mu sende, çipleri değiştirip denemelik? Ne biçim bir retrocusun? Bir de "68k" diye nick yapmışsın.

yıllardır böyle fırça yemiyordum eline sağlık  ;D

hahaha :D şakaydı o atarlanma elbette, ama bu retroda herşey çifter çifter hatta mümkünse üçer dörder bulunmalı evde.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #6 : 11 Haziran 2020, 07:04:23 »
İçerde A500 anakartını 600 TL'ye, dılarda da Super Denise'i 60$'a yok satanlar da öyle diyordu :)

https://shop.myamigashop.com/products/ecs-super-denise-csg-390433-02-8373r4pd-commodore-amiga-500-2000-2000hd-2500-3000

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #7 : 11 Haziran 2020, 07:52:34 »
Bu arada recap işine giriştim ama kurşunsuz lehim belası eziyete döndü. Elimdeki takım taklavatla (dandik emici pompa, orta kalite solder wick, kaliteli japon kalem 25w havya, dandik bim malı yüksek watt'lı havya) bu tip (RoHS mudur nedir) lehim sökülmüyor, bu konuda tavsiye alabilirim.

100pF EMI filtrelerin dibi pislik içindeydi, sanki akmış gibi. Yalnız bu malzeme yerine cap koysak olur mu bilemedim, fikri olan?  ::)

Gerçi expansion'a gidiyormuş, değiştirmek elzem mi bilemedim. Acaba bozuk sandığım trapdoor 512k exp. da bu yüzden mi çalışmıyor  :o

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2020, 09:14:59 »
Bu arada recap işine giriştim ama kurşunsuz lehim belası eziyete döndü. Elimdeki takım taklavatla (dandik emici pompa, orta kalite solder wick, kaliteli japon kalem 25w havya, dandik bim malı yüksek watt'lı havya) bu tip (RoHS mudur nedir) lehim sökülmüyor, bu konuda tavsiye alabilirim.
Lehim sökmek için ZD211 kullanıyorum ve parasına göre mükemmel bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Lehim ve Pompanın ayrı ayrı olmasına göre çok verimli. Sökülmeyen lehimleri önce üzerinden tekrar lehimleyip söküyorum. Lehim tazelenince daha rahat sökülüyor. Daha geçen hafta bir tane 40pin header ve 2 tane Commodore Plus4 DIN7 power söktüm.

Dandik yüksek wattlı havya derken ne kadarlık birşey kastediyorsun bilmiyorum ama ben 30watt üzeri havyayı kesinlikle kullanmam.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2020, 17:56:29 »
Abi dediğin gibi yeni lehimle eskisini eritip karıştırak çekiyorum ben de ama delikte kalanları alabilmek tam bir ızdırap. Onu da 0,8 matkapla deliyorum ama o zaman da inatçı eski lehim delinirken zorlanıp PCB'de yerinde kalması gereken orjinal pad'i kopartacak diye ödüm kopuyor.

Bim havyası bu videodakinden, üzerinde 100W yazıyor, gerçekten daha hızlı ısınıyor ama daha yüksek ısılara ulaşıyor mu bilmiyorum.

https://www.youtube.com/watch?v=BBtvzssisBo

Ben de bunu daha çok pastaya batırdığım wick'i uygularken üstten basıyorum. Normalde uzun süre doğrudan uğraşılırsa PCB'yi yakacak gibi duruyor zaten.

O ZD211'den bana da lazım o halde, bakıyorum neymiş.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #10 : 12 Haziran 2020, 18:06:20 »
Aslında lehim sökmek için şöyle ZD915 gibi birşey almak lazım ama bu masrafı yapmadan şansımı deneyeyim dersen ZD211'in 50 lira civarı fiyatı riske atılabilir. Bunu pompa ve havyanın tümleşik olması gibi düşün.

https://www.direnc.net/zd-915-lehim-sokme-istasyonu

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #11 : 12 Haziran 2020, 19:32:27 »
Aslında istasyon hep lazım oluyor ama birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğum içinden çıkılmaz kritik ekonomik koşullarımda alamadım gitti.

Şimdilik 50 TL'lik modeli denesem yeter, teşekkür ederim.

Bir de şunu bırakayım sosyal medyada lastik-plastik vs kesen psikiyatrik makine videolarının retrocu versiyonu kabilinden:

https://twitter.com/AmigaPassion/status/1271469192882126850

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 13 Haziran 2020, 06:16:20 »
Abi dediğin gibi yeni lehimle eskisini eritip karıştırak çekiyorum ben de ama delikte kalanları alabilmek tam bir ızdırap. Onu da 0,8 matkapla deliyorum ama o zaman da inatçı eski lehim delinirken zorlanıp PCB'de yerinde kalması gereken orjinal pad'i kopartacak diye ödüm kopuyor.

matkapla falan olur mu ya? sakat iş.

Sorunun havya elbette. Isıyı sabit tutabilen bir havya gerekiyor ve evet ucuz değiller. Sen şimdi o havyayı ucunda kocaman bir kondansatör olan bir noktaya  basıyorsun ki o nokta da pcb'de ısıyı her yere yayıyor, senin havyandaki ısı aniden düşüyor, eğer havya ayarlı olduğu ısıya hareket ediyorsa bile çok yavaş yapıyor, lehim de macun gibi kalıyor. Havya dediğin sabit ısıda kalabilmeli, hızlı tepki verebilmeliymiş.

kaç watt gerekir onu bilemem. Ben tıpkı senin çektiğin eziyetleri çektikten sonra zamanında bir indirim yakalayıp miniware TS100 almıştım. O gün havya dertlerim son buldu.

İyi bir havya şart. Yanına bir de erime noktası hafif düşük bir lehim teli de koyarsan bu iş biter.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #13 : 13 Haziran 2020, 18:52:26 »

matkapla falan olur mu ya? sakat iş.

Sorunun havya elbette. Isıyı sabit tutabilen bir havya gerekiyor ve evet ucuz değiller. Sen şimdi o havyayı ucunda kocaman bir kondansatör olan bir noktaya  basıyorsun ki o nokta da pcb'de ısıyı her yere yayıyor, senin havyandaki ısı aniden düşüyor, eğer havya ayarlı olduğu ısıya hareket ediyorsa bile çok yavaş yapıyor, lehim de macun gibi kalıyor. Havya dediğin sabit ısıda kalabilmeli, hızlı tepki verebilmeliymiş.

kaç watt gerekir onu bilemem. Ben tıpkı senin çektiğin eziyetleri çektikten sonra zamanında bir indirim yakalayıp miniware TS100 almıştım. O gün havya dertlerim son buldu.

İyi bir havya şart. Yanına bir de erime noktası hafif düşük bir lehim teli de koyarsan bu iş biter.

Sendeki bu havya mı:

https://www.banggood.com/Digital-LCD-Prgramable-Solder-Iron-Station-Built-in-Acceleration-Sensors-with-STM32-Chip-Embedded-Interface-DC-5525-p-984214.html?akmClientCountry=TR&utm_source=google&utm_medium=cpc_ods&utm_campaign=arvin-led-sdsrm-view-led-content&utm_content=arvin&creative=346816639676&gclid=CjwKCAjw8pH3BRAXEiwA1pvMsW7mCUHzthqiSavX1VeS5DImV1yhinuF-Vs7iBGV1O4VmgZ-6Xw0DxoCerwQAvD_BwE

bangggood, alix'e filan havya almak için yanlış yerler olarak baktım hep. Bendeki kaliteli dediğim Japon malı goot kalem havya. Tabi antin kuntin özellikleri yok, düz 25w kalem havya. En büyük özelliği 3 gün fişte unutulsa dahi rezistansının yanmaması :o Demek sabit ısı tipi detaylar için bilinmedik markalar da alınabilirmiş, öneri için sağol. Çok da pahalı değilmiş aslında, şu dolar krizinden önce görmüştüm bunu, o zaman denk gelsem bu yorumuna hemen almıştım.

Şimdilik Fat Agnus soketi iki taraftan tornavidayla kavlatırken güven vermediğinden PLCC çıkarmak için gereken zımbırtı aparattan ve ZD211 siparişi verdim, bir de abime.net'e tarzanca yazdım bakalım ne olacak. Şu bahsettikleri memtest tool'u nasıl kullanıyoruz bu arada, sonsuz döngüde gidiyor sanırım bu, 1-1.5 saat çalıştı artık kapattım, sorun yok demek olsa kilitlenmişti diyerekten...

https://eab.abime.net/showthread.php?p=1407602#post1407602

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #14 : 13 Haziran 2020, 20:21:17 »
Bu da sıcak hava tabancasının maker versiyonu