Sevgili Bora66,
Her ne kadar işin elektroniğine aklım ermese de, çalışmalarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Titiz ve düzenli forum paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
Tam olarak ne duymam gerektiğini bilmediğim için emin değilim
İkisi arasında ciddi ses tonu farkı olduğunu da iddia eden çok, o kısmını bilemiyorum.
MOS 6581 çipi ve türevleri, sayısal olarak kontrol edilebilen "analog" bir filtreye sahip.
Bu filtre, üretildiği yıllardaki fabrika üretim bantı kalitesizliği itibariyle maalesef sorunlu. Aynı bantta üretilen her çip, bir önceki ve bir sonraki çip ile "filtre bazında" çok küçük farklılıklar içerebiliyor. Bu da, SID çipinin tasarım aşamasında arzu edildiği kadar
tutarlı çalışamamasına neden oluyor.
Bu ilginç duruma ek olarak, filtrenin giriş sinyaline "analogun doğası gereği" sürekli (continuous) ölçekte bir fonksiyon uyguladığını düşünürsek, her SID çipinin eskilerin deyimiyle "nevi şahsına münhasır" bir filtre karakterine sahip olması gayet doğaldır.
Bu bağlamda, elinizdeki SID çipinin içindeki analog filtrenin arızalı olup olmadığını anlamanızın tek yolu, hem çalışırlığını hem de filtre karakterini referans olarak kabul ettiğiniz (aynı revision) başka bir SID çıktısı ile karşılaştırmak olacaktır.
Ama SID'in iki besleme girişi var, 5V ve 9V (veya 12V) 6581 çoğunlukla breadbin kasalarda çıkıyor ve ikinci beslemesi 12V, 8550 ise daha yeni kasalarda var ve ikinci beslemesi 9V (hem de daha az ısınıyor)
SID, doğası gereği, çabuk ısınabilen bir çip. İster 12V isterseniz de 9V ile besleyiniz, sonuç itibariyle birkaç saat içinde çok ısınacaktır. Eğer SID'i bu forum üyelerinin geneli gibi C64 ile oyun oynamak için kullanacaksanız, her saat başı C64'ünüzü birkaç dakikalığına kapatmanızı öneririm. Eğer SID'i oyun amaçlı değil, uzun saatler süresince müzik yapmak için kullanacaksanız, bu durumda SID'i minik bir fan ile soğutmanızı tavsiye ederim. Bu soğutma, hem çipinizin ömrünü uzatacak hem de ısı değişimlerine çok duyarlı olan analog filtrenizin daha "istikrarlı" bir istikrarsızlıkla (!) çalışmasını sağlayacaktır.
Çalışmalarınızın keyifli ve sürekli olmasını dilerim.