Gönderen Konu: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...  (Okunma sayısı 1759 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
Ynt: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...
« Yanıtla #30 : 02 Mart 2022, 23:04:04 »
Sağlammış derken kartuş sağlam yazıyor sadece değil mi? Herhangi bir müzik veya ses ile testten bahsetmiyoruz? Gerçi bu bile önemli ama belki seslerde deformasyon falan olur mu diye sordum.

Diagnostik sağlam yazmıyor, hala BAD diyor ama belki de 6581 beklerken 8580 ile karşılaşıyor olduğu içindir, bilmiyorum.
Ama diagnostik ses kontrolü bölümüne geldiğinde ses geliyor. Tam olarak ne duymam gerektiğini bilmediğim için emin değilim ama gittikçe oktavı yükselen notalar (3 ayrı kanal olabilir, ilki daha parlak, ikincisi yumuşak, üçüncüsü ikisinin arası gibi, herhalde filtereleri test ediyor) sonra da "noise" testi olabilecek bir şey. Bir deformasyon olup olmadığını 1-2 oyun çalıştırdığım zaman anlayabileceğim. Seri kablo alacağım Kaan'dan Pi1541 için.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #31 : 03 Mart 2022, 14:58:24 »
O kartuş benim iki makinada da sid'lere "bad" yazıyor ama çalışıyor her ikiside, yani enseyi karartma büyük ihtimal çalışıyordur iyi günlerde kullan 🙂

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
« Yanıtla #32 : 03 Mart 2022, 16:11:42 »
wikipedia 6581 ile 8550 nin aynı şey olduklarını söylüyor

https://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_6581

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #33 : 03 Mart 2022, 17:38:34 »

Temelde evet. Ama SID'in iki besleme girişi var, 5V ve 9V (veya 12V) 6581 çoğunlukla breadbin kasalarda çıkıyor ve ikinci beslemesi 12V, 8550 ise daha yeni kasalarda var ve ikinci beslemesi 9V (hem de daha az ısınıyor) İkisi arasında ciddi ses tonu farkı olduğunu da iddia eden çok, o kısmını bilemiyorum. Ama kesin bilgi 8550'yi 6581'in yerine takarsan 12V besleme yüzünden hemen yanmasa da çok ömürlü olmuyor şeklinde. Bulduğum her kaynak hemen hemen aynı şeyi söylüyor. Ben bu şekilde durumu garantilemiş oldum. Bir gün elime bir 6581 geçerse bu mofiyeyi iptal etmek 5 dakikalık iş, hatta 78L09'u sökmeye bile gerek yok by-pass edilmesi yeter.

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
« Yanıtla #34 : 03 Mart 2022, 17:48:41 »
Evet doru siz bunu önceki mesajlarda zaten yazmışsınız :)

Temelde evet. Ama SID'in iki besleme girişi var, 5V ve 9V (veya 12V) 6581 çoğunlukla breadbin kasalarda çıkıyor ve ikinci beslemesi 12V, 8550 ise daha yeni kasalarda var ve ikinci beslemesi 9V (hem de daha az ısınıyor) İkisi arasında ciddi ses tonu farkı olduğunu da iddia eden çok, o kısmını bilemiyorum. Ama kesin bilgi 8550'yi 6581'in yerine takarsan 12V besleme yüzünden hemen yanmasa da çok ömürlü olmuyor şeklinde. Bulduğum her kaynak hemen hemen aynı şeyi söylüyor. Ben bu şekilde durumu garantilemiş oldum. Bir gün elime bir 6581 geçerse bu mofiyeyi iptal etmek 5 dakikalık iş, hatta 78L09'u sökmeye bile gerek yok by-pass edilmesi yeter.

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #35 : 03 Mart 2022, 18:19:39 »
Sevgili Bora66,

Her ne kadar işin elektroniğine aklım ermese de, çalışmalarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Titiz ve düzenli forum paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Tam olarak ne duymam gerektiğini bilmediğim için emin değilim
İkisi arasında ciddi ses tonu farkı olduğunu da iddia eden çok, o kısmını bilemiyorum.

MOS 6581 çipi ve türevleri, sayısal olarak kontrol edilebilen "analog" bir filtreye sahip.

Bu filtre, üretildiği yıllardaki fabrika üretim bantı kalitesizliği itibariyle maalesef sorunlu. Aynı bantta üretilen her çip, bir önceki ve bir sonraki çip ile "filtre bazında" çok küçük farklılıklar içerebiliyor. Bu da, SID çipinin tasarım aşamasında arzu edildiği kadar tutarlı çalışamamasına neden oluyor.

Bu ilginç duruma ek olarak, filtrenin giriş sinyaline "analogun doğası gereği" sürekli (continuous) ölçekte bir fonksiyon uyguladığını düşünürsek, her SID çipinin eskilerin deyimiyle "nevi şahsına münhasır" bir filtre karakterine sahip olması gayet doğaldır.

Bu bağlamda, elinizdeki SID çipinin içindeki analog filtrenin arızalı olup olmadığını anlamanızın tek yolu, hem çalışırlığını hem de filtre karakterini referans olarak kabul ettiğiniz (aynı revision) başka bir SID çıktısı ile karşılaştırmak olacaktır.

Ama SID'in iki besleme girişi var, 5V ve 9V (veya 12V) 6581 çoğunlukla breadbin kasalarda çıkıyor ve ikinci beslemesi 12V, 8550 ise daha yeni kasalarda var ve ikinci beslemesi 9V (hem de daha az ısınıyor)

SID, doğası gereği, çabuk ısınabilen bir çip. İster 12V isterseniz de 9V ile besleyiniz, sonuç itibariyle birkaç saat içinde çok ısınacaktır. Eğer SID'i bu forum üyelerinin geneli gibi C64 ile oyun oynamak için kullanacaksanız, her saat başı C64'ünüzü birkaç dakikalığına kapatmanızı öneririm. Eğer SID'i oyun amaçlı değil, uzun saatler süresince müzik yapmak için kullanacaksanız, bu durumda SID'i minik bir fan ile soğutmanızı tavsiye ederim. Bu soğutma, hem çipinizin ömrünü uzatacak hem de ısı değişimlerine çok duyarlı olan analog filtrenizin daha "istikrarlı" bir istikrarsızlıkla (!) çalışmasını sağlayacaktır.

Çalışmalarınızın keyifli ve sürekli olmasını dilerim. 8)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #36 : 04 Mart 2022, 12:17:07 »
Bu başlıkta SID çipi emülasyon alternatifleri ve performanslarına dair yazılan mesajları şuraya taşıdım.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #37 : 04 Mart 2022, 13:43:54 »
Her ne kadar işin elektroniğine aklım ermese de, çalışmalarınızı büyük bir ilgiyle takip ediyorum. Titiz ve düzenli forum paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Çalışmalarınızın keyifli ve sürekli olmasını dilerim. 8)

Kibar desteğinize ve SID hakkındaki bilgilere teşekkür ederim. Bugün biraz daha çalışacağım. Öncelikle çizimini bitirdiğim SwinSID kartının son kontrollerini yapıp onu da PCBWay'de sepete atayım.

ARMSID web sayfasında şema ve firmware varmış, kod open source olmasa da en azından HEX olarak var, yeterli. Zaten kod open source olsaydı da bende onu anlayacak kadar yabancı dil yok, C ve C++ ile -kafa göz yara yara da olsa- işlemcilere derdimi anlatabiliyorum ama bu seviye bana 5 boy büyük gelir. Kart gerberleri de verilmemiş tabii ama şema yeterince basit, islemci haricinde bir küçük amfi entegresi, bir voltaj regülatörü ve üç-beş pasif var, çizerim ben onu. İşlemci STM32 familyasından ve bizim piyasada var (çünkü STM32 "BlackPill" geliştirme kartı onu kullanıyor.) Hal böyle olunca SwinSID sonrasında ileride bir proje olarak kendi ARMSID'imi de yapmayı düşünüyorum, çünkü olan SID sağlamsa bile gün görmüş olduğu kesin, her an ruhunu teslim edebilir.

C64 kullanıcı kitabında SID hakkında baya detay var, bütün registerlar ve ne işe yaradıkları verilmiş. BASIC ile elimdeki SID'in bütün kanallarını çeşitli dalga şekilleri ile çalıştırıp en azından birbirleri ile aynı sesi verip vermediklerini görebileceğim. Pi1541'i de bitirdim, seri kablo Kaan'dan bugün gelecek, eğer çalışırsa (Henüz I2C ekranı çalıştırmayı başaramadım ama HDMI ile görebiliyorum). Onu kullanarak da bir kaç meşhur oyun yükleyip müziklerini YouTube'daki videolar ile karşılaştıracağım. Bakalım sesi çıksa da bu 12V'a maruz kalmış 8550 düzgün çalışıyor mu? Çünkü anladığım kadarıyla "az bozulmuş" SID işi baya yaygın.

Bütün destek ve bilgi mesajlarına ayrıca teşekkür ederim. Özellikle @Alcofribas, @matahari ve @Attilan  :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #38 : 04 Mart 2022, 14:47:44 »
Pi1541'i de bitirdim, seri kablo Kaan'dan bugün gelecek, eğer çalışırsa (Henüz I2C ekranı çalıştırmayı başaramadım ama HDMI ile görebiliyorum). Onu kullanarak da bir kaç meşhur oyun yükleyip müziklerini YouTube'daki videolar ile karşılaştıracağım. Bakalım sesi çıksa da bu 12V'a maruz kalmış 8550 düzgün çalışıyor mu? Çünkü anladığım kadarıyla "az bozulmuş" SID işi baya yaygın.

Bütün destek ve bilgi mesajlarına ayrıca teşekkür ederim. Özellikle @Alcofribas, @matahari ve @Attilan  :)
Mutlaka aklındadır ama ben yine de not düşeyim buraya. Pi1541 sdcard imajındaki options.txt dosyasından, kullanacağın ekran türünü de ayarlaman gerekiyor olabilir. Bir de ekte daha önce hazırlamış olduğum hızlı kullanım kılavuzunu bırakıyorum. Belki o da bu başlığı okuyan birilerine gerekebilir.

Bu güzel başlık ve detaylı anlatımın için biz teşekkür ederiz. Keyifle takipteyiz.

Not: Proje satış konusunda mesajları da şuraya aldım. O da önemli ve detaylı bir konu :)

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
« Yanıtla #39 : 04 Mart 2022, 15:03:35 »
sd2iec için derleyip toparladığım, oyun - demo - program arşivim de aşağıdaki adreste
pi1541 için de kullanılabilir :D

https://disk.yandex.com.tr/d/F14Jpu3uB5O2CQ

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #40 : 04 Mart 2022, 22:19:48 »
...Ezelden Sinclair'ci iken şeytan dürttü ve bir C64 aldım, hem de bozuk olarak.  ;)
Donanımı hakkında hemen hiç bir şey bilmediğim bu makinayı tamir edebilmek için hızlı bir öğrenme sürecindeyim.
Çok hızlı öğrendiniz gibi! Şaşırarak izledim arıza tespit ve tamir performansınızı, tebrikler! :)

C64 kullanıcı kitabında SID hakkında baya detay var, bütün registerlar ve ne işe yaradıkları verilmiş. BASIC ile elimdeki SID'in bütün kanallarını çeşitli dalga şekilleri ile çalıştırıp en azından birbirleri ile aynı sesi verip vermediklerini görebileceğim.
...bir kaç meşhur oyun yükleyip müziklerini YouTube'daki videolar ile karşılaştıracağım. Bakalım sesi çıksa da bu 12V'a maruz kalmış 8550 düzgün çalışıyor mu?
8580 SID'i test etmek için oyun müziği kullanmak pek iyi fikir değil. Oyun müziklerinin çoğunluğu 6581 için yapılmıştır. O yüzden 8580'de farklı duyulabilirler. Mesela eski usul sample'lar 8580'de duyulmaz. Ayrıca YouTube'daki videolarda ses kaydı emulasyon mu, gercek C64 çıkışından mı kaydedilmiş belli olmayabiliyor. Info kısmında belirtilmemişse emin olamazsınız neyle karşılaştırdığınızı.

Bence şu linklere göz atın:
https://markus-klein-artwork.de/sid/vortex.html
https://markus-klein-artwork.de/sid/hi-fi-sky.html
https://markus-klein-artwork.de/sid/rastaline-dub.html
Bunların .prg versiyonlarını C64'ünüzde çalıştırın ve oradaki .mp3 kaydı veya YouTube videosundaki kayıtla karşılaştırın. Bu müzikleri sorunsuz çalıyorsa 8580'inizin sağlam olduğundan emin olabilirsiniz bence :)

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #41 : 06 Mart 2022, 15:29:24 »
Çok hızlı öğrendiniz gibi! Şaşırarak izledim arıza tespit ve tamir performansınızı, tebrikler! :)

16 yaşımda başlayan elektronik hobimin getirdiği temel ve son 3 yıldır çok fazla Sinclair tamir-montajı yapmış olmanın faydası oldu tabii ki. Neticede 8bit, 8bittir. Temelde her şey aynı, neye bakılacağı, nasıl bakılacağı belli, hem de İnternet'de de aramaya üşenmeyene çok ciddi kaynak var. Eh, hal böyleyken, bende de bir emekli olarak vakit bol olunca hızlı oldu gerçekten. Şans da yardım etti, çok vahim bir şeyle karşılaşmadım.

8580 SID'i test etmek için oyun müziği kullanmak pek iyi fikir değil. Oyun müziklerinin çoğunluğu 6581 için yapılmıştır. O yüzden 8580'de farklı duyulabilirler. Mesela eski usul sample'lar 8580'de duyulmaz. Ayrıca YouTube'daki videolarda ses kaydı emulasyon mu, gercek C64 çıkışından mı kaydedilmiş belli olmayabiliyor. Info kısmında belirtilmemişse emin olamazsınız neyle karşılaştırdığınızı.

Takip ettiğim kanallar var (mesela Adrian's Digital Basement) buralarda en azından durumu "canlı" görmek mümkün, yani verilen (duyulan) örneğin kaynağının ne olduğunu (emülasyon , 6581, 8580 vs) bilebiliyoruz en azından. Özellikle Adrian'ın hemen her C64 videosunda olan "8 bit dance party" beynime kazındı resmen. Ben karşılaştırma yapmak derken, nüans mertebesindeki farklardan çok, SID bariz hatalar, saçmalamalar yapıyor mu ona bakmak anlamında demiştim zaten. Bu konuda 3-5 test yaptım, değişik sonuçlar aldım, ayrıca paylaşacağım.

Bence şu linklere göz atın:

Bunların .prg versiyonlarını C64'ünüzde çalıştırın ve oradaki .mp3 kaydı veya YouTube videosundaki kayıtla karşılaştırın. Bu müzikleri sorunsuz çalıyorsa 8580'inizin sağlam olduğundan emin olabilirsiniz bence :)

Teşekkür ederim, inceleyeceğim. Ayrıntılı SID raporumu da buraya 1-2 gün içinde eklerim, destek için sağolun!

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #42 : 06 Mart 2022, 16:00:01 »

Eh şimdi üçünü de denedim, malesef SID hepsinde değişen miktarlarda saçmalıyor. En az Vortex'de (çoğunu beceriyor), en çok da Hi-fi-sky'da (neredeyse çalamıyor).  :(

Elinde fazla SID olan???  :D 

Edit: Bu arada Ghost Busters intro'yu da bence sorunsuz şekilde çalıyor, işin tekniğini bilmediğim için aralarında ne fark var, niye bunlarda vahim saçmalarken öbüründe neredeyse (benim kulağımla) sorunsuz olabiliyor anlatırsanız sevinirim.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #43 : 24 Mart 2022, 18:31:32 »
@Bora66 'nın adaptör tamirini anlattığı kısmı Commodore 64 Adaptör Tamiri ve Yenileme isimli yeni bir başlığa taşıdım.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #44 : 24 Nisan 2022, 18:36:35 »
pi1541'in bahsi geçmiş ama sonra bir bilgi yok. Depolama çözümü olarak ne kullanıyorsun?