Gönderen Konu: Amiga Turbo kartlari ve piyasa dinamikleri  (Okunma sayısı 8115 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Amiga Turbo kartlari ve piyasa dinamikleri
« : 13 Mayıs 2012, 16:31:56 »
 Alternatif baslik: Bir aylenin turbokarti 2000ler satarsa.

Bir adet Phase5 Cyberstorm PPC604e/060(180MHz/50MHz) turbo,  04/06/12 tarihi itibariyle, uzerinde 128MB FPM hafizayla 1.559.92$ (US) gibi bir fiyattan alici buldu. Orijinal kutu icerigi bulunmayan ve nispeten zayif bir 604e islemciye sahip olan bu cyberstorm icin rekor bir rakam. En azinda su ana kadar benim yakalayabildigim.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&hash=item3cc5a9075d&item=261014226781&nma=true&pt=AU_Computers_Vintage&rt=nc&si=F6K3CTACMEE0H8mKoKgWOeqsUfA%253D&orig_cvip=true&rt=nc

Kim neden aliyor, ne yapiyor, ederi bu mu, gelecegi ne olacak ? Bu pazar gittikce daha cilgin bir hale geliyor, meblaglar ciddilesiyor. Peki siz ne diyorsunuz? 
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Amiga Turbo kartlari ve piyasa dinamikleri
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2012, 22:59:24 »
Sadece şaşkınlıkla izliyorum.  :o

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2012, 05:44:21 »
ben de bi yandan uzulerek izlerken bir yandan 5 yil kadar once 060'imi 350$ civarina aldigim icin mutluyum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2012, 15:40:39 »
Sahip olsam elimden ilk çıkaracağım üründür Amiga PPC kartları. Aletin ruhuna aykırı, mimarisine ters geliyor bana.
Bence Amiga'daki limit MC68060 kartlarıdır. Hatta A1200 için buna da gerek yok, ACA serisi kartlar gayet yeterli gibi.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 15 Mayıs 2012, 22:29:26 »
Sahip olsam elimden ilk çıkaracağım üründür Amiga PPC kartları. Aletin ruhuna aykırı, mimarisine ters geliyor bana.

Doğrusu bana da öyle geliyor. Özelikle ppc exec'lerinin ayrıca derlenen programlar olduğunu düşündükçe, bir bilgisayar içinde iki bilgisayar gibi birşey oluyor, hem de farklı mimaride. Böyle olunca kendimi merkezi kontrolörle alt anakartlara mesaj gönderen sanayi tipi çamaşır makineleri falan geliyor aklıma hep. Ya da ekran kartlarına yazığımız shader'lar gibi.

Yine de kabul etmek gerekir, blizzard ppc kartları yaparken çok temiz bir iş çıkarmış. Ucuz ve yaygın olsalardı durum farklı olabilirdi. Amiga'nın yeri bugün apple'ın olduğu gibi (bir mimariden diğerine başarıyla geçmiş) olabilirdi.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #5 : 15 Mayıs 2012, 23:36:16 »
 No risc no fun. Amiga icin efektif degil mi? Amiga' nin kendisi ne kadar efektif :) Gereksiz mi? E Amiga ne kadar gerekli? Bence olmazsa olmaz.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2012, 12:22:09 »
Doğrusu bana da öyle geliyor. Özelikle ppc exec'lerinin ayrıca derlenen programlar olduğunu düşündükçe, bir bilgisayar içinde iki bilgisayar gibi birşey oluyor, hem de farklı mimaride. Böyle olunca kendimi merkezi kontrolörle alt anakartlara mesaj gönderen sanayi tipi çamaşır makineleri falan geliyor aklıma hep. Ya da ekran kartlarına yazığımız shader'lar gibi.

Yine de kabul etmek gerekir, blizzard ppc kartları yaparken çok temiz bir iş çıkarmış. Ucuz ve yaygın olsalardı durum farklı olabilirdi. Amiga'nın yeri bugün apple'ın olduğu gibi (bir mimariden diğerine başarıyla geçmiş) olabilirdi.

3. parti bir firmanın PPC'de başarılı olup da Amiga'nın gelişimini yönlendirmesi beklenemezdi ama sonuçta camianın PPC beklentisi neticesinde böyle bir ürün piyasaya sürülebildi. Pahalı bir 'coprocessor' veya 'alien' donanım ürünü gibi birşey. Bunun yerine adam gibi bir DSP/audio kartı sürülse en azından daha 'system friendly' olabilir ve işe yarardı. Çünkü PPC için Apple'ın yaptığı gibi işletim sisteminin tepeden tırnağa yenilenmesi ve eski yazılımların da 'sandbox' benzeri bir altyapı ile çalıştırılması gerekiyordu. Çünkü her ne kadar AmigaOS zamanı için bir pırlanta olsa da pointer tabanlı mesajlaşma ve structure paylaşmaya dayalı mimarisi bir sonraki adım olan memory protection'lu bir sisteme geçişe olanak sağlamıyordu. Yeni bir işletim sistemi ise devasa kaynaklar ve zamana ihtiyaç duyuyordu ki batmakta olan Commodore şirketinde bunların hiçbiri yoktu. Aslında 5 yıl daha dayanabilse ortaya çıkacakları merak etmiyor değilim, çünkü Arexx, datatype sistemi, taglist parametre sistemi, BOOPSI, RTG gibi gerçekten de başarılı işler çıkarmış bir yazılım grubu vardı (Haynie'nin başını çektiği donanım grubu ise bir başka konu).

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2012, 03:26:18 »
 Durun hele, ortalik karisiyor

http://ultimateppc.nl/specifications.php
 http://ultimateppc.nl/faq.php

Sevgili noel baba...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2012, 22:27:10 »
herşeyi eklemişler de, ya bi de amiga ROM'unu ekleselermiş de direk yeni amiga olsaymış. Böylece 020 ile başlatma derdinden de kurtulmuş oluruz.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 26 Mayıs 2012, 02:43:12 »
 Bu vesileyle Elbox gibi, Amiga severler uzerinden gecinen kiytirik sirketleri de hatirlayalim. Hala utanmadan Coldfire tabanli projesi Dragon' a yer veriyor sitesinde; http://www.elbox.com/news_04_12_17.html

Tabii maymunluk burada bitmiyor. Daha bir hafta oncesine kadar, SharkPPC G3/G4 her an satisa sunulacakmis gibi on-line satis sitesinde listeleniyordu. Simdi ortadan yok olmaya basladi. Hic bir zaman hayata gecmeyecek projelerdi bunlar fakat bir aciklama fena olmazdi. Bana kalirsa batti balik durumunda Elbox. Eger yol haritanizda pci arabirim almak yoksa endiselenecek bir seyde yok.

Dargon ilk duyuruldugunda gaza gelmis, olasi Dragon' lu makinam icin soyle bir wallpaper yapmistim. Pehh, genctik o zamanlar...

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #10 : 26 Mayıs 2012, 06:47:31 »
Konuyla alakasız gibi duracak belki, ama benzer bir trend de dergi konusunda yaşanıyor. Buyrun buradan yakın:
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-oyun-konsol-konsol-amiga-bilgisayar-dergisi-87365271/detay

Bu parayı verip de bu dergileri alanlar ne amaçlarla kullanıyor çok merak ediyorum. Dergi piyasası eski normal günlerine dönecek mi onu daha da çok merak ediyorum.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 26 Mayıs 2012, 15:10:24 »
 Kisa bir sure once bu naneyi ben de yedim. Saedece 1. sayi icin butun seti almak zorunda kaldim fakat bu fiyatla kiyaslaninca gayet makul kaliyor benim alisverisim. Ayrica kondusyonu bu kadar kotu degildi, sanirim. Bir de dijital ortama aktarilma fasli var. Ben aktarmayacagim ama bunu dogru duzgun yapacak adamin eline gecmis vaziyette dergi. Halihazirda ortada dolasan tek bir dijital kopya var sanirim; O da gayet kotu bir ornek.

Abi simdi adamlar icindeki bir kac gram metal icin, geri donusum ayagina nadide bilgisayar kartlarini, islemcileri, optik/mekanik her turlu donanimi catir catir parcaliyor, hic ediyor. Yani boyle janjanli seyleri bile acimadan yok edebiliyorken kagit parcasi dedigi seye acir mi? Ortada doalasan ile urertilen arasinda fark olmasinin sebebi bu, yok ediliyorlar. Fakat bir yandan talep hala var. Gunumuzde trend haline gelen "retro" olgusu bu isin uzerine tuz biber ekliyor. Kacinilmaz olarak talep sisiyor.

Son olarak koleksiyon fasli var bir de. Koleksiyoner diyorum. Yani adam keyif icin para harcayabilecek durumda, fiyat neden dusuk olsun :) Iste bu hesaplara gore piyasanin normali bu artik. Ister replikasi yapilsin, ister zulalar patlasin; Geri donusu yok gibi.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #12 : 26 Mayıs 2012, 17:40:39 »
Bilen bilir, Yaşar Kemal'in "Röportaj Yazarlığında 60 Yıl" diye bir kitabı var. İçindeki röportajlardan biri de "Neden Geliyorlar?" Yani İstanbul'a göç edenlerin sebeplerini ve iç dünyalarını gözlemleriyle anlatmış. O iş öyle değil böyle diye...

Şimdi düşündüm ben de buna gönderme bir yazı yazsam mı. İçimizdeki gittigidiyorkoliklerle söyleşiler yaparım. Adı da "Neden Alıyorlar?" olsun. Son on yıldaki retro alışveriş çılgınlığı ve dergi fiyatlarının astronomik rakamlara çıkması üzerine bir yazı.