Arkadaşlar Merhaba,
Kendimi tanıttığım kısımda da bahsetmiştim, geçenlerde depodan hanımın Spectrum'unu bulduk
Hanıma neden barbi bebek değil de spectrum alınmış anlamadım valla! Helal olsun babasına!
zx spectrum +. Sıkıntısız bir şekilde çalışıyor. Sadece TV bağlantı kablosunda bir sıkıntı var o yüzden net görüntü alamıyorum, onu da bugün yeniden yapacağım.
TV bağlantı kablosunda olmayabilir sorun. Şöyle ki içindeki kondansatörlerin sağlamlığı ile direkt ilgili o görüntü kalitesi ve biz 30 yıllık bir makineden söz ediyoruz. Kabloyu yap, eğer hala görüntü kötü ise eskiliktendir. Buna yapacak pek birşey yok.
Bu alette normal böyle tek tek harflere basarak yazmak mümkün değil mi?
Hayır
Senin kullandığın sadece 48k basic içeriyor, tek tek yazma işi (tokenizer) 128k modellerle birlikte geliyor. Bu sebepten PC'de yapıp, spectrum'a aktarmanı tavsiye ediyorum. Bu iş için de son birkaç yıldır tarafımdan güncellenen
Basinc var.
Fotoda solda adaptör ve TV bağlantı kablosu var. Geriye kalan kablolardan birisi kartuş yuvasına giriyor ve ne işe yarıyor hiç bir fikrim yok.
Dikkat et, o adaptörün uçları tersdir. Spectrum'a başka adaptör bağlanmaz, spectrumun adaptörü başka cihazlara takılmaz, anında ölür, öldürür. Kartuşu memrah bulmuş bence. Ben de de var aynısından, joystick takmak için. Kartuş takma konusunda memrah'ın uyarılarını dinlemeni tavsiye ediyorum. Genişleme yuvasındaki çıkışlar doğrudan z80'in ve ula'nın bacaklarına bağlı. Anında kavrulurlar.
Diğerinin ise 2 ucundada stereo kablo var
-Alete oyun yüklemek için araştırdığımda mp3 ile yükleme yapan çok insan var, en güzel yöntem bu herhalde değil mi?
...
Edit: mp3 ve ses kablosunun nasıl kullanılacağını hallettim.
Evet onlar teyp kabloları. Genellikle kırık olurlar. Bende 5 set var, hepsinin sadece 1 ucu (genelde siyah olan) çalışıyor. Gri olan uç yükleme için kullanılıyor yazıyor kullanma kılavuzunda, bu sebepten herkes onu kullanıp koparmış, siyahlar sağlam. Yani o kabloları kullanıp birşey yükleyemezsen kabloları değiştir. Onlar MONO kablolar. Eğer o kabloları tutupda laptopuna falan takarsan laptopunun sol kulak ve nötr uçlarını kısa devre etmiş olursun.
Şekil 1-a: 1 ve 2 nolu stereo uçlar mono jack ile kısa devre ediliyor.
Yani modern teypler(laptoplar/ipodlar) için özel stereo->mono kablo lazım. Ya da en kötü ihtimalle stereo<->stereo kablo kullanırsın fakat bu durumda spectrum sadece bir kanaldan ses alacağı için %50 düşük olur. 48k spectrumların ses girişlerinin iyi beslenmesi gerekiyor. Line out tipi düşük çıkışlı makinelerde amfi kullanmak gerekebilir.
Ayrıca mp3 çok sorunlu bir aktarma yöntemi, sıkıştırma sırasında spectrumun verileri kaybolabiliyor, eğer ipad kullanacaksan en iyisi FLAC ya da Ham Wav gibi kayıpsız formatları tercih etmek. Hatta ios için
speccytape diye bir program var. Ben PC'de SpecEmu kullanıyorum. Ya da PlayTZX, OTLA gibi araçlar kullanmak.
Aleti her türlü çalıştırırız. Merak etme. Klavyesi çalışıyorsa herşey güzel
-Bunun dışında şöyle yaparsan güzel olur diyebileceğiniz bir şeyler varsa yazarsanız çok sevinirim.
Valla spectrumda öyle çok büyük bir yelpaze olduğunu söyleyemeyeceğim ama o kutuya iyi bakarsan güzel olur bence
Stroforlar kablolarla tepkimeye girip eriyor, adaptöre falan yapışır zamanla, tavsiyem kabloları strofora koymaman.
Edit:
Macintosh amcayı açıyorsun, kondansatörleri değiştiriyorsun çalışıyor. Bu şekilde 2 mac tamir ettim.