6526'nın farkı 1MHz olması. 6526A'lar 2MHz ama C64 için bir önemi yok. Drop in replacement mümkün.
Detaya inildiğinde 6526'lar IRQ'yu 1 cycle geç başlatıyormuş. Ama aynı durum erken dönem 6526A'lar da da var görünüyor. Bu farkı saptayabilen programlar var ama bilgisayarın çalışmasına çok fazla etki eden bir şey değil gibi. Eğer buralardan bulamazsan Ebay'da ekonomik sayılabilecek replacement unit'ler var.
@wizofwor, bilgilendirme için teşekkürler. Gerçekten aleti henüz açmadım. İçinde hangi tür CIA kullanılmış bilmiyorum. CIA çiplerı arasındaki farklılıkları da bilmiyordum. Aslında, inanırmısın hemen her tür konsol, arcade board ve bir kısım retro bilgisayarın barsaklarını görmüşlüğüm tamir etmişliğim vardır ama ömrümde daha hiç C64 kasası açmadım
(Artık bu cümlem nerelere çekilir bilemem).
Geçen hafta ofiste hazırlık yaparken aynısı başıma geldi. Kurdum cillop gibi C64'ü. Taktım Multi ICE III'ü. Bir baktım MI 3 çalışmıyor. 1541 de disketleri okumuyor. 6 tane 1541 denedim ve hepsi de 'Drive Not Ready' hatası veriyor. Elbette her 1541'i bir de farklı disketlerle denedim. Sonra düşündüm böyle birşey pek mantıklı değil. Biraz googlelayınca ve MI 3 ile 1541'i başka makinada test edince sorun anlaşıldı: 6526 CIA
Haa, ben daha 1541'i de denemedim. Onda da bi yamukluk olma durumu olabilir yani? Gerçi MMC64 çalışıyordu sorunsuz. Sadece keyboard matrix'in bir kısmını etkilemiş olabilir tabii ki arıza...
İşte bu yüzden insanın elinde aynı cihazdan birden fazla olması gerekiyor. Bir tane hiç el sürülmeyecek 'master setup' ve bir tane de test setup'ı Elbette bu işin sonu yok.
Bitte suratına bakmadığım gerçekten bitik C64'ler oluyordu, hani hurdacıda üzerine 1 ton moloz atılmış olanlardan. 1-2 TL'ye almak lazımmış en azından yedek parçalık. Doğru söylüyorsun...
Var bende, çok acelen yoksa yollarım. Malum yılbaşı tatili ve İstanbul'da kar falan filan var
Hiçbir acelem yok. Ancak çalışan bir aleti göndermeni/sökmeni de istemem. Yani çalışan bir C64'ü öldürüp bir başkasını çalıştırmak anlamsız. Gerçekten yedek parçalık bitik bir alet ise OK. Olmadı ben bulurum zaten bitten falan...
Not: Forumda satış yok bunu biliyorum ancak "Aranıyor" veya "hediye" ile direk ilintili bir başlık da yok sanırım (ya da ben göremedim) o yüzden konuyu buraya açmayı uygun gördüm. Sanırım sorun olmaz...
Yok canım ne sorunu olacak... Bizbize takılıyoruz işte... Maksat iş görülsün...
Çok teşekkürler @Alco...
Buradan da minik bir tamirat günlüğü çıkar artık...
Bak hala kızgınım kendime
Soketi uyuyor diye şak diye her gördüğün donanımı her sokete sokmak "benim" yapacağım iş değil, kendime yakıştıramadım
Yav çocukken bile yapmadığım iş yani, öyle diyim. (Ki zamanında Commodore dergisinde gördüğüm bir yazıya dayanarak potlardan analog joystick yapıp C64'e bağlamışlığım bile var çocukken. O zaman bile bozmamışım aleti....)