Gönderen Konu: Commodore 64 CIA çipi  (Okunma sayısı 12586 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Commodore 64 CIA çipi
« : 30 Aralık 2014, 12:09:59 »
Dün akşam elimdeki yedek parçalık diye aldığım arızalı Galaga board'ların başına oturdum. Arkaplanda da @Wisdom'ın Rob Hubbert pack'ini gerçek donanımda bir dinleyeyim dedim. SID muzik eşliğinde arcade tamiratı her zaman olumlu sonuç vermiştir ;)

Neyse, dosyayı indirdim, SD karta kopyaladım ve taktım MMC64'üme ve tombul ekmek kasa emektar C64'ümde browse etmeye çalıştım. Bi baktım yukarı aşağı cursor tuşu çalışmıyor! Bir 15-20 dakika tuşla boğuştuktan sonra aslında alt sıradaki her bir öteki tuş (hani siz nası diyoğ - every other key :) ) çalışmıyor.

Hah dedim aldık CIA'i elimize. Kısmet bugüneymiş... (Ben biliyorum ama bunun neden olduğunu, tamamen benim hatam. Megadrive kolu takmıştım geçenlerde, kesin ondan oldu :( )

Şimdi esas soruma geleyim; Elinde fazlalık, yedek parçalık C64 olup da CIA çipini paylaşmak isteyen :) varmıdır acaba? Olmadı bitten mitten, eş dost komşudan ( ;) ) arızalı/bitik C64 bulmaya çalışacağım yedek parçalık...

Not: Forumda satış yok bunu biliyorum ancak "Aranıyor" veya "hediye" ile direk ilintili bir başlık da yok sanırım (ya da ben göremedim) o yüzden konuyu buraya açmayı uygun gördüm. Sanırım sorun olmaz...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Commodore 64 CIA çipi
« Yanıtla #1 : 30 Aralık 2014, 13:34:31 »
Neyse, dosyayı indirdim, SD karta kopyaladım ve taktım MMC64'üme ve tombul ekmek kasa emektar C64'ümde browse etmeye çalıştım. Bi baktım yukarı aşağı cursor tuşu çalışmıyor! Bir 15-20 dakika tuşla boğuştuktan sonra aslında alt sıradaki her bir öteki tuş (hani siz nası diyoğ - every other key :) ) çalışmıyor.
Geçen hafta ofiste hazırlık yaparken aynısı başıma geldi. Kurdum cillop gibi C64'ü. Taktım Multi ICE III'ü. Bir baktım MI 3 çalışmıyor. 1541 de disketleri okumuyor. 6 tane 1541 denedim ve hepsi de 'Drive Not Ready' hatası veriyor. Elbette her 1541'i bir de farklı disketlerle denedim. Sonra düşündüm böyle birşey pek mantıklı değil. Biraz googlelayınca ve MI 3 ile 1541'i başka makinada test edince sorun anlaşıldı: 6526 CIA

Alıntı
Hah dedim aldık CIA'i elimize. Kısmet bugüneymiş... (Ben biliyorum ama bunun neden olduğunu, tamamen benim hatam. Megadrive kolu takmıştım geçenlerde, kesin ondan oldu :( )
İşte bu yüzden insanın elinde aynı cihazdan birden fazla olması gerekiyor. Bir tane hiç el sürülmeyecek 'master setup' ve bir tane de test setup'ı :)  Elbette bu işin sonu yok.

Alıntı
Şimdi esas soruma geleyim; Elinde fazlalık, yedek parçalık C64 olup da CIA çipini paylaşmak isteyen :) varmıdır acaba?
Paylaşmak falan diyince aklıma 'ekmeğimi böldüm de yedim' mısraları geldi.

Cem Karaca Sende başını alıp gitme
Var bende, çok acelen yoksa yollarım. Malum yılbaşı tatili ve İstanbul'da kar falan filan var :)

6526 ve 6526A arasında fark var mı? Ya da SID gibi bunlarda da revision farkları var mı? Varsa sende arızalı olan tam olarak hangisi?

Alıntı
Olmadı bitten mitten, eş dost komşudan ( ;) ) arızalı/bitik C64 bulmaya çalışacağım yedek parçalık...
Aman diyeyim! Öyle komşu düşman başına :)

Alıntı
Not: Forumda satış yok bunu biliyorum ancak "Aranıyor" veya "hediye" ile direk ilintili bir başlık da yok sanırım (ya da ben göremedim) o yüzden konuyu buraya açmayı uygun gördüm. Sanırım sorun olmaz...

Dermişim...

Yok canım ne sorunu olacak... Bizbize takılıyoruz işte... Maksat iş görülsün...

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #2 : 30 Aralık 2014, 14:39:44 »
6526'nın farkı 1MHz olması. 6526A'lar 2MHz ama C64 için bir önemi yok. Drop in replacement mümkün.

Detaya inildiğinde 6526'lar IRQ'yu 1 cycle geç başlatıyormuş. Ama aynı durum erken dönem 6526A'lar da da var görünüyor. Bu farkı saptayabilen programlar var ama bilgisayarın çalışmasına çok fazla etki eden bir şey değil gibi. Eğer buralardan bulamazsan Ebay'da ekonomik sayılabilecek replacement unit'ler var.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : 30 Aralık 2014, 15:09:29 »
6526'nın farkı 1MHz olması. 6526A'lar 2MHz ama C64 için bir önemi yok. Drop in replacement mümkün.

Detaya inildiğinde 6526'lar IRQ'yu 1 cycle geç başlatıyormuş. Ama aynı durum erken dönem 6526A'lar da da var görünüyor. Bu farkı saptayabilen programlar var ama bilgisayarın çalışmasına çok fazla etki eden bir şey değil gibi. Eğer buralardan bulamazsan Ebay'da ekonomik sayılabilecek replacement unit'ler var.

@wizofwor, bilgilendirme için teşekkürler. Gerçekten aleti henüz açmadım. İçinde hangi tür CIA kullanılmış bilmiyorum. CIA çiplerı arasındaki farklılıkları da bilmiyordum. Aslında, inanırmısın hemen her tür konsol, arcade board ve bir kısım retro bilgisayarın barsaklarını görmüşlüğüm tamir etmişliğim vardır ama ömrümde daha hiç C64 kasası açmadım :) (Artık bu cümlem nerelere çekilir bilemem).

Geçen hafta ofiste hazırlık yaparken aynısı başıma geldi. Kurdum cillop gibi C64'ü. Taktım Multi ICE III'ü. Bir baktım MI 3 çalışmıyor. 1541 de disketleri okumuyor. 6 tane 1541 denedim ve hepsi de 'Drive Not Ready' hatası veriyor. Elbette her 1541'i bir de farklı disketlerle denedim. Sonra düşündüm böyle birşey pek mantıklı değil. Biraz googlelayınca ve MI 3 ile 1541'i başka makinada test edince sorun anlaşıldı: 6526 CIA

Haa, ben daha 1541'i de denemedim. Onda da bi yamukluk olma durumu olabilir yani? Gerçi MMC64 çalışıyordu sorunsuz. Sadece keyboard matrix'in bir kısmını etkilemiş olabilir tabii ki arıza...

Alıntı
İşte bu yüzden insanın elinde aynı cihazdan birden fazla olması gerekiyor. Bir tane hiç el sürülmeyecek 'master setup' ve bir tane de test setup'ı :)  Elbette bu işin sonu yok.

Bitte suratına bakmadığım gerçekten bitik C64'ler oluyordu, hani hurdacıda üzerine 1 ton moloz atılmış olanlardan. 1-2 TL'ye almak lazımmış en azından yedek parçalık. Doğru söylüyorsun...

Alıntı
Var bende, çok acelen yoksa yollarım. Malum yılbaşı tatili ve İstanbul'da kar falan filan var :)

Hiçbir acelem yok. Ancak çalışan bir aleti göndermeni/sökmeni de istemem. Yani çalışan bir C64'ü öldürüp bir başkasını çalıştırmak anlamsız. Gerçekten yedek parçalık bitik bir alet ise OK. Olmadı ben bulurum zaten bitten falan...

Alıntı
Alıntı
Yok canım ne sorunu olacak... Bizbize takılıyoruz işte... Maksat iş görülsün...

Çok teşekkürler @Alco...

Buradan da minik bir tamirat günlüğü çıkar artık...

Bak hala kızgınım kendime :( Soketi uyuyor diye şak diye her gördüğün donanımı her sokete sokmak "benim" yapacağım iş değil, kendime yakıştıramadım :( :( :( Yav çocukken bile yapmadığım iş yani, öyle diyim. (Ki zamanında Commodore dergisinde gördüğüm bir yazıya dayanarak potlardan analog joystick yapıp C64'e bağlamışlığım bile var çocukken. O zaman bile bozmamışım aleti....)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 30 Aralık 2014, 16:04:44 »

Detaya inildiğinde 6526'lar IRQ'yu 1 cycle geç başlatıyormuş. Ama aynı durum erken dönem 6526A'lar da da var görünüyor. Bu farkı saptayabilen programlar var ama bilgisayarın çalışmasına çok fazla etki eden bir şey değil gibi.
Güzel ve net bir açıklama. Ama benim esas merak ettiğim nokta; demo veya oyunlarda nadiren de olsa bir sorun/uyumsuzluk çıkar mı? Hani Wisdom da geçen gün New ve Old SID meselesini güzelce örneklemişti ya... O bağlamda soruyorum.

Aslında, inanırmısın hemen her tür konsol, arcade board ve bir kısım retro bilgisayarın barsaklarını görmüşlüğüm tamir etmişliğim vardır ama ömrümde daha hiç C64 kasası açmadım :) (Artık bu cümlem nerelere çekilir bilemem).
Harbiden enteresan bir durum ha!

Makaraya sarmamak için kendime zor hakim oluyorum :)

Alıntı
Haa, ben daha 1541'i de denemedim. Onda da bi yamukluk olma durumu olabilir yani? Gerçi MMC64 çalışıyordu sorunsuz. Sadece keyboard matrix'in bir kısmını etkilemiş olabilir tabii ki arıza...
Sana zor olmayacaksa bir dene istersen. Merak ettim.

Alıntı
Hiçbir acelem yok. Ancak çalışan bir aleti göndermeni/sökmeni de istemem. Yani çalışan bir C64'ü öldürüp bir başkasını çalıştırmak anlamsız. Gerçekten yedek parçalık bitik bir alet ise OK.
Bende biraz yedek malzeme var Commodore ailesi için. Ekte resim koyuyorum. Starfor ve süngerlerin altları da dolu. Zamanında AmigaTurk'deki bir tamirci arkadaştan almıştım. Hatta sonra Aegis çıldırmıştı "ilan açıldıktan bu kadar kısa süre sonra nasıl böyle hemen satılır" diye.

Alıntı
Buradan da minik bir tamirat günlüğü çıkar artık...
İnşallah! İnşallah! En sevdiğimiz olay bu biliyorsun. Yavuz'un cihazları bozulsun da bize birşeyler anlatsın diye dua ediyoruz :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 30 Aralık 2014, 21:23:50 »
Zamanında AmigaTurk'deki bir tamirci arkadaştan almıştım.

Breh breh! Yahu bir spectrum tamircisi çıkmadı ya bunca zaman ona yanarım :D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2014, 21:34:46 »
Breh breh! Yahu bir spectrum tamircisi çıkmadı ya bunca zaman ona yanarım :D
Benim tanıdığım ve dahi yanında da çalıştığım tek Spectrum tamircisi, Kadıköy'de Afşin idi. Enteresan bir adamdı. Her marka cihazı tamir ediyordu. Elinden iş geliyordu ama biraz haylazdı. Verdiği fiyatı beğenmeyen olunca RAMlere akım verip yaktığını görmüştüm. Tamam kabul ediyorum buna haylazlık değil başka birşey denir ama kamuya açık sayılabilecek bir yerde telaffuz etmek istemiyorum :)

Malzemeleri de Tüccarbaşındaki Hikmet Bilgi İşlem'den alıyordu. Bu da enteresan bir adamdı. Elinde bond çanta ile bilgisayarcıları dolaşıp IC satardı. Kır saçlı ve bond çantalı bir adam olarak bana daima seyyar olarak dolaşıp çek kıran adamları hatırlatırdı :)

Bitmez bende anılar :)

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 08 Ocak 2015, 01:22:01 »
Sonunda biraz vakit bulabildim ve emektar Commodore 64'ümü tamir etme işine girişebildim. Emektar diyorum ama sanmayın ki bu benim çocukluğumda sahip olduğum C64. Onu Amiga 500 almak için satmıştım. Sonra o Amigayı da bira parası için satmıştım sanırım üniversitede. Hey gidi gençlik  ::)

Neyse, konuyu dağıtmayayım... C64'üm bir süredir melim melim oturuyor yerinde. Malum CIA çipi bozulduğundan bu yana yukarı aşağı cursor tuşları çalışmadığından MMC64'den de oyun seçemiyorum...

Bir süre önce @Alcofribas'ın gönderdiği yardım paketi elime geçmişti ancak masanın üzerinde duruyordu. Bu ara pacman kabinin kontrol panelini yapıyordum, bir türlü elim deymemişti pakete (halbuki gelir gelmez tamiratı yapacağıma söz vermiştim)

Neyse, zaman bu zaman işte. Tekrardan açtım C64'ü ışıl ışıl parladı gözleri  ;D

Eveeet, şimdi tamirat zamanı...

Neydi sorunumuz? Bir süre önce C64'ün alt sıradaki tuşlarından bazılarının çalışmadığını farketmiştim.

Çalışmayan tuşlar X, V, N, (,), /, CRSR (Yukarı/Aşağı) tuşlarıydı. Gördüğünüz gibi arızalı tuşlar bir tuş atlayarak gidiyordu. Bu sıradan bir kirli klavye sorunu olamazdı. Sorun muhtemel 6526 CIA çipindeydi...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #8 : 08 Ocak 2015, 01:31:46 »
C64'ü kablolarından söküp tamirat masama yatırdım. İlginçtir ilk defa bir C64 yatıyordu masaya. Artık bu aletlerin ne kadar sağlam olduğuna mı yorarsınız ;) yoksa benim tecrübesizliğimemi bilemem :)

Kısa bir evirip çevirme faslından sonra C64'ün kasasını nasıl açacağımı buldum. Basitmiş. Alt sıradaki üç vidayı söktüğümüzde kasa açıldı :)

Sonra klavye kısmını ana kasadan ayırmaya geldi sıra. Klavye kasanın üst yarısına monte edilmiş ve buradan alt gövdeye vidalanmış anakarta iki adet soket gittiğini farkettim.

Birisi power led soketi ...

Diğeri ise klavye matrisinden gelen soket ...

Bunları da anakarttan ayırdıktan sonra çalışacağımız yarıyla başbaşa kaldım. Alt yarıda beni bir tarafı aluminyum folyo ile kaplanmış cukulata kutusunu andıran saçma sapan bir karton karşıladı. Enteresan! Sanırım EMI filtre olarak kullanılmış bu parça. Ne kadar verimli olmuştur şüpheli  ;D

Anakartı alt plastik gövdeye bağlayan vidaları da söktükten sonra anakartı tamamen çıkartabildim...

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 08 Ocak 2015, 01:39:26 »
Sonunda CIA çipine ulaştım. O da ne? Bunlardan iki tane varmış???

Hemen google amcaya sordum, klavye sorunlarıyla ilintili olan hangisiymiş diye. Cevap hemen geldi. U1 diye işaretlenmiş olan 6526A çipiymiş (Fotoğrafta sağdaki)

Ancak bu çip soketli değil. Sorun değil... Pahalı oyuncağımı devreye alıyorum hemen ;)

15 dakika sonra ...

Çipi söktüğüm yere herzamanki gibi precision header'lardan bir soket yapıyorum.

İşlem neredeyse tamam

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #10 : 08 Ocak 2015, 01:45:56 »
Şimdi gelelim @Alcofribas'ın yardım paketine...

Paket biraz ağırca. Merak ve dikkatle paketi açınca içinde sadece CIA çipleri değil başka şeyler olduğunu da görüyorum.

Çok kısa bir an şu içine ağırlık konulan sahte taşınabilir harddiskler aklıma geliyor nedense  ;D Paketin içinde eski arcade joystick parçaları olduğunu düşündüğüm şeyler de var...

Ama şu an ihtiyacım olanlar bunlar...

İlk sıradaki CIA çipini çıkartıp bacaklarını dremel'in metal fırçasıyla temizliyorum (tam orada telefonun şarjı bitti fotosunu çekemedim :) ) ve yeni yaptığım sokete yerleştiriyorum...

Ayak izlerimi geri takip ederek C64'ün kasasını kapatıyorum...

Heyoooo! Tuşlarım geri geldi!!!! Çok teşekkürler Alco!!!

Şimdi biraz Rob Hubbert dinleyelim  ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 08 Ocak 2015, 02:06:58 »
Eline sağlık! Gerçi bu iş senin için leblebi çekirdek ama, illaki birilerinin işine yarayacaktır böyle tamiratlar.

Emektar diyorum ama sanmayın ki bu benim çocukluğumda sahip olduğum C64. Onu Amiga 500 almak için satmıştım. Sonra o Amigayı da bira parası için satmıştım sanırım üniversitede. Hey gidi gençlik  ::)
İşte tam da bizim aradığımız üye profili!

Sahalarda hep görmek istediğimiz güzel hareketler bunlar. En azından senin "valide sağolsun bizim makinaları birgün toplamış ve..." şeklinde bir hikayen yok.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #12 : 08 Ocak 2015, 09:39:51 »
Sorun çözülmüş. Sana bu saatten sonra bir işine yaramasa de çalışmayan tuşlarla ilgili biraz insider bilgi vereyim. Aşağıdaki tabloyu C64-wiki'den aldım. Keyboard matriksinin direk olarak CIA1'e bağlı olacağını zaten tahmin etmişsindir. Tabloya göre senin CIA'nın Port B 7. pini arızalıymış.

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 08 Ocak 2015, 10:46:01 »
Alıntı
O da ne? Bunlardan iki tane varmış???

İkisini de söküp yerlerini değiştirseydin. Belki işe yarardı. Ayrıca CIA'ların üzerindeki kenara lehimlenmiş diyotlarda sir clive işine benziyor :D

Bu arada fotografları çektiğin telefonun modeli ne? Gayet iyi iş çıkarıyor bu düşük ışıkta. Umarım samsung değildir :)

Tabloya göre senin CIA'nın Port B 7. pini arızalıymış.

Merak ediyorum da bu tür tek pinlik arızaları raftan alınabilecek ic'lerle (74ls gibi) tamir etmek mümkün müdür? Spectrumda cockroach fix gibi şeyler yaygın olduğu için aklıma geliyor böyle.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #14 : 08 Ocak 2015, 11:25:10 »
Sorun çözülmüş. Sana bu saatten sonra bir işine yaramasa de çalışmayan tuşlarla ilgili biraz insider bilgi vereyim. Aşağıdaki tabloyu C64-wiki'den aldım. Keyboard matriksinin direk olarak CIA1'e bağlı olacağını zaten tahmin etmişsindir. Tabloya göre senin CIA'nın Port B 7. pini arızalıymış.

Hakikaten de Pin 7 gitmiş...

Sorunun çözülmüş olması önemli değil, paylaşılan bilgilerin bir arşiv niteliğinde başkalarının da işine yarayacak bir referans olması açısından önemli ki bilgilendirme için teşekkürler...

İkisini de söküp yerlerini değiştirseydin. Belki işe yarardı. Ayrıca CIA'ların üzerindeki kenara lehimlenmiş diyotlarda sir clive işine benziyor :D

Diğer CIA'in 7. pini kullanılmıyorsa neden olmasın. Diğeri disk v.s. ile ilintili I/O işlerini mi yapıyor acaba?

Alıntı
Bu arada fotografları çektiğin telefonun modeli ne? Gayet iyi iş çıkarıyor bu düşük ışıkta. Umarım samsung değildir :)

IPhone 4S

Alıntı
Merak ediyorum da bu tür tek pinlik arızaları raftan alınabilecek ic'lerle (74ls gibi) tamir etmek mümkün müdür? Spectrumda cockroach fix gibi şeyler yaygın olduğu için aklıma geliyor böyle.

İnsan'ın içi gidiyor böyle tek bit'lik sorunlar yüzünden bu custom çipleri atmaya. Bu çipler iyice bulunmaz hale gelince muhtemel birileri bunun FPGA versiyonunu yapar (belki de yapmıştır) Spectrum'un ULA'inde olduğu gibi...