Hele de MSX'in ekran görüntüleri ...
8 bitlik makinelerde bunu nasıl başarmışlar anlaşılır gibi değil.
O MSXler bildiğin Vestel Goldstar türü MSX1 ailesi değil. MSX2, MSX2+ ve TurboR diye geçen, bir nevi fabrika çıkışı hormonlu MSXler. AMG ve Mercedes ilişkisi gibi diyebilirsin
Evet, "Screenshots" kısmında özellikle belirtmişler "MSX2/2+/TurboR - Graphical User Interface" olduğunu ama "Downloads" kısmında bir yerde "SymbOS is available for all MSX2, MSX2+ and MSX TurboR machines" demiş, bir yerde de "This package contains the MSX version of SymbOS" demiş.
Bu nedenle, işletim sisteminin normal MSX'lerde de çalışacağını ama "extra" özellikler için daha üstü makinelere ihtiyaç olacağını düşündüm. (Daha doğrusu, evde biryerlerde Vestel MSX durduğu için böyle düşünmek işime geldi.)
Mesela "Maximum amount of supported RAM: 1024 KB" demiş. Bunu nasıl sağlıyorlar ki? Ayrıca, işletim sistemi bir şekilde bunu destekliyorsa bile, cihaza fiziksel olarak bu kadar RAM bağlanabiliyor mu ki?
Bu konuda muhtelif kartlar mevcut. Hatta Symbos'un sayfasında belirtilen Symbiface II'den bende de var. Fakat CPC'de Symbos'u çalıştırmak için bu kartlar falan şart değil. Diskete çek ve yükle. Ha öyle bir kartın varsa, elbette ekstra özelliklerini de kullanabiliyorsun, ki bu da olayı daha da keyifli hale getiriyor. Elinde CPC 6128 varsa denemeni tavsiye ederim.
Bu Symbiface II de çok yetenekli bir kartmış. Pekiii, elimde bir CPC yok ama SymbOS'u emulatörde denemek istersek, emulatörler Symbiface varmış gibi, yani extra RAM, hard disk, vs. emüle edebiliyorlar mı acaba?