Selamlar, elimde geçmişte aldığım bozuk bir CPC 464 vardu malum. Bu başlıkta daha önce her şeyi yazmış olmalıyım fakat tekrar bir özetleyeyim. Başta bu makineyi 5v'a bağlayıp 6 pin din video soketinden composite görüntü alıyordum fakat ekranda hiçbir karakter yoktu. O zamanki araştırmalarım dram'lerin bozuk olabileceği yönündeydi. Ben de sharp 2164'lerin yerine piyasada bulabildiğim nec 4164'lerden bir kaç tane alıp boarda soket lehimleyerek olası kombinasyonları denemiştim fakat durum düzelmemişti. O zaman 8 tane birden nec almadım çünkü bir şekilde çözebilirsem boşa masraf etmek istememiştim, neyse. Durumu düzeltemeyince aleti daha sonra tekrar kurcalamak üzere rafa kaldırmıştım.
Bu hafta fırsat olunca bu işe tekrar döneyim dedim. Kafamdaki önce bilgisayarı çalıştırıp yine o aynı ekranı almaktı çünkü soketler, kablolar dağılmıştı. Kompozit çıkış için yeniden bir kablo lehimledim ve monitöre taktım fakat bu sefer hiç görüntü yoktu. Led ne durumda diye kontrol etmek için üst kısmı da taktığımda power ledinin titrediğini fark ettim, biraz daha uğraşınca led tamamen söndü. Şu anda ne ekranda herhangi bir görüntü var ne de power ledi yanıyor.
Böyle olunca 5v hattını ölçerek ilerlemeyi düşündüm fakat epey aramama rağmen voltaj seviyesinde arıza tespiti için bir guide bulamadım. Şimdi kabaca ic'lerin yakınlarındaki cap'lerden 3-3.5v civarı ölçüyorum ama tabii buradan hareketle bir yorum yapamıyorum. Gate array ve crtc gibi custom amstrad çiplerinin yanmadığını umarak yazıyorum, en başta voltajlar ve doğru besleme geldiği için nereleri kontrol etmem gerektiğine dair kapsamlı bir troubleshoot guide var mıdır?
Mesela şu adamın çok iyi videoları var ama elindeki imkanlar neredeyse sınırsız. Bende osiloskop ve yedek çipset yok. Sadece multimetrem var ve lehim yapabiliyorum, şu durumda ne yapmamı önerirsiniz? [Güç durumunu çözdükten sonra da sonuç alamazsam bana denemek için yedek çipset gönderebilecek olan varsa yüzsüzlük edip memnuniyetle kabul ederim.]
Bir de Bora Yurtören'den aldığım DRAM tester arduino kodunu nano'da çalıştıramadım. Serial monitörde sürekli fail at $1 diyor. Acaba bunu nanoya uygun revize mi etmek gerekir, elimde uno olmadığı için uno yerine nanoyla denedim ve pinler aynı diye düşünüyorum. Dolayısıyla nanoda çalışmaması için bir sebep göremedim. Zaten arduino ide'de nano için sorunsuz compile edilip karta gönülüyor. Serial monitörden de takip edebiliyorum. Bu arada ramleri de aradan çıkarsam, eksikleri tamamlasam diye buna ihtiyaç duyuyorum. Elimde ramini söküp denemelik c64 de var ama onu da haşat etmek istemiyorum bu iş için. cpc için ayrı bir set ram düzmek istiyorum. Tabi o noktanın gerisine düştüm şimdilik. 🙂
Sabırla okuyan herkese teşekkür ederim, Türker Gürevin bu hikayeyi biraz biliyordu 🙂 Ona da selamlar.