Gönderen Konu: Hangi Amiga alınmalı?  (Okunma sayısı 322 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
Hangi Amiga alınmalı?
« : 13 Şubat 2025, 13:12:39 »
Selam,

Kısa vadede olmasa da orta vadede Amiga alma planım var ancak Amiga konusunda bilgim sıfır. Hangi Amiga'yı almalıyım sizce? Amacım sadece oyun oynamak.

Çevrimdışı unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
Ynt: Hangi Amiga alınmalı?
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2025, 13:49:30 »
Dostum ben de senin gibi sıfır bilgiye sahibim, bir ara heves ettim ama bütçe konusunu göz önüne alarak vaz geçtim. Fakat benim görsel olarak tek beğendiğim A600 oldu. Geçmişten bir bağ olmayınca aynı klavye aynı makine takıntısı da olmuyor haliyle. A600'ün A500+ den tek farkı sanırım ide portu var. Az yer kaplıyor olması da tercih olarak düşünmem de önemli bir sebepti. Ama hem bulması zor hem de fiyatları el yakıyor. Öte yandan A600 kasasına raspberry pi koymak gibi bir alternatif de mevcut. Yanılmıyorsam A600 kasasının 3d dataları temin edilebiliyor. Bir de project julia diye bir şeyler görmüştüm, bu projedeki fark hem 3d data hem de BOM list veriyorlardı cüzi bir ücret karşılığında. Benim 3d print imkanım olmadığı için ondan da vazgeçtim. Zaten Amstrad üstüne gül koklamam diye de beylik laf edeyim sonra gerekirse inkar ederim.

Sen project julia işini bi kurcala bence :)
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2025, 19:27:12 »
Selam,

Kısa vadede olmasa da orta vadede Amiga alma planım var ancak Amiga konusunda bilgim sıfır. Hangi Amiga'yı almalıyım sizce? Amacım sadece oyun oynamak.
Bu tür tavsiye odaklı soruları gördüm mü hemen @leventp 'nin şu videosunu yapıştırıyorum. Ev, araba, arsa, telefon, retro bilgisayar ne istersen uyuyor  :)

Fakat sen aslında "amacım sadece oyun oynamak" diyerek güzel sayılabilecek bir sınır çizmişsin. O zaman ben de, bu konuda hiç fikri olmayan birisinde bir nebze fikir oluşması için birkaç satır karalayayım. Fazla detaya girmeden hemen söyleyim ki Amiga oyunlarının büyük bir kısmı için yaklaşık 1MB hafıza yeterli gibi düşün. Chipram ve Fastram gibi detaylar da var ama onlara boğulmayalım şimdilik. Bunun ortalamada makul olanı ise 512K Chip ve 512K Fast olarak toplam 1MB diye kabul edelim :) Oyun dediğimize göre; ilk olarak farklı Amiga modelleri arasında grafik kalitesi farkını ortaya çıkaran OCS/ECS/AGA chipset olayına bakmak lazım. Bu farkı temelde renk ve kısmen çözünürlük desteği olarak düşün. Oyun külliyatının çok büyük bir bölümü OCS/ECS ekseninde oluşmuş. A500/A500+/A600 bu desteği farklı versiyonlarda ve biçimlerde sunuyor. AGA desteği ise bütüne oranla çok küçük bir kısım. AGA desteğine en kolay olarak A1200 ile ulaşabilirsin. A1000/A2000/A3000/A4000 gibi modellere hiç girmiyorum. Onları hem bulması bir mesele hem hacimleri hem de fiyatları ayrı bir dert. Biz görece makul ve o civarda olan seçeneklerden gidelim.

Grafik meselesi konusunda şu videoyu izleyip, yorumları okuyabilirsin.

13 Şubat 2025 itibariyle; Lemon Amiga kayıtlarına göre chipset desteği bağlamında oyun adetleri:

OCS 4324 adet
ECS 2820 adet
AGA 387 adet

Bu rakamları incelerken, AGA destekleyen 387 oyunun içinde bir kısmının sadece AGA desteği sunarken bir kısmının ise hem AGA hem de OCS/ECS desteği sunduğu dikkate almak lazım. Velhasıl AGA desteği güzel olsa da bence aman aman peşinden koşulacak bir özellik değil çünkü yeterli külliyat yok.

Peki AGA desteği haricinde ne önemli olabilir dediğini duyar gibiyim. Elbette depolama kapasite ve yöntemleri. Biliyorsun disketler ve disket sürücüler nazlı ortamlar. Sürücü sağlam olsa disket sorun çıkartır, disket sağlam olsa sürücü. Hepsi bugün sağlam olsa, yarın disketi taktığında birinden biri ömrünü tamamlamış olabilir. Sonuçta nereden baksan 35/40 yıllık cihazlar ve ortamlar. Gotek çıkmadan önce geniş ve görece sağlıklı depolama için insanlar Whdload seçeneğine yöneliyorlardı. Bunu Amiga'nın hdd'si olarak düşün. Amiga işletim sistemi olan Workbench(Bi nevi Windows) üzerinden Whdload destekli olarak oyunları tıpkı bir hdd'den çalıştırır gibi çalıştırıyorsun. Ama iki sorun var. Birincisi bu hddyi Amiga'ya bağlayabiliyor olman lazım. İkincisi ise 8MB Ram altında iş yapmak pek mümkün değil. Bu iki konuyu hemen azıcık detaylandıralım. Amiga'ya hdd bağlayacağım dediğin zaman en uyumlu Amiga modeli Amiga 600(1MB) ve 1200(2MB). İyi kötü hdd destekleri var. A500'de doğrudan böyle bir destek yok. Tali yollara sapman ve para harcaman lazım. Whdload için ihtiyaç olan minimum 8MB desteği için ise bütün Amigalarda yine ekstra harcama ile Ram kartlar falan alman gerek. Fiyatın dışında; bir de bu kadar yüksek Ram desteği sağlayan kartları bulmak da kolay değil. Mevcut gümrük mevzuatı bugünkü çok düşük limitlere gelmeden önce yine yurtdışından temin edilebiliyordu ama bugün artık bu iş cidden zor ve masraflı. Gelgelelim; bugün artık retro bilgisayar camiasında Gotek diye bir gerçek var. Sen bu konuyu biliyorsun ama bilmeyenler için Usb flash belleklere disket imaj dosyalarını çekip doğrudan sanki bir disketmişcesine çalıştırabileceğiniz bir arabirim şeklinde açıklayalım. Fabrikasyon olarak PC eksenli birçok formata destek veriyor. Ama buna bir de FlashFloppy firmware yükleyince yepyeni bir dünya açılıyor. Neredeyse desteklemediği disket formatı yok.

Peki başka birşeye ihtiyacım var mı veya diğer opsiyonlarım, modern çözümler neler diyebilirsin. Bu retro bilgisayar olayında benim bakış açım net. Biz KISSciyiz kardeşim. Düsturumuz Keep it short and simple. Elbette turbo kartlar ve hatta grafik kartları gibi fantazi ürünler mevcut. Ama bunlara ne kadar ihtiyacın var iyi sorgulamak gerek. Ama yine de madem sordun, ben de boş göndermeyeyim seni :) Sende scartlı bir CRT TV  olduğunu düşünürsek öncelikli bir ihtiyaç olmaz ama, gün gelir de illa LCD TV ile kullanacağım dersen, şöyle pico rgb2hdmi veya CPLD rgb2hdmi türü HDMI çözümleri de makul arayışlar içinde olabilir.

Daha da değişik işler var mı dersen; boş A500 kasasına raspi ile baremetal bir emulatör kurmak ve keyrah ile A500 klavyesi bağlayarak sanki gerçek Amigaymış gibi kullanmak falan da mümkün. Ama işte bunlarla uğraşmalı mı sorusunun yanıtı bende değil sende.

Retro cihazlar için donanım işi geniş bir alan. Ben retro cihazlarda hiç kullanmadığı veya kullanmayacağı fantastik çözümler peşinde koşanların bakış açısını pek sağlıklı bulmuyorum. Ortada amaçsız bir sahip olma dürtüsü/tatmini haricinde de birşeyler olmalı. Yoksa en mükemmel en rüya Amiga 500'ü, CPC'yi, C64'ü kursan ne olacak ki? Kerameti kendinden menkul modifiye arabacı apaçi tayfası değiliz ki biz. Burada modifiye kısmı önemli. Adam orjinaline sadık Anadol, Murat 124, Nova, Mustang topluyorsa ne güzel. Ama iş bunları cabrio yapmak ve hatta Ferrari motoru takmak olmamalı. En azından benim tarzım, anlayışım değil. Bak ama nadir ürün veya kutulu/temiz cihaz arayanları anlıyorum. Ürün nadir veya kutulu/temiz olunca işin koleksiyoner yönü devreye giriyor. Eğer özenle ve zerafetle yapılıyorsa çok da kıymetli bir bakış açısı. Ama deneysel birkaç destek haricinde bir anlamı olmayan turbo kart veya bilmemne kartının hiçbir anlamı yok. İşin komik yanı, bu tür arkadaşların bir kısmı, diğerlerinin arasına karışmayıp kendi imposter evrenlerinde yarattıkları imposter kişilikle takılıyorlar. Hani gazetelerde falan okuruz ya sahte doktor, sahte dişçi, sahte öğretmen/akademisyen yakalandı diye. Sahte retrocu olarak biraz benziyorlar :) Aman diyeyim bunlara çok dikkat et. Adamı hiçbir şeyden anlamadan, bilmeden gereksiz harcamalara sürüklerler. Bunlar en Amigacıdan daha Amigacı, en Amstradcıdan daha Amstradcıdırlar. En süper düper rüya Amiga'ya, Amstrad'a, C64'e, vb sahiptirler. Lakin; hem evvelki hafta ortamlarda en temel şeyleri şu nasıl yapılır diye sorarken hem de bu hafta kendilerini o konuda üstat/obdusman olarak konumlarlar. Diyorum ya kerametleri kendilerinden menkul. Gördük ve dahi görüyoruz bunları :)

Kıssadan hisse; 1MB ramli ve Goteklenmiş bir A500(1.3 romlu olursa Rev6 ve üstü boardlu olursa tercih sebebi) senin işini epey görür. Böyle bir setup; daha önce hiç Amiga kullanmadıysan, makul bir harcama ile o dünya hakkında fikir edinmen için yeterli olacaktır. A500'ün kendi içinde versiyonları var. Ama çok uygun fiyata bulursan herhangi biri bile olur. Piyasa fiyatı olacaksa ayrıca konuşmak lazım. Daha üst modellere(A600/A1200) başlangıçta gitmeye hiç gerek yok. Zaten öyle bir yola girince gelsin turbo kartlar falan da başlayacak. Ve inan o yol hiçbir zaman bitmez ve sonu pek tatmin etmez. Neyse ben de pek birşey bildiğimden değil ama soruların olursa elimden geldiğince yanıtlarım.

Not: Retro cihazların 40 yaş civarında gezdiğini ve yukarıda da dediğim gibi şimdi çalışsa bile yarına ruhunu teslim edebileceğini unutma. Para harcarken bu daima aklımızda olmalı. Gönül istese de; gerek bu yaş mevzusundan gerek versiyon ve uyumluluk mevzularında dolayı, hiçbir zaman her cihazdan bir tane ile bitmiyor maalesef :D

Şuralara da göz atarsın:

https://wiki.amiga.org/index.php/Pistorm-500

https://www.amigagameselector.co.uk

https://www.whdownload.com

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2025, 21:00:59 »
 Bundan 15-20 yıl önce mükemmel bir zaman aralığı oluştu retro uğraşları için. Eski bilgisayarların pek para etmediği ve şu ankinden daha sağlam bulunabildiği sihirli bir aralık. Geçmişten intikam almak isteyen çoğu insan o aralığı iyi değerlendirdi. Yahu 100 dolar gibi bir paraya ppc satıyordu millet ;D Fakat artık o şartlar geçerli değil. Yarın çalışacağına dair en küçük bir garantisi olmayan donanımlara para ödemek, özellikle yeni tanışacaklar için gereksiz risk sanki.

Alco da söylemiş zaten, donanımsız Amiga deneyimi mantıklı bir seçim olabilir. Amiga ekosisteminin kusursuza yakın emüle edilebildiğini düşünürsek bu müthiş bir konfor demek. Açıkcası ben bile real hardware çalıştırmaktansa emülatör kullanmayı tercih ediyorum artık.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2025, 23:52:32 »
Amaç sadece oyun oynamaksa The A500 Mini alınmalı, üzerine de USB stickle AGS 2.7 takılmalı. Hepsi bu. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki nasıl olsa 2-3 günde sıkılınacak. Ha eğer sıkılınmazsa A1200 + CF kart okuyucu + CF kart + Bellek kartı + Gotek vs. su gibi para dökmeye başlanılır, ama ilk başta hiç gereği yok.

Çevrimdışı Skate

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2025, 23:58:47 »
Amiga 1200 bence turbo kartsız biraz arada kalıyor. Yani Amiga 1200 alınacaksa da mutlaka üzerinde 68030, 68040, 68060 gibi bir işlemci içeren turbo kart olmalı. Çünkü yapılan en ilginç demo ve oyunlar bu kartlardan faydalanıyorlar. Yani bence de ya Amiga 500 al, bununla yetin ya da turbo kartlı Amiga 1200 al. Düz Amiga 1200 başlangıç noktası olarak biraz anlamsız gibi geliyor bana. "Sonradan turbo kart alırım" dersen belki o zaman anlamlı olabilir.

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
« Yanıtla #6 : 14 Şubat 2025, 09:36:46 »
Neyse ben de pek birşey bildiğimden değil ama soruların olursa elimden geldiğince yanıtlarım.

İlahi Alco! Bilmediğin halinle bir dünya şey yazmışsın, bilsen nasıl olacaktı :)

Retro cihazlar için donanım işi geniş bir alan. Ben retro cihazlarda hiç kullanmadığı veya kullanmayacağı fantastik çözümler peşinde koşanların bakış açısını pek sağlıklı bulmuyorum. Ortada amaçsız bir sahip olma dürtüsü/tatmini haricinde de birşeyler olmalı. Yoksa en mükemmel en rüya Amiga 500'ü, CPC'yi, C64'ü kursan ne olacak ki? Kerameti kendinden menkul modifiye arabacı apaçi tayfası değiliz ki biz. Burada modifiye kısmı önemli. Adam orjinaline sadık Anadol, Murat 124, Nova, Mustang topluyorsa ne güzel. Ama iş bunları cabrio yapmak ve hatta Ferrari motoru takmak olmamalı. En azından benim tarzım, anlayışım değil. Bak ama nadir ürün veya kutulu/temiz cihaz arayanları anlıyorum. Ürün nadir veya kutulu/temiz olunca işin koleksiyoner yönü devreye giriyor. Eğer özenle ve zerafetle yapılıyorsa çok da kıymetli bir bakış açısı. Ama deneysel birkaç destek haricinde bir anlamı olmayan turbo kart veya bilmemne kartının hiçbir anlamı yok. İşin komik yanı, bu tür arkadaşların bir kısmı, diğerlerinin arasına karışmayıp kendi imposter evrenlerinde yarattıkları imposter kişilikle takılıyorlar. Hani gazetelerde falan okuruz ya sahte doktor, sahte dişçi, sahte öğretmen/akademisyen yakalandı diye. Sahte retrocu olarak biraz benziyorlar :) Aman diyeyim bunlara çok dikkat et.

Evet, bu güzel bir uyarı, gaza gelmek oldukça kolay.

Ok o zaman, çok teşekkürler değerli tecrübelerinizi ve fikirlerinizi aktardığınız için. Yani gerçekten teşekkürler. Bu forum cidden başka bir yer, soru sorduğum zaman gelen cevaplara verilen emeği görünce mahcup oluyorum. Neyse, plan şu şekilde o zaman: Emülatör ile başlayıp bir yandan hurdacıları takip etmek. Hani kelepir bir şey denk gelirse o zaman almak. Ankara'da ana bilgisayar hurdacılarının yerini tespit ettim, şu önümüzde ki günlerde bir ziyaret edeceğim.

Çevrimdışı retter64

• Retromanik
« Yanıtla #7 : 16 Şubat 2025, 16:43:58 »
Amaç sadece oyun oynamaksa The A500 Mini alınmalı, üzerine de USB stickle AGS 2.7 takılmalı. Hepsi bu. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki nasıl olsa 2-3 günde sıkılınacak. Ha eğer sıkılınmazsa A1200 + CF kart okuyucu + CF kart + Bellek kartı + Gotek vs. su gibi para dökmeye başlanılır, ama ilk başta hiç gereği yok.

Aslında Retrogames Ltd., A500 Maxi'yi Q4 2024 gibi çıkaracaktı ancak ufukta halen bir haber görünmüyor. Ben de bunu bekliyorum. Umarım uygun fiyatlı ve güzel bir ürün olur.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #8 : 17 Şubat 2025, 12:43:34 »

Aslında Retrogames Ltd., A500 Maxi'yi Q4 2024 gibi çıkaracaktı ancak ufukta halen bir haber görünmüyor. Ben de bunu bekliyorum. Umarım uygun fiyatlı ve güzel bir ürün olur.
A500 Maxi diye bir söz verilmedi yalnız, bu yanlış anlaşılma hala tam gaz gidiyor. "Full-size Amiga console" diye yuvarlak bir laf ettiler, sonra da tek kelime açıklama getirmediler. Büyük ihtimalle CD32 olacak o makine, ya da en iyi ihtimalle A600.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #9 : 17 Şubat 2025, 18:29:02 »
Eskiden bu The A500 türü cihazları pek ciddiye almıyordum. Ama hem bizim hem de cihazların yaşlar ilerledikçe insanın külahını önüne alıp cidden düşünmesi gerekiyor. Normalde emülasyona da sıcak bakmıyordum ama custom donanım bazında emülasyon epey ilerledi. Gerek Fpga gerek Raspi üzeri baremetal çözümler oldukça tatminkar seviyelere ulaştı. Bir yandan da; iyi kötü bir ticari pazar söz konusu olduğu için, işlevsel veya değil bir klavye ile The 500 türü çözüm alternatifleri geldi. Hem yeni donanım, hem göze de hitap ediyor, hem de nostalji/eğlence/keyif hissi veriyor...

Diğer yandan; bu aldığımız cihazları saklayacak ortamlar da giderek küçülüyor. Kentsel dönüşümden çıkan çoğu yeni ev daha küçük odalar/metrekareler ile geliyor. Fiyatların delirmiş olması da cabası :)

Dahası da var da... Yaz yaz bitmez :)

Çevrimdışı retter64

• Retromanik
« Yanıtla #10 : 17 Şubat 2025, 20:52:21 »

A500 Maxi diye bir söz verilmedi yalnız, bu yanlış anlaşılma hala tam gaz gidiyor. "Full-size Amiga console" diye yuvarlak bir laf ettiler, sonra da tek kelime açıklama getirmediler. Büyük ihtimalle CD32 olacak o makine, ya da en iyi ihtimalle A600.

CD32 şimdiye kadar hiç ilgimi çekmedi, fiyatı 50 dolar bile olsa dönüp bakmazdım. Şu yaşımda yok rgb2hdmi, yok Gotek şudur budur uğraşmadan Tv'ye bağlayabileceğim çaat diye  ;D oyun oynayabileceğim, mouse ve klavyesiyle gerçek Amiga kullanıyormuş hissi veren bir şey bekliyordum. Ancak beklediğim gibi gelse bile, dediğiniz gibi, 2-3 günde sıkılıp bir köşeye atma olasılığı da var elbette.

Çevrimdışı unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2025, 22:22:55 »
Şu projeyi yapacak bir babayiğit yok mudur?
Ya da buna benzer başka proje de olabilir.
Anladığım kadarı ile talep edecek 3-5 kişi çıkacak gibi.

http://project-julia.com/
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 18 Şubat 2025, 00:16:23 »
Selam,

amaç sadece oyun oynamak olsa bile, retro oyunların kahrı çok, kısa zamanda bezebilirsin bu sebeple tüm amiga oyunları a500 1MB için yazılmış olduğu halde, azıcık hormonlamak gerekiyor.

1. A500+gotek+adf imajlar = en ucuz iş görür
2. A500plus+pistorm32lite+whdload = en baba
3. A1200+bol ram+whdload=bu da baba ve en orjinal amigacılık

yan hasarlar elbette joystickler, rf modülatörler, CRT tv ya da analog->hdmi converter

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : Bugün, 15:48:43 »
Şu projeyi yapacak bir babayiğit yok mudur?
Ya da buna benzer başka proje de olabilir.
Anladığım kadarı ile talep edecek 3-5 kişi çıkacak gibi.

http://project-julia.com/
@Attilan bak seni sahneye davet ediyoruz.

C64 versiyonunu yapan A600/A500/A1200'ü de yapar. Yerli ve milli, ve dahi doğa dostu ahşap A600/A500/A1200 masalarda.

https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1310.0

https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1431.0

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #14 : Bugün, 18:01:04 »

cd32 olmaz ya, full size "the zx spectrum" çıkardılar önce Q4 2024'de, şimdi 2025'de amiga gelecektir. Hiçbir bilgi yok bu konuda ama the spectrum'u ucuz rubberkeys modeli yaptıklarına göre, A600 gibi kesilmiş bir kasa tercih etmeleri muhtemeldir. Bu arada The Spectrum çıktığı ay ispanyada XBox satışlarını geçmişti. Yani işler iyi. Amiga ile üretime devam etmek isteyeceklerdir, hazır amiga mini ile bir kısım IP'yi mühürlemişken iş daha kolay olur.

Bizim gibi tiplere pek birşey ifade etmiyor bu makineler tabi. Ama eski makine bakımına bulaşmadan evde tertemiz bir amiga replikası "görmek" isteyenlerin hoşuna gidebilir.