Gönderen Konu: Commodore 64'ün doğum günü  (Okunma sayısı 33148 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Commodore 64'ün doğum günü
« : 25 Nisan 2012, 22:59:13 »
Selamlar,

Spectrum'un doğum gününü kutladık alnımızın akıyla. Sırada C-64 var ancak C-64'ün doğum günü diyebileceğimiz kesin bir tarih yok gibi.

- 1982'nin ilk haftasında gerçekleşen CES fuarında C-64 sergileniyor, ancak ürün bitmiş olmaktan uzak.
- 1982 Haziran ayındaki CES'de özellikleri tam olarak belirlenmiş, üretime geçilmiş olarak tekrar sergileniyor.
- Bayilere ürün sevkiyatının Ağustos 1982'de başladığı belirtiliyor, gün olarak belirtilen bir tarih yok.

Ne dersiniz, ne zaman kutlamalı bizim çocuğun doğum gününü?

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
Ynt: Commodore 64'ün doğum günü
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2012, 09:22:28 »
Kutlamalar yıl boyunca sürebilir pekâlâ.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 26 Nisan 2012, 11:41:24 »
Zx spectrumcular arasında kabul edilen tarih ağustos sonu :) Fakat kabul etmek lazım ki ağustosta herkes tatilde falan olur bu devirde, kutlama falan yalan olur. Bir kısım komodorcu ocağın ilk haftası kutladılar, okuduk onları, bana bu iş, çocuğun doğum günü olarak gerdek gecesini kabul etmek gibi gelmişti.  Kaldı ki wikipedia'da [1] numaralı literatüre bakarsan orada 1 july'dan itibaren geçerli retail prices'dan bahsediliyor. Bu broşür ağustos 1982'de dağıtılmış, fakat büyük olasılıkla haziranda amerikada kayıt falan almaya başladılar. Dolayısıyla bence eldeki tek sağlam kanıt olan 1 temmuz'a yapışmak lazım. O bile geç ama :D

Al sana bir tarih daha, temmuz :)

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : 01 Ağustos 2012, 01:46:15 »
Bu arada, doğum günü de geldiği için benim Tozlu Raflar için babalar gibi bir Commodore 64 serisi yapmam gerekiyor. Tabii içeriğin hem dinozorlara nostalji yaşatması, hem de C64'ün sadece adını bilen genç nesile bir şeyler anlatması lazım.

20 dakikalık 2 ya da 3 bölüm planlıyorum. Donanım, yazılım, aksesuarlar, dergiler vs. her şey ele alınacak. "Mutlaka göster" dediğiniz donanım ya da aksesuarlar var mı? Açıkçası konu o kadar geniş ki toparlamakta zorlanıyorum.

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 01 Ağustos 2012, 14:11:54 »
Bence bahsedilmesi gerekenler:

Cihazın içinde
VIC
SID
Herikisi de tartışmasız döneminin ve sınıfının en iyisi. Sadece renk paleti olayına girme yeter

Depolama
Teyp: İllaki kafa ayarı sorunu :)
Disk Drive: İllaki "içinde bir c64 daha var onun"
Native halleri bu kadar sıradan ve hantal olup hardware-software müdahalesi ile birer canavara dönüşen başka bir ürün yoktur.

Çevre Birimleri
Işıklı kalem: Diğer platformların hiçbirinde bu kadar satmamıştır herhalde. Hatta UEM'i de unutmamak lazım
Yardımcı kartuşlar: Diğer platformlarda bu kadar çeşit yok. Mutlaka bahsedilmeli. Hatta yerli versiyonlardan da özellikle bahsedilmeli
Oyun kartuş: Genelde vasat oyunlar ama yine de pas geçilmesin
CP/M kartuş: Enteresan bir ürün. Geçen sene Fırat Kamanlı satmıştı bundan
Wersi Board: Bu ve buna benzer ürünler
F klavye: Türkçeyazar mıydı neydi öyle bir reklamı vardı. Bunu da Fırat Kamanlı birkaç sene önce 25-30 Lira civarına satmıştı. Erman elektronik yapmıştı Türkçeleştirme çalışmasını.

Yayınlar
Türkçe: Malum dergiler. Ama bence en önemlisi Teleteknik yayını olan Commodore dergisi. Hem öncülük etmesi hem de kalitesi ile diğerlerini birkaç kez katlar.
Programcının El Kitabı:

Eğitim Programları
Türkçe: Yine diğer platformlar ile karşılaştırılamayacak kadar bir çeşitlilik mevcut. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite, yabancı dil ve bunların hem teleteknik hem de diğer firmalarca hazırlanmış versiyonları.

Pazar
Teleteknik: Günahıyla sevabıyla ama bence sevabı çok daha fazladır. Hele Türkçe yayın ve destek konusunda diğerleri ile karşılaştırılmaz. Kuruluş hikayesi de enteresandır. Sevan Nişanyan olayı. Elektrosan(ilk c64 getiren firma, ekte ilan resmi var) vs Teleteknik gazete ilanları.
Bayiler: Ekol olmuş olanlardan bahsetmek lazım. Laçin, Erman, Diji, Uygar, vb. Bir de ünlü isimlere ait bayiler olabilir. Geçen bahsettiğimiz Komedi Dans Üçlüsü gibi.
Ünlüler: Epey bir isim çıkacağına eminim. Hemen aklıma gelen Uğur Mumcu. Hele bir de ekteki gibi resimler bulursan süper olur.
Baba isimler ve/veya şimdi neredeler: Ayhan Kalaylıoğlu, Tuna Ertemalp, MAC, Osman Babaoğlu, Vedat Hallaç, Godfather PALA ve TurkishKiller Team, Burak Kiper, vb

Minör hikayeler
Disket delme
Kaset kapak resimleri
C64 vs diğerleri
Klon ürünler: Disket sürücü(Disk64), teyp(muhtelif çeşitler), vb
CopyBoard
-------------------------------------------------------------------------------------------

Şimdilik bunlar, aklıma gelirse eklerim.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #5 : 01 Ağustos 2012, 15:37:39 »
Madem özel bir program olması isteniyor, o zaman konukların sayısını da biraz daha arttırmaya ne dersin? Ben dergiler ve kitaplar hakkında konuşabilirim mesela. Dönemin scene gruplarından önde gelenlerle, donanım koleksiyoncularıyla, varsa Teleteknik'ten tanıdıklarınla, bilgisayarcılarla ya da dergi yazarlarıyla vs. konuşabilirsin.

Yukarıdaki konu başlıklarından her biri için bir başkası/başkaları konuşmacı olarak katılırsa, program izleyenler için görsel olarak çok daha coşkulu geçebilir - ya da ben çok şey istiyorum :)

Çevrimdışı curt

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 01 Ağustos 2012, 16:13:35 »
BBC gun itibariyle Commodore64'un otuza girdigini soyleyerek bir video yayinlamis. Commodore64'u sirayla ilkokul ve orta okul cocuklarina gosteriyorlar ve yorumlarini aliyorlar.

http://www.bbc.co.uk/news/technology-19055707

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 01 Ağustos 2012, 23:20:19 »
Alco: Hocam belirttiğin başlıklar için çok teşekkürler, hemen hepsine yer vermeyi planlıyorum.

Elinde şu disket delme aparatından olan var mı?

Bende olmayan C64G'yi ve SX64'ü temin ettim gözüküyor. VIC 20 ve C64GS'yi kimden ödünç alırız?

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 02 Ağustos 2012, 10:56:44 »
Var, hem de sıfır ambalaj. Ama bir tane var. Ödünç verebilirim.

Alıntı
Bende olmayan C64G'yi ve SX64'ü temin ettim gözüküyor. VIC 20 ve C64GS'yi kimden ödünç alırız?
VIC20 için annemlerin bodruma inmem lazım. Hem de bu kilo ile bu sıcakta. Kimseden bulamazsan bakayım. Bunu da ödünç verebilirim. Fakat buna karşılık Mado'da dondurma ve limonata isterim.

C64GS zaten bir kişide var benim bildiğim. Belki bir de magicamiga/doğudoruk'da olabilir.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 02 Ağustos 2012, 15:06:09 »
Off SX64'de de sıkıntı çıktı yahu. :(

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #10 : 02 Ağustos 2012, 23:13:54 »
bende calisan bir sx64 var. istersen buradan bi videosunu cekip falan gonderebilirim.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 03 Ağustos 2012, 00:26:58 »

Disket delici tamam. Hazırladım.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #12 : 16 Ağustos 2012, 23:55:17 »
TeknoSeyir için "C64'ün Doğum Günü" bölümlerini çekmeye başladık. :) Umarım alnımızın akıyla çıkarız.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #13 : 17 Ağustos 2012, 10:35:27 »

Sabırsızlıkla bekliyoruz!  :D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #14 : 17 Ağustos 2012, 11:56:00 »
türk retro aleminde crescent imzası :D

edit:
evet, bugünün neredeyse tamamını teknoseyir başında geçirdim.

Android bölümü özellikle ilgimi çekti, takipçisi olacağım. Fakat sadece bu değil, oyun bölümüne de göz attım. İzlemediğim birçok video olduğu için bugün yetmedi teknoseyiri bitirmeye. Sanırım birkaç haftalık uğraş lazım kaçırdığım bölümleri izlemek için. Bugün pek iş olmadığı için kilitlendim, ışığa bakan tavşan gibi izliyorum. Notlar falan almak zorunda kaldım, yapacak ne çok iş var :D

Ama bu sırada bazı işleyiş eksikleri hissettim, unutmadan buraya yazayım, bekli levent ilgilenir ya da ilgilenenlere aktarır diye:

1. Listelerde yayım tarihleri:
Bir kategoriye girdiğimizde, örneğin "tozlu raflar", bir fotograflı program listesi çıkıyor, "pirates", "adsl modemler"," msx" vs. Bu listede biraz daha bilgi olmalı. En önemlisi de yayımlanma tarihi. Listede isimlerin sonunda bir de tarih olsa daha anlamlı olacak herşey. Hatta eğer mümkünse, süresi, izlenme ve yorum sayısı; fakat bunlar şart değil, lüks.

2. Devasa Videoyu oynat butonu:
Daha önce de söylemiştim, videoyu oynat butonu çok büyük ve videoyu durdurunca bütün ekranı kaplıyor. Player'a müdahale imkanı varsa köşeye biryere küçültülerek alınması güzel olur.

3. Video izleme sayfasında yan tarafta önceki ve sonraki programlara bağlantılar, popüler programlara öneriler:
Youtube'dan bir alışkanlıkla, bir program sona yaklaştığı zaman bir sonrakine geçmek istiyorum, fakat linkler aşağıda kalıyor. Sayfa düzeni genel olarak etkisiz geldi bana, ekran çözünürlüğüne göre dinamik değişebilen, pc monitörleri için biraz daha yatay bir düzenleme yapılmalı. Eski bir web tasarımcı olarak 640x480 sığdırma çabalarını bırakmanın zamanı geldi galiba :D Evet, biraz daha açık edeyim, lütfen "öneriler/önceki/sonraki program" linklerini videonun sağ tarafına yerleştiriniz :D

4. Yazılımla ilgili bölümlere öneriler:
Tabii bunun bir tv programı olduğunu biliyorum fakat para da siteden kazanılacak. Bu sebepten tanıttığınız yazılımla ilgili, oyun olsun, araç olsun, ilgili yazılımın resmi web sitesine bir link konursa güzel olur.  Videonun sonunda linkler ve hatta QRcode görünüyor fakat webden ve hatta tablet/cep telefonundan izleyenler için bu pek çözüm getirmiyor. Andoid bölümünde google play linkleri daha önemli elbette, google play web sitesinden direk telefonumuza oyunları kurabiliyoruz telefon kullanmadan. Bu arada android bölümü bence büyütülebilir, çok iyi olmuş.

5. Etiketlemeler/alt kategoriler:
Örneğin oyun dünyası kategorisindeyiz, tanıtılan oyunun hangi platformda olduğunu listede görebilirsek güzel olur. Böylece Android bölümünde tanıttığınız bir oyunu da "oyun dünyası"nın altına koyabilirsiniz. Altında android etiketi olması yeterli. Bir video birden çok kategoride görünebilir böylece, ilgilenenlere daha kolay ulaşılmış olur.

şimdilik bukadar :D