Hatan var Ref. VIC-II çipi doğrudan C64 için tasarlanmış ama C64 dışındaki başka serilerde (bunlardan en bilineni C128) de kullanılmıştır. Eldeki stok birilerine kakalanmamıştır yani. Bir başka açıdan bakıldığında; C64'ün tüm majör çiplerinin (CPU, VIC-II, SID, CIA) in-house olarak tasarlanıp üretilmiş olması zamanına göre oldukça şaşırtıcıdır.
Ben de başka bir kaynaktan konuşuyordum aslında:
"The chip was designed by Al Charpentier in 1977 but Commodore could not find a market for the chip." -wikipedia
"The 656* series graphics chip by MOS Technologies were originally designed to be used in video games and graphics terminals. But as the sales in these markets have been rather poor, commodore decided to use the chips when they were planning to make their own home computers." -Christian Bauer Vic-II information
Ayrıca kaynak gösterdiğin sayfanın henüz ikinci paragrafında
"when the chip development started, the commodore 64 was not at all what the designers had in mind" yazıyor. Eldeki stok birilerine kakalanmıştır arkadaş
neyse ki yaratıcı commodore camiası kakalama çipten spectrumculardan daha fazla yararlanmıştır
CPU için de aynı şey söylenebilir, 6502 c64 için üretilmemiştir. MOS 6502'yi ürettiğinde daha piyasada commodore diye birşey yoktu. Hatta 6502 aslında MOS tarafından bile tasarlanmamış, yanlış hatırlamıyorsam Motorola'da tasarlanan bir çip, tasarım bittiği halde oradaki finansman durdurulunca çipi tasarlayanlar mos'a kaçıyorlar ve çip ilk orada basılıyor.
Burada yıldız commodore değil, mos bence. Dediğim gibi, ballı bir firma, ama ayağına gelen fırsatları tepmeyerek çok akıllı davrandığını görebiliyoruz.
Tepum'un 1983-86 yılları arasında sadece 3 yıl boyunca Sinclair'in mümessilliğini yapmış olması, Sinclair'in Türkiye'deki hızlı yükselişini ve çöküşünü açıklıyor.
(Ayrıca niye hiç Sinclair'e özel bir dergi çıkmamış olmasını da)
Sayenizde farkediyorum ki sinclair'in son dönem fiyaskosu tamamen pazarlama ile alakalı. Sinclair Amstrad'a satıldıktan sonra Amstrad sadece var olan pazarın son suyunu sıkma işlemini gerçekleşirirken (varolan 20-30bin yazılımlık kütüphane sinclair'i uzun süre ayakta tutabilmiş olsa gerek), hiçbir arge yapmayarak, sadece amstrad ürünerine daha fazla yaygınlık oluşturacak pazarlama yöntemleri uygulamış. Örneğin Spectrum +3'de kullanılan 3" CF2 diskler o dönemde çoktan eski teknolojiye dönüşmüş iken, amstrad platformunda kullanıldıkları ve muhtemelen eldeki stoğun eritilmesi bakımından spectrumlara konmuş olabilir. Zaten 3" disklerin neden +3'e konduğu konusunda mantıklı bir açıklama bulunamıyor. Çünkü MB02, Disciple, +D, Betadisk gibi çoktan yaygınlaşmış olan 3.5"lik standard DD floppy diskler varken ve hepsi shugart standardında iken, neden sadece amstrad'ın eski modellerinde bulunan 3" diskleri kullandıkları bir muamma.
Ekakomp'un sinclair'i zaten bir çuval sinclair oyunu sahibi olan birilerine satmak istediği belli. Yeni marketlere amstrad satmayı tercih etmiş olmalılar. Kabul etmek gerek, sinclair 5 lira kazandırırken, amstrad 25 lira kazandırıyor, monitör falan hepsi bir arada.
Diğer taraftan merak ediyorum eğer +3'e 720kb'lık DD floppyler takılmış olsaydı, birşey değişir miydi? En azından demoscene için standard bir disk sürücümüz olurdu diyorum.